@direnjk
Öncelikle merhaba,
1-) Firma raporları gönderilmemiş ve sisteme girilmemiş fatura var ise onları geçmişe dönük olarak toparlayabilirsin.
2-) Giren çıkandan fazla veya eşit olabilir. Ama çıkan fazla olamaz. Şöyle bir durum var; örneğin nisan ayında 50 ton stoğun var ve haziran ayında 20 ton malzeme aldın ve 30 ton sattın. Sen Mayıs ayında gelen 50 tonu hesaba katarak işlem yapacaksın yani haziran ayında gelen malzeme 50+20=70 ton ve çıkan 30 ton olarak hesaplama yapacaksın. Unutmaman gereken birşey daha stok ve fire miktarlarını hesaplamayı unutma.
3-) Sen lisanslı firmalardan atık alabileceğin gibi lisanstan muaf olan firmalardan atık alabilirsin. Örnek olarak Şölen Çikolata firmasından ambalaj atığı alacaksın ve sanayi bölgesinde yer alıyor, siz ek-7B'ye giriş yaparken temin yöntemi olarak sanayi seçeceksiniz ve işlemleri devam ettireceksiniz. Bir firma sanayi bölgesinde olup olmadığı konusunda tereddüt yaşadınız. eğer firma sanayi odasına bağlı ise temin yöntemi yine sanayi olarak seçebilirsiniz.
4-) Bir firmanın lisans alması gerekli ama lisansı yok sizde malzeme aldınız diyelim, kesinlikle onu sisteme giriş yapmayın. Ambalaj atığı alındı makbuzunu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile görüşün çünkü her şehirde farklılık gösterebilir. Müdürlük mesela geçmişe dönük olarak neden beyan yapılmadı diye sorarsa ben çalışmaya yeni başladım toparlamaya çalışıyorum dersiniz. Ama 2014 atık ambalaj sistemi açık ise birşey söylemeden siz faturaları girin herşeyi toparlayın ve kontrol ettikten sonra her şey tamam ise sonunda dilekçe ile müracaat edeceksiniz o zaman sorarlar "neden geç kalındı "diye gerekli açıklamayı yaparsınız. Her insan hata yapar ve hatalar düzeltilerek doğruya ulaşılır. Bizde hata yaptık.
5-) Ben sana gereken yardımları yapacağım geç cevap verdim kusura bakma işler yoğun. Diyeceklerim bu kadar.
@Olgaç Sürmelihindi Bir durum daha belirtmek istiyorum;
Kapasite raporunda firmanın çalıştığı verim miktarı yazar. Örneğin %90 ve haziran ayı için 70 ton malzeme aldınız ve 30 ton sattınız. Hesaplama yaparken, firma %90 verim ile çalışıyor ve bunun geri kalan %10 ise fire miktarıdır.
Gelen-çıkan=70-30=40 ton.
Fire miktarı=40*(10)/100=4 ton.
Stok miktarı:Gelen atık-Çıkan Atık-Fire miktarı=70-30-4=36 ton.