• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tehlikeli madde faaliyet belgesi

mehmet halil

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Mayıs 2017
Firma
yok
Merhaba,
TMGD arkadaşlar aşağıdaki konu hakkında fikrinizi alabilirmiyim;
Danışmanlığını yapmakta olduğum kamu hastanesi için tehlikeli madde faaliyet belgesi başvurusunda bulunacak. başvuru dilekçesindeki aşağıdaki faaliyet konlularından hangisi/hangilerini işaretlememiz gerekir.
-Dolduran
-Paketleyen
-Yükleyen
-Gönderen
-Alıcı
-Boşaltan

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
 
ADR KİTABINDAN,

Dolduran" tehlikeli malları bir depoya (tankere, sökülebilir tanka, portatif tanka veya tank konteynere) ve/veya bir araca, büyük konteynere veya dökme yük taşıması için küçük konteynerlere, bir tüplü gaz tankerine veya MEGC'ye dolduran herhangi bir işletme anlamına gelir;

"Yükleyen" aşağıdakileri gerçekleştiren herhangi bir işletme anlamına gelir:
(a) Ambalajlı tehlikeli malların, küçük konteynerlerin veya portatif tankların bir aracın veya konteynerin içine veya üzerine yüklenmesi veya
(b) Konteynerin, dökme yük konteynerinin, MEGC'nin, tank konteynerin veya portatif tankın bir aracın üzerine yüklenmesi.

"Gönderen" kendi adına veya bir üçüncü şahıs adına tehlikeli malları gönderen işletme anlamına gelir.

"Alıcı" taşıma sözleşmesine göre malın alıcısı anlamına gelir. (Tehlikeli malların hastaneye kabulu gibi)

"Boşaltan" aşağıdakileri gerçekleştiren herhangi bir işletme anlamına gelir:
(a) Konteynerin, dökme yük konteynerinin, MEGC'nin, tank konteynerin veya portatif tankın bir araçtan çıkarılması veya
(b) Ambalajlı tehlikeli malların, küçük konteynerlerin veya portatif tankların bir araç veya konteynerden boşaltılması veya
(c) Tehlikeli malların bir tanktan (tanker, sökülebilir tank, portatif tank veya tank konteyner) veya bir tüplü gaz tankerinden, MEMU veya MEGC'den ya da bir araçtan, dökme yük taşımasına yönelik büyük veya küçük konteynerden ya da bir dökme yük konteynerden boşaltılması;

Paketleyen kısmına gelince düşüncem şu şekilde, tehlikeli atığın gönderimi esnasında atığı paketlediğimiz için, paketleyen olacağımızı düşünüyorum.
 
Merhabalar; TMGDK' lardan bilgi almanızı tavsiye ederim. Ben sorduğum zaman sadece alıcı ve boşaltan olmamıza rağmen hepsini işaretleyebileceğimizi, sıkıntı olmayacağını söylemişlerdi. İlerde faaliyetin değişme durumu olursa tekrar belge alma işlemi olmasın diye konuşmuştuk.
 
Merhaba, ilk TMFB yi alırken hepsini işaretletmişlerdi, il de Antalya. Ankara için de aynı şekilde başvuru yaptığımda başvuruyu reddettiler. Hastane için Alıcı gönderen ve paketleyen kısmı doldurmamı yeniden başvurmamı istediler. Gerekçe ise örneğin yakıt alınırken siz mi boşaltıyorsunuz firma mı dediler, oksijen tankı için de siz mi dolduruyorsunuz dediler. Bana da mantıklı geldi ama hala yanlış olduğunu söyleyenler de var. Ama başvurum reddedildi ne yapabilirdim ki. Bölge müdürlüğündekilere o öyle değilmiş mi demeliydim. Haliyle faaliyet raporunu doldururken de alıcı ve gönderen kısmı olmadığı için sadece paketlediklerimizi bu durumda da atıklarımızı beyan etmiş oldum.
 
@Gizem Sunar

Gizem hanım,
Hepsini işaretlediler demişsiniz, tekrardan düzeltilmesi için herhangi bir başvuruda bulundunuz mu? Bende aynı sorunu yaşıyorum. Dolduran olmamıza rağmen dolduran gözüküyoruz.. bana sorun olmaz dediler ama emin olamıyorum.
 
Hastaneler tehlikeli madde göndermez tehlikeli atık gönderir. Kanaatimce alıcı olması gerekir ama emin olamadm. Birçok hastane TMGD yardımı ile değilde kendileri başvuru yapmış ve gönderen şeklinde işaretlemiş. Buda ileride sıkıntılara neden olabilir
 
@mehmet halil
ADR ye göre Tehlikeli atıklar da tehlikeli madde olarak geçiyor. UN numaraları da atanıyor. Haliyle gönderen sınıfında da yer alıyorlar.

@cgdm
Hayır, hepsi ,işaretlenen yerler için tekrar başvuru yapmadım. Oradaki bölge müdürlüklerinin sorun çıkaracağını düşünmediğimden ve hala konu belirsiz olduğundan beklemeyi tercih ettim.
 
Merhaba,

Dolduran: Eğer hastaneye gelen mazot ya gaz dolumu kendiniz yerinde yapıyorsanız bu sınıfa giriyorsunuz (yada dökme malzeme)
Gönderen: ;Tehlikeli atık gönderimi yaptığınız için bu sınıfta yer alıyorsunuz.
Boşaltan: Gelen tehlikeli maddeleri hastanede siz boşaltıyorsanız bu sınıfta yer alıyorsunuz.
Alıcı: Tehlikeli maddeyi alan olduğunuz için bu sınıfta yer alıyorsunuz.
Paketleyen: Hiçbir faaliyetiniz olmasa bile en azından tehlikeli atıkları yönetmelik gereği istenen şartlarda paketlediğiniz için bu sınıfa giriyorsunuz.

Faaliyet Belgesinde nelerin işaretli olduğunu bu güne kadar kontrol eden olmadı. (2015 yılından beribelgemiz var) Fakat bu durum yıllık faaliyet raporunu doldurduğunuzda karşınıza çıkıyor çünkü orada yukarıdaki maddelerden birini yada birkaçını aynı anda işaretlemeniz gerekebilir. (örneğin aynı anda hem gönderen hem paketleyen gibi). Ben düzenlediğim taşıma evrakına da bu ibareleri koymadım.
 
Merhabalar,
tehlikeli atık çamuru bertaraf için çimento fabrikasına gönderiyoruz. Bu sebeple de tehlikeli madde faaliyet belgesi alması gerekiyor mu ? Bununla ilgili bir yazı var ise paylaşabilir misiniz ?
 
Tebliğin 2.Maddesinin
(a)fıkrasına göre tehlikeli madde taşımacılığı sürecinde yer alan ve bir takvim yılı içerisinde net elli ton ve üstü miktarlarda işlem yapan, gönderen, paketleyen, yükleyen, dolduran ve boşaltan olarak faaliyette bulunan işletmeler ile toplam araç taşıma kapasitesi elli ton üzerinde olan taşımacılık işletmeler,
(b)fıkrasına göre miktarına bakılmaksızın ADR bölüm ( 1.1.3.6.3) tabloda yer alan ve taşıma kategorisi sıfır olan tehlikeli maddeler ile iştigal eden ve tehlikeli madde taşımacılığı sürecinde yer alan, gönderen, paketleyen, yükleyen ve dolduran olarak faaliyette bulunan işletmeler tehlikeli madde güvenlik danışmanı bulundurmak zorundadırlar.
Kısaca belirtmek gerekirse, miktarına bakılmaksızın virüsler, patlayıcı maddeler gibi çok tehlikeli maddeler (ADR bölüm 1.1.3.6.3) ve net 50 ton üzerinde patlayıcı maddeler dışında tehlikeli maddeler ile bir şekilde ilgilenen her firma bulundurmak zorundadır.

Buna bağlı olarak da faaliyet belgesi alma zorunluluğu bulunmaktadır.
 
Adr kapsamında tehlikeli madde tanımı geniş olduğundan, Çevre mevzuatındaki hemen hemen bütün tehlikeli atıklar, tehlikeli madde kapsamına girmektedir. Bu yüzden toplamda yıllık 50 ton ve üzerinde tehlikeli atığı depoluyor,bertaraf/gerikazanım'a gönderiyor iseniz, (yönetiyorsanız) TMFB almanız gerekmektedir ve bir TMGD bulundurmak yada danışman şirketlerden hizmet almak zorundasınız.
 
merhaba arkadaşlar,
ulaştırma bakanlığı tarafından denetim geçirdik. Denetimde,
-Tesise alınan kimyasalların miktarlarını liste halinde istediler
- ADR taşıma evrağını ve araç kontrol evraklarını sordular. ilgilenenler için
 
Merhaba,
Tehlikeli madde faaliyet belgesi muafiyet raporunun hazırlanması aşamasında istenen "tehlikeli maddelere ait işletmenin mali/yeminli mali müşavirince onaylı rapor" hazırlatan varsa formatı ile ilgili örnek paylaşabilir misiniz?
 
Üst