• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tat'larda fatura gi̇ri̇şi̇

Ömer Es

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Ekim 2013
Arkadaşlar Merhaba,

Bir konu hakkında görüş almak istiyorum. Şimdi ambalaj atığı toplama ayırma tesisi kağıt fabrikasına kağıt sevk ediyor ve fire vuruluyor giden tonaja faturaya net miktar yazılıyor.
Şimdi malzeme toplandı biz sisteme girerken bir fire vurduk diyelim.
100 ton sisteme girdim firesi ile fabrikaya giden araba 70 tondu ama fire vurdu 55 kesti ve sisteme onu girdik. Bu aradaki 15 ton bizde kalmış gibi, görünüyor bu durumda. Elimde olmayan bir stok oluyor, burada nasıl bir yol izlenebilir. Fabrikalar fatura yerine irsaliye tonajını sisteme girebilir mi? Böyle bir sorunla karşılaşan var mı aranızda.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Ömer EsÜstadım Merhaba,

Naçizane tavsiyem bu şekilde beyanları yapmayın. Sanki kafa karşıklığına yol açarmış gibime geliyor. Lisanslı firmaya gönderdiğiniz atık miktarını faturaya yazın ve karşı taraf atık içerisinde firesini çıkardığı zaman bunu size yazılı bir beyan olarak sunabilir. Ya da faturada hem atık miktarı hem de fire miktarını yazabilirsiniz. Ambalaj bilgi sistemi ve kütle denge sisteminde fire ve stok miktarları bu yüzden var. Sizin bahsetmiş olduğunuz 15 ton fark stok olarak algılanır ve ileride sıkıntı yaratabilir. İl çevre müdürlükleri daima fatura baz alınarak sisteme girişlerin yapılmasını istiyor. Atık taşımak için düzenlenen irsaliye yolda maliye veya başka kurum tarafından çevirme olması durumunda gösterilmesi gereken bir belgedir.
 
Olgaç SürmelihindiOlgaç Bey Merhaba,
Önceden sisteme fatura taranırken bir firma ile öyle çalışıyorduk en azından fatura üstün de giden fire ve en son net tonaj yazıyordu. Bir şekilde açıklardın ama şimdi o da yok. İrsaliye için bende onu söyledim önemli olan fatura sonuçta ama karşı tarafta kabul etmiyor birim bedeli ona göre yazalım diyoruz ama yok. Bende merak ettim acaba başka böyle durumda olan var mı.
 
Sizin alım faturanızda 70 ton, satış faturanızda 55 ton yazdığı örneğinden yola çıkarak; Kütle Denge bildirimlerinde "Proses Kaydı" bölümünde Giren Atık Miktarını 70 ton, Çıkan Atık Miktarını 55 ton yazarak, aradaki farkı fire gösterebilirsiniz. Sistem giren atıklarla çıkan atıklar arasındaki farkı otomatik olarak fire bölümüne yansıtıyor zaten. Sizin bu ekranda fireye ilişkin manuel olarak açıklama girebileceğiniz bir kısım mevcut ve burada firenin sebebini açıklayabilirsiniz.
 
Birtan AlbaşŞöyle oluyor aynı sisteme 3 ayrı belediye toplamı giriyorum. Ve diyorum ki ortalama buz malzemenin firesi %10 işlem yaparken (fire+çıkış miktarı diyorum.) Sonra proses çıktılarına ne kadar net çıkış olduysa onu yazıyorum. benim malzemem bu durumda iki kere fire yemiş oluyor. hem o genel fireyi hem de faturada yazanları toplayıp daha yüksek miktar da fire yazmam gerekir bu durumda bakanlı açısından sorun olur mu işte bu malzeme neden bu kadar fire veriyor. Birleşik denetimde çıkan çöp miktarına kadar incelediler neden bu kadar fazla dediler piyasayı anlatmaya çalıştık böyle bir durum olduğunu ama çok bu kafada bakmıyorlar.
 
Kütle denge hesabı yaparken, proses oluşturmada 150106 karışık ambalaj atığı girdisini farklı kodlar ile çıktı yapmak istiyorum. Aradaki fark fire olan kısıma sistemsel olarak ekleniyor.
Bu fire atıklar için belirli bir sınırlama var mı acaba. Yüzde kaç olmalı . Umarım ifade edebilmişimdir. Örnek görseli de attım daha anlaşılır olması açısından.
Adsız.jpg
 
Tuğbaçev.Üstadım Merhaba,

KArışık ambalaj atıklarını girdi ve çıktı yaparken 15 01 06 atık kodunu kullanın ya da karışık ambalaj atıklarını türlerine göre ayrım yaptıktan sonra girdi ve çıktı kısmına aynı atık kodunu yazın. Girdi olarak 15 01 06 atık kodunu yazıp çıktı kısmına 15 01 01,15 01 02 yazarsanız sistem girmiş olduğunuz miktarı stok olarak görebilir.

Ayrıca fire miktarı için kapasite raporunu baz alabilirsiniz. Raporlarda %... verimle çalışmaktadır ifadeleri geçer. Bu rakamların geri kalan kısmı sizin fire miktarınızdır. %90 verimle çalışan bir firmanın fire miktarı %10'dur. Tabi +,- miktarları alabilirsiniz. Aradaki fark çok olmamak kaydıyla. Örneğin +,- 5 alabilirsiniz. Fireyi siz hesapladıktan sonra gerekli giriş ve çıkışları ona göre girmelisiniz. Kütle denge sisteminde girmiş olduğunuz miktarlara göre sistem otomatik olarak kendisi hesaplıyor.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Olgaç SürmelihindiBelediye ile anlaşmalı çalıştığımız için karışık ambalaj atığı olarak gelen atıklar direk stok olarak girişe ekleniyor Olgaç bey. Bu karışık atıkların içinden de bazen fazla miktarda çöp çıkıyor. Gelen tonaja göre yapınca fire sistemde fazla göründü.
%80 verimle yazıyor kapasite raporunda. %20 fire olmalı o halde.

Adsız.jpg
 
Üst