• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tehlikeli atik geri kazanim tesisi hk.

hikmettabakoğlu

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
31 Ocak 2017
Firma
Magün Çevre Danışmanlık Firması
Merhaba arkadaşlar,

Danışmanlığını yaptığımız bir tesis 110105 kodlu atığı alıp hypo klorit ve demir üç klorür üretimi yapmaktadır.
Tesis Ek-1 tesisidir. 2014 yılında alınmış lisans belgesi bulunmaktadır. Biz 2016 yılının sonlarına doğru danışmanı olduk.
Kapasite raporuna göre hypo klorit üretiminde %80 verim vardır. Bundan ötürü %20 lik fire vardır. Ama işletme yetkilisi bu oluşan fireyi bir türlü bilmiyor ve bizde bir türlü ne olduğunu çözemedik. İş akım şeması ve proses özetine baktım ve Tesiste çıkan atıklarla ilgili 150110 ve 150202 oluştuğunu belirtilmiştir. ( Bizden önceki danışmanlığını yapan firma )
Kütle Dengede raporunu girerken bu fireyi nasıl yapmam gerekiyor? Proses sonucu oluşan atık mı olacak yoksa kütle dengede fire bölümüne ne yazmam gerekecek ?
Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
 
Öncelikle geri kazanım ünitesinden çıkan atık nedir?

bahsi geçen oluştuğu söyleyen atık kodları normal sıradan atık kodları prosesten kaynaklı değil gibi duruyor. belki 15 01 10 kimyasal kullanımı boş bidon olduğunu varsayarsak o girebilir.

proses ekleden

fireyi belirtmeniz gerekiyor. ancak fire'den kastı giren atıktan oluşan kullanılamayan kısım. bu suya da gidebilir. atıksu olarak

kısacası iş akım şemasına bakmak gerekir
 
Tarık Bey 150110 ve 150202 sıradan atık kodlar olduğunu biliyorum. İş akım şemasında prosesten çıkan atık belirtilmemiş. Sadece tesisten çıkan atık kodu belirtilmiştir. Yani geri kazanım ünitesinden çıkan atık iş akım şemasında belirtilmemiştir. Bundan dolayı o %20 lik firede ne oluştuğunu çözemedik. İşletme yetkiliside bilmiyor ve bu tesisin lisansıda var. Nasıl alınmış acaba ? :) Tesisin gfbsi alındıktan bu zamana kadarda hiçbir şekilde atık göndermemiştir. Hep boş beyan yapılmış. @Tarık Can
 
GFB aşamasında sunulan iş akım şemasını sistem üzerinden indirdiniz mi? Bakanlık oluşacak atık kodları olmadan nasıl kabul etmiş ya?..

Kütle dengeler onaylanmış mıdır?

Geri kazanımı nasıl yapıyor? Prosesi anlatabilir misiniz? Yorum yapalım en azından.

Sıyırma asidine nasıl bir muamele yaparak hypo klorit ve demir üç klorür üretiyor?
 
Demir Üç Klorür Üretimi Proses Özeti :

Fe-3 tankı içerisine %25 w/w asit oranı olacak Şekilde çürük asit (sıyırma asidi) ve hidroklorik asit çekilir. Daha sonra sistem klor gazı ile 60-70 0C’ye kadar ısıtılır. Burada oluşan ürün talaş tankına çekilir. Ürün talaş tankındaki demir talaşı ile reaksiyona girerek %15-16 w/w oranında FeCl2 oluşur. Reaksiyon sonucu oluşan hidrojen ve klor gazı absorbe tankına pompa yardımıyla vakumlanır. IBC tanktaki su absorbe tanka püskürtülür. Hidrojen ve klor gazı su püskürtme yoluyla HCl’ye dönüşür. Fazla Hidrojen ve Klor gazı absorbe tankta bulunan bacadan atmosfere verilir. Çöken hidroklorik asit IBC tanka aktarılır. Burdan da tekrar Demir-3 tankına çekilir. Oluşan FeCl2 Fe-3 tankına çekilir. Burda klor yardımıyla FeCl2 %1 w/w’ye indirgenir. Bu reaksiyon sonucunda oluşan FeCl3 6-7 saat dinlendirilir. Dinlendirme sonucu dipte oluşan demir-tozu tekrar talaş tankına çekilir. Oluşan FeCl3 dinlendirildikten sonra stok tanklarında depolanır. ( %100 verim kapasite raporuna göre )

Hypo Klorit Üretimi Proses Özeti :

Hypoklorit üretimi için gerekli hammaddeler sıvı kostik ve klor’dur. Dışarıdan alınan %48’lik sıvı kostik ilk önce %24’lük çözelti elde edilecek şekilde seyreltilir. Seyreltme işleminde sisteme günlük yaklaşık olarak 3 ton saf su verilmektedir. Saf su ihtiyacı tesiste bulunan su arıtma cihazından sağlanmaktadır. Üretim ihtiyacı kadar saf su kullanıldığından atıksu çıkışı olmamaktadır. Daha sonra kapalı reaktörlerden klor gazı verilir. Soğutucu ile soğutulur. %150’lik çözelti oluşuncaya kadar bu işleme devam edilir. Daha sonra stok tankına alınır.
( % 80 verim kapasite raporuna göre )

iş akım şemasına göre tesiste oluşacak atık kodları ;

- 20 01 21 Flouresan
- 08 03 17 atık kartuş,toner
- 15 01 01 kağıt karton
- 15 01 10 kontamine atık
- Atık Pil 16 06

Kütle dengeye gelincede gfb alımından şu zamana kadar kütle denge girişi yapılmamıştır. ( Tesis 2012 yılında GFB, 2013 yılında izin lisans belgesini almıştır.)

@Tarık Can
 
yoğun haftalar geçiriyorum çed halkın katılımı 3 adet :S

hpyo klorit sanki geri kazanım ünitesi değil. öyleyse kütle dengede göstermenize gerek yok. çünkü sadece üretim prosesi olarak açıklayabilirsiniz. ama kostiği atık olarak alıyorsanız bilmiyorum. ama gerçekten atığın nerde oluşunu bende düşünüp duruyorum. muhtemelen çeşitli gaz oluşumu ile buharlaşma olarak sıvı kaybı olabilir mi?

atıyorum 1000 kg kostiğe istinaden klor muamelesi sonrası 1000 kg çıkıyor mu? bunu deneyin. belki de kapasite raporu yanlış. ama alınan hammaddeler atık değilse, kütledenge ye katmanıza gerek yok.

diğerinde de hemen kütle dengeye başlayın. kütle denge yüzünden ceza yiyen tesisler biliyorum.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Dilber koçMerhabalar,

Öncelikle parantez içinde bahsetmiş olduğunuz atıkların her birinin lisansı farklıdır. Sadece tehlikeli atık geri kazanım ve/veya ön işlem lisansı bahsetmiş olduğunuz atıkları almanıza yeterli değildir. Bu bağlamda aşağıda vermiş olduğum linkten öncelikle hangi atıkları almayı planlıyorsanız o atığa ilişkin fiziksel şartlar tablosunu incelemeniz gerekiyor.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Daha sonrasında ilgili fiziksel şartlar tablosunda hangi yönetmeliğe tabi olduğu yazmakta olup, ilgili yönetmelikleri,tebliğleri, usul ve esaslar gibi mevzuat dökümanlarını okumanızı tavsiye ederim.
 
Dilber koçBahsetmiş olduğunuz atıklar çevre mevzuatı kapsamında farklı değerlendirilmektedir. Genel olarak tehlikeli atıkları ara depolama yapmak ve daha sonrasında lisanslı bertaraf firmalarına göndermek istiyorsanız Atık Ara Depolama lisansı almalısınız. Fakat bu lisans ile tıbbi atık alamazsınız, tıbbi atık alabilmeniz için Tıbbi Atık Sterilizasyon tesisiniz ve lisansınız olması gerek. Aynı şekilde atık yağ demişsiniz, bu atık yağ bitkisel ise Bitkisel Atık Yağ Depolama lisansı almanız gerekir. Yukarıda vermiş olduğum linkte yer alan fiziksel şartlar birbirlerinden farklılıklar göstermekte olup benzer olan maddelerde mevcut. Bundan dolayı tüm fiziksel şartlar maalesef aynı değil.

Firma olarak hangi atıkları almak istiyorsanız öncelikle bunların kodlarını belirleyin, daha sonrasında yukarıda vermiş olduğum linkten ilgili fiziksel şartları inceleyin ve ilgili yönetmeliklerine bakın.

Yani tek bir lisansla tüm tehlikeli atıkları maalesef alıp ara depolama yapamıyorsunuz. Her bir atık kodu için farklı mevzuatlar kapsamında farklı lisanslar almanız gerekiyor.
 
Üst