Proje kapsamında faaliyetler sırasında ortaya çıkabilecek tehlikeli atıklar için geçici Tehlikeli Atık Deposu yapılacaktır. Bu depo özellikleri; tabanı sızdırmasız beton zemin olacak, üç tarafı ve üstü kapalı şekilde ve önden tel örgülü ve kapısı olacak şekilde yapılacaktır. Depo içerisi atık yağlar bölmesi diğer bölümlerden oluşturulacak yükselti ile ayrılarak yan bölmelere sızma önlenecektir. Ayrıca bu bölüm tabanında yine sızdırmasız ve beton olacak şekilde yağ toplama çukuru yapılacaktır. Her atık için ayrı bölme ve her birisi için atık kodları ve isimleri tabelaları buralara konularak ayrı depolanmaları sağlanacaktır.
Faaliyet alanında oluşabilecek tehlikeli atıkları, 14.03.2005 tarih ve 22378 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” Madde 9 m bendindeki “Atıklarınfabrika sınırları içinde tesis ve binalardan uzakta beton saha üzerine yerleştirilmiş sağlam, sızdırmaz, emniyetli ve uluslararası kabul görmüş standartlara uygun konteynırlar içerisinde geçici olarak muhafaza etmekle, konteynırların üzerinde tehlikeli atık ibaresine yer vermekle, depolanan maddenin miktarını ve depolama tarihini konteynırlar üzerinde belirtmekle, konteynırların hasar görmesi durumunda atıkları, aynı özellikleri taşıyan başka bir konteynıra aktarmakla, konteynırların devamlı kapalı kalmasını sağlamakla, atıklarını kimyasal reaksiyona girmeyecek şekilde geçici depolamakla yükümlüdür” hükümleri uyularak tesiste inşa edilecek olan xx m2’lik atık kabul alanında depolanacaktır.
Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği Madde 26. belirtilen –“ İşleme tabi tutulacak veya geçici olarak depolanacak atıklar, özel yerlerde kap veya hazneler içinde; uygulanacak fiziksel, kimyasal, biyolojik işlemler ve yakma işlemlerine göre ayrı ayrı ve birbiri ile kimyasal reaksiyona girmeyecek şekilde atık kod numarasına göre depolanır. Ara depo veya işleme tesislerinin bekletme haznelerinin çürümelere ve aşınmalara dayanıklı olması ve gerekli emniyet ve kontrol sistemlerini ihtiva etmesi zorunludur.” hükümlerine uyularak muhafaza edilecek olup, yönetmeliğin Madde 9 “d” bendinde de belirtildiği üzere “Ürettiği atıklarla ilgili kayıt tutmakla, atığını göndereceği lisanslı geri kazanım yada bertaraf tesisinin istemiş olduğu uluslararası kabul görmüş standartlara uygun ambalajlama ve etiketleme yapmakla,” hükmü gereğince etiketleme yapılacaktır.
Tehlikeli Atıkların Kontrolü yönetmeliğin Ek 8 de yer alan atık beyan formunu her yıl ocak ayında bir önceki yıla ait bilgileri doldurulacak, iki ay içinde valiliğe gönderecek ve (EK 7) de yer alan atık tanımlaması yaparak, bir yıl boyunca bir nüshasını şirket dosyalarında saklayacaktır. Ayrıca tesiste oluşan bütün tehlikeli atıkların (atık yağ, kontamine atık vb.) taşınması esnasında Ulusal Atık Taşıma Formları düzenlenecektir. Formların üst nüshaları taşıma firmasında ikinci nüshaları işyerinde saklanacak, üçüncü nüshaları İl Müdürlüğüne verilecektir
Tesiste tehlikeli atıkların toplanması, taşınması, geçici ve ara depolanması gibi işlemler için "Tehlike Atık Mali Sorumluluk Sigortası" yaptırılacaktır. Tesis içinde atıkların toplanması taşınması ve geçici depolanması gibi işlemlerden sorumlu olan çalışanların sağlığı ve emniyeti ile ilgili her türlü tedbirler alınacaktır.
ptd yazdıgım
