• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tat beyanları

direnjk

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
25 Haziran 2015
Firma
tat
arkadaşlar TAT tesisinde çalışıyorum.
1- ocak 2014 ten itibaren atık beyan sisteminde firma durum raporları gönderilmemiş. Bu konuda cezai bir yaptırım var mı?
2- ocak 2014 ten itibaren tesis giriş çıkışları arasında çok fark var. malesef her ay çıkan girenden fazla olmuş. yani 7C fatura miktarları 7b den fazla. bu durumda geriye dönük ne yapmalıyım?
3- Ocak 2014 ten itibaren lisanssız firmalara fatura kesilmiş. Bu faturaları sisteme işlemelimiyim? nasıl bir yol izlemek gerekli?
hayırlı günler diliyorum.
 
1-rapor bildirimleri ocak 2015 ten itibaren sisteme yüklenmeye başlandı. geçmişe dönük raporlarınızı hazırlayıp dosyalayabilirsiniz ama siz geçmişi bilmediğiniz için zorlanabilirsiniz birde ne kadar doğru olur ona siz karar vermelisiniz.
2- Bakanlığa yazı yazarak girişlerin sehven yanlış olduğunu düzeltmek için sisteminizin tekrar açılmasını isteyebilirsiniz. (1 ay olsa il müdürlükleri açıyor fakat uzun süreli olduğu için bakanlıkla muhattap olmak gerekiyor. )
3-lisansız firmayla çalışma yapmak ilerde olabilecek denetimde sıkıntı yaratır.
 
@Nurdan Ersin nurdan hanım öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.
1 - ocak 2015 ten itibaren sisteme yükleme başladı diyorsunuz ama ocak 2014 beyanları da sisteme girilebiliyor yüklenebiliyor. geçmişe dönük dosyalayabilirsiniz demişsiniz. zaten geçmişe dönük gider pusulaları ve kestiğimiz faturalar hariç bir veri elimde yok.
2 - sanırım yanlış anladınız. Sistem üzerinden veriler çevre müdürlüğüne gönderilmemiş zaten. sadece 1 ay yanlışlıkla gönderilmiş. firma durum raporları ocak 2014 ten itibaren duruyor gönderilmemiş yani.
3- lisanssız firmalara kesilen faturaları da sisteme işleyemiyorum çünkü firma kodları yok. 2014 yılı için nasıl bir yol izlemeliyim. diyelim sistemde görünen şubat 2014 için;
7-B 400.000 kg kağıt GİRİŞ
7-C 800.000 KG kağıt ÇIKIŞ
 
Sistem dediğiniz yer sanırım atık ambalaj sistemi @direnjk ? Eğer önceki ayların girişleri yok ise bunu yapmanız gerekiyor, aylık faturalara göre giriş ve çıkışlarını sisteme girersiniz onaylamazsınız ama çünkü faturasız veya lisanssız çıkışlar normalde il çevre tarafından sisteme kabul edilmiyor. O konuda gidip görüşmeniz daha doğru olur. Görüştükten sonra gerekli düzenlemeleri yapıp onaylarsınız. Ayrıca Gerekirse firma sahibine uyarıda bulunun yazılı olarak lisanssız yerlerden almak ve satmak yasak şeklinde, sizin firma sahibini uyardığınız kanıtlanabilir olsun ki denetim geçirirseniz o lisanssız satışlar sizin çok başınızı ağrıtır. Aylık gönderime gelirsekte eğer gönderilen ayda yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız dilekçe yazın şu tarihli bildirimde yanlışlık vardır tekrar açılması diye onlar açarlar. Bu konularda en iyi bilgiyi size @Olgaç Sürmelihindi verecektir :)
 
@Sena Çetinkaya sistem dediğim atık ambalaj sistemi evet. önceki aylardaki girişleri sisteme girdim dediğiniz gibi ama onaylamadım. faturasız girişlerden sadece gider pusulası olanları sisteme girdim. lisanssız olarak gönderilenleri girmedim. @Olgaç Sürmelihindi bey yetişin yardımınız lazım. :)
 
@direnjk Ben TAT firmasında çalışırken İl Çevre ile gidip görüştüğümde gider pusulası dahi kabul etmediklerini, sistem üzerinden bir daha tespit ederlerse para cezası vereceklerini bildirmişlerdi bilginiz olsun :) Lisanssız alım satım konusunda bakanlık ve İl Çevre fazlasıyla hassas olabiliyorlar :) Yinede dediğim gibi en faydalı bilgiyi gidip ilgili kişilerle görüşerek alabilirsiniz, çünkü ilden ile farklı görüşler verebiliyorlar Çevre ve Şehirciliktekiler.
 
@direnjk
Öncelikle merhaba,
1-) Firma raporları gönderilmemiş ve sisteme girilmemiş fatura var ise onları geçmişe dönük olarak toparlayabilirsin.
2-) Giren çıkandan fazla veya eşit olabilir. Ama çıkan fazla olamaz. Şöyle bir durum var; örneğin nisan ayında 50 ton stoğun var ve haziran ayında 20 ton malzeme aldın ve 30 ton sattın. Sen Mayıs ayında gelen 50 tonu hesaba katarak işlem yapacaksın yani haziran ayında gelen malzeme 50+20=70 ton ve çıkan 30 ton olarak hesaplama yapacaksın. Unutmaman gereken birşey daha stok ve fire miktarlarını hesaplamayı unutma.
3-) Sen lisanslı firmalardan atık alabileceğin gibi lisanstan muaf olan firmalardan atık alabilirsin. Örnek olarak Şölen Çikolata firmasından ambalaj atığı alacaksın ve sanayi bölgesinde yer alıyor, siz ek-7B'ye giriş yaparken temin yöntemi olarak sanayi seçeceksiniz ve işlemleri devam ettireceksiniz. Bir firma sanayi bölgesinde olup olmadığı konusunda tereddüt yaşadınız. eğer firma sanayi odasına bağlı ise temin yöntemi yine sanayi olarak seçebilirsiniz.
4-) Bir firmanın lisans alması gerekli ama lisansı yok sizde malzeme aldınız diyelim, kesinlikle onu sisteme giriş yapmayın. Ambalaj atığı alındı makbuzunu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile görüşün çünkü her şehirde farklılık gösterebilir. Müdürlük mesela geçmişe dönük olarak neden beyan yapılmadı diye sorarsa ben çalışmaya yeni başladım toparlamaya çalışıyorum dersiniz. Ama 2014 atık ambalaj sistemi açık ise birşey söylemeden siz faturaları girin herşeyi toparlayın ve kontrol ettikten sonra her şey tamam ise sonunda dilekçe ile müracaat edeceksiniz o zaman sorarlar "neden geç kalındı "diye gerekli açıklamayı yaparsınız. Her insan hata yapar ve hatalar düzeltilerek doğruya ulaşılır. Bizde hata yaptık.:)
5-) Ben sana gereken yardımları yapacağım geç cevap verdim kusura bakma işler yoğun. Diyeceklerim bu kadar.

@Olgaç Sürmelihindi Bir durum daha belirtmek istiyorum;
Kapasite raporunda firmanın çalıştığı verim miktarı yazar. Örneğin %90 ve haziran ayı için 70 ton malzeme aldınız ve 30 ton sattınız. Hesaplama yaparken, firma %90 verim ile çalışıyor ve bunun geri kalan %10 ise fire miktarıdır.
Gelen-çıkan=70-30=40 ton.
Fire miktarı=40*(10)/100=4 ton.
Stok miktarı:Gelen atık-Çıkan Atık-Fire miktarı=70-30-4=36 ton.
 
@Olgaç Sürmelihindi
1- firma durum raporları gönderilmemiş. Ama sisteme Butun girilmesi gerekenleri girdiğimde çıkışlar girişlerden hep fazla durumda. Stok ve Fireyide hesaba katarak konuşuyorum. Bu durumdaki aylardaki 7-b bildirimlerini nasıl denklestirebilirim. Gider pusulası ve 7c faturaları dışında hic bir veri elimde yok. kestigimiz faturalardada lisanssız firmalara verdiklerimiz ve Verdiğimiz zaman lisansı olmayıp simdi lisansı olan firmalar var. Bu durumda ne gibi bir yol izlemeliyim?

3-sanayi tesislerinden atik alıyoruz. Ayrıca sokak toplayicilarindan alıyoruz ve bunlara gider pusulası kesip sisteme giriyorum. Gider pusulasida problem olabilir diyorlar. Sokak toplayicilarindan aldıklarımı baska turlu nasıl girerim? Belediye ile anlaşmamız iptal oldu suan hic bir Belediye ile anlaşmamız yok. Atik alındı belgesi derken bunu kastediyorsanız belirteyim hemen.

4- lisanssız alımları sisteme girmeyin demişsiniz. Girdiklerim varsa sileceğim. Ayrıca 7c de sadece geri dönüşüm firmasına gönderdiklerimiz Atıkların faturaları mi girilecek? Mesela biz piyasaya Süren olarak Kayıtlı bir firmaya atik veriyoruz. Ayakkabı Firması. Bunu
Girmelimiyim?
Umarım anlaşılır olmuştur. Başınızı ağrıtırım kusura bakmayin

@Olgaç Sürmelihindi olgaç bey :)
 
@direnjk Sokak toplayıcıları artık yasak. Onlar zaten belediye ile anlaşması olan firmaların bölgelerindeki malı tabiri caizse çalıyorlar. O yüzden belediye ile anlaşması olan Toplama Ayırma Tesisi zarar ediyor. Eskişehir İl Çevre bu konuda çok hassas davranıyordu ve hiçbir koşulda toplayıcılardan mal alımını kabul etmiyordu bilginize :) Kısacası sanayi kuruluşlarından ve firmalardan alabilirsiniz, aynı şekilde sadece Lisanslı GDT'lere satabilirsiniz benim bildiğim :)
 
@direnjk
Öncelikle gecikme için çok özür diliyorum ve Sena üstadım çok güzel açıklamış. Gider pusulası şehirden şehire farklılık gösterebiliyor. Bir firma sisteme giriş yaparken diğeri sisteme giriş yapamıyor. İsterseniz bunu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne bir sorun.Lisansı olmayan firmalara gelecek olursak, örnek vermiştim. Şölen çikolata Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliğine göre kapsam dışı diyelim. Sizin de ambalaj atığı toplama ayırma lisansınız var ve siz Şölen çikolatanın atıklarını alabilirsiniz. Ama ben geri kazanım firmasıyım ve lisans almamışım. Siz bana malzeme satamazsınız. Lisansım olmadığı için satmanız yasak. Anlatmak istediğim bu. Firmalardan lisanstan muaf olsa bile muaf olduğunu gösteren yazıyı ve lisansı var ise lisans fotokopisini isteyin ve dosyanızda muhafaza edin. Siz ambalaj atığını aldınız ve Geri Dönüşüm Tesisine (GDT) sattınız. Bunu siz ek-7C2den beyan yapacaksınız. Şöyle bir kafa karışıklığı var. Ek-7C sisteminde lisanslı TAT seçeneği var.Kimi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü buna yasak diyor ama işin birde ticari boyutuna bakmak lazım. ben TAT firmasıyım ve başka bir TAT firmasından malzeme aldığımda 1.000 TL'ye aldım GDT firmasına satarken 1.200 TL'ye sattım. Ben kar elde etmiş oldum. Biraz kafa karıştırıcı aslında ama bakanlığın buna ne olarak çözüm bulması gerekir. Piyasaya süren olarak dedin o olayı biraz açar mısın?
 
@Olgaç Sürmelihindi
Olgaç bey, cevabınız için tekrar teşekkür ederim. forumdan sizden çok şey ögreniyorum.
1- piyasaya süren olarak dediğim ayakkabı firması. Konik gavata dediğimiz atıkları veriyoruz. onlarda yanılmıyorsam ayakkabının keçesini yaparken kullanıyor. yani lisanslı gdt yada lisanslı tat değil. Firma sorgulamadan sorgulatınca PS(piyasaya süren) olarak görünüyor. Bende tat firması olarak 7C bildiriminde bu durumu nasıl girmeliyim? Seçeneklerde lisanslı gdt, lisanslı tat, ihracat, metal ve diğer diye seçenek var. Diğer kısmından girmeyi düşünüyorum. ama bu durum sorun oluşturur mu uygun mu süphelerim var. aynı bu durum gibi geçmiş bildirimlerde lisansı olmayıp PS görünen yerlere plastik tarzı malzemeler verilmiş ve faturalandırılmış. unutmadan belirteyim ocak 2014 ten itibaren firma durum raporları gönderilmemiş. toparlayıp gönderelim demiştik daha önce hatırlatayım.
 
Benim kendi yaptığım uygulama genelde onları diğer olarak girmek oluyordu. Ama yönetmelik ve tebliğlerde bulamadığım bir konu var benimde. Lisanslı TAT tesisi, Lisanslı GDTye mi satmak zorunda yoksa direk @direnjk nın yaptığı gibi hammadde olarak alan firmalara da satabilir mi? Yönetmeliklerde satamayacağına dair bir ibare ile karşılaşmamıştım şimdiye kadar. O yüzden diğerden girebilirsiniz gibi geliyor bana. Ben girdiğimde il çevre bir sıkıntı çıkartmıyordu, burada önemli olan şeyin faturalandırma ve belgeleme olduğunu düşünüyorum ben açıkçası, yani satışlarınız lisanslı ve yasal olsun, onun dışında sıkıntı çıkmaz sanırım ama tabi ilden ile farklılık gösteriyor :)
 
Üst