• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tehlikeli atıkların r ve s kodları?

A

Anonim (c01b)

Merhaba tehlikeli atıkların oksitleyici, kolay alevlenir,toksik vb. gibi özelliklerini nereden öğrenebilirim? Aynı şekilde S ve R risk durumunu nasıl öğreneceğim? Örnek vermek gerekirse; kontamine 15 02 02 için toksik ve zararlı deniyor. S ve R numarası ise S 29 S 59, R 7, R 8, deniyor. Diğer atıklar için bu bilgilere nasıl ulaşabilirim?
 
Merhaba, Kimyasal maddeye ait MSDS formalarında Bölüm 2-12-13 ve 16 da gerekli bilgiler yer almaktadır. Bazı MSDS formalarında bu bilgiler eksik olabilir. Üretici firmadan güncel MSDS formunu talep edebilirsiniz.. Ya da kullandığınız kimyasalın etken maddesini biliyorsanız CAS numarası ve EC numarasını
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
sitesinden aratarak kimyasal hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz. Kolaylıklar dilerim.
 
@hakancihan Cevap için çok teşekkürler ama kimyasallardan çok diğer tehlikeli atıklar için öğrenmek istedim aslında. Örneğin toner kartuş veya elektronik atık gibi tehlikeli atıkların msds formu olmaz. Bunları nasıl öğreneceğim? Mesela kartuş toner toksik diye biliyorum ama emin olamıyorum.
 
Anonim (c01b)Aslında tonerlerin MSDS formları vardır. Şöyle anlatayım; Atık muhtevasındaki etken maddenin belirlenmesi lazım. Örneğin toner içerisinde stiren akrilik kopolimer, demir oksitler, karbon siyahı, polipropilen, parafin vb. kimyasallar mevcuttur. Burada etkin kimyasalın belirlenerek H ve diğer tanımlamaların yapılması lazım. Bunları da alanında uzman kimyasal değerlendirme uzmanları yapar. Yani bir atığın tehlikelilik özelliklerini belirlemek için üretici firmadan bilgi almak gerekir.
 
Dediğinizi anladım çok teşekkür ediyorum. Ama motattan atık gönderimi yaparken H kodları vs istiyor ya her atık gönderiminde kimyasal değerlendirme uzmanı mı çağıracağız belirlemek için öyle zor olur 😃 ya da o H özelliğini tahmini girsem sorun olmaz heralde :)
 
Üst