• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tehlikeli Madde (ADR)

ismail.kaya

Kayıtlı Kullanıcı
Firma
omtaş
Merhaba arkadaşlar tehlikeli maddelerin karayolunda taşınmasına dair işletmenizde ne tür bir çalışma yaptınız. ADR kapsamındaki faaliyetleri kalite yönetim sistemlerine dahil eden varmı?

Kaliteyi bilmemde atıklarımızı gönderirken alıcı firma adr evrakı istedi. Bende sadece atıklara göre adr evrakı oluşturdum.

Atıkları gönderirken kendinize ait bir talimat oluşturursunuz ve o talimata göre atıklarınızı gönderirsiniz. Gönderim esnasında talep oluşturuluyor. Bence adr oluşturmaya gerek yok diye düşünüyorum. Tehlikeli madde faaliyet kapsamında tmgd uzmanları yıllık faaliyet raporlarını girerken atık üreticilerinin göndermiş olduğu tehlikeli atıklara istinaden adr kapsamında eğer tehlikeli atığın karşılığı var ise beyan yapıyorlar. Örnek vereyim; siz atık beyanı yaparken 13 02 08 atık motor yağı ile 13 05 06 yağ/su ayırıcılarından çıkan yağ beyanı yaptınız. 13 02 08 atık kodunun adr kapsamında olduğu halde 13 05 06 adr kapsamına girmemektedir.

Biz prosedür ve formlarımızı oluşturduk, kalite yönetim sistemine dahil ettik ve kullanmaya başladık. Öncelikli olarak taşıma belgesi oluşturduk bizim gönderdiğimiz araçlarda ve bize gönderilen araçlarda bulunması gereken en önemli evrak. Kimyasallarla üretim yapan bir tesis olduğumuz için bütün hammaddelerimizin ve ürünlerimizin tablosunu çıkartarak UN No, Sınıf kodu, ambalajlama kodu vs. herbirini TMGD'miz le birlikte tamamladık. Tehlikeli maddelere uygulanacak işlemler listesi ve kimyasal döküntüsü olması durumunda müdahale edecek döküntü müdahale ekibi oluşturduk. Sormak istediğiniz bir şey varsa bilgim dahilinde yardımcı olabilirim.

ADR evrakı hazırlmamaız gerektiğini atığı alan firma talep etti. Bu evraktan dolayı herhangi bir cezai işlemde her iki tarafta ceza yediği için. Firmalarda tmgd danışmanı bulunmadığından bizden talep ettiler. Ben de 2 3 atık için evrak oluşturmak durumunda kaldım.

beril hanım,
bizde kalite yönetim sistemine dahil etmeyi planlıyoruz. ADR kapsamında alıcı,boşaltan ve gönderen kapsamındayız. bu faaliyetleri nasıl tanımlayacağız her biri için ayrı ayrı mı yoksa genel bir prosedür talimat mı hazırlanmalı karar veremedik. siz tam olarak nasıl bir yol izlediniz?

İsmail Bey,

Kesinlikle herbiri için ayrı ayrı uğraşmanıza gerek yok, biz hepsini tek bir prosedürde topladık. Öncelikle uygulama sorumluluklarını belirleyin süreci yürütürken kimin nasıl sorumlulukları var, örneğin satınalma departmanı hammaddelerin ve ürünlerin MSDS'lerini temin edecek, sevkiyat için ADR'ye uygun araç temin edecek veya tedarikçinin ADR'ye uygun araç göndermesini sağlayacak. Lojistik bölümü her sevkiyatta taşıma belgesi düzenleyecek 2 adet, bu taşıma belgelerinde sevk edilen maddenin varsa UN numarası, sınıflandırma kodu, paketleme grubu, tünel ksııtlama kodu ve miktarı yer alacak, biri kendi firmanızda kalacak, diğeri şoförle birlikte müşteriye iletilecek, İdari işler kendi tehlikeli madde taşıdığınız araçların ADR'ye uygunluğunu sağlayacak (Turuncu plaka olmalı, taşıma yapılan araçlarda ADR Kiti bulunmalı, tip onay sertifikası olmalı, tehlikeli madde taşıyan araç şoförlerinin SRC-5 ehliyeti olmalı gibi). Uygulama sorumluluklarından sonra genel olarak ADR'de belirtildiği gibi malzemelerin etiketlenmesinden, işaretlenmesinden, depolanmasından vs. bahsedin. Şu şartlar altında depolanır, şu formları kullanarak şu işlemler yapılır, şu belgeler düzenlenerek iletilir, Araçlarda şunlar bulundurulur vs. gibi. Aklıma gelenler bu şekilde.