• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Tanım

amine

Kayıtlı Kullanıcı
Firma
alfa
Arkadaşlar hidrolik bekletme süresi, hidrolik çamur ve SVI nın tanımını bilen varsa yardımcı olabilir mi.

İnternette veya Ahmet Samsunlu'nun "Atıksuların Arıtılması" kitabında bu tanımların hepsi yazıyor. Hidrolik bekletme süresi; hacmin debiye oranından bulabilirsiniz. Araştırma yapmalısınız.

1546508689291.png

Hidrolik Bekletme Süresi; bir hacme sahip sıvının tank, depo, havuz gibi yerlere tam olarak girip-çıkma süresi diyebiliriz. Yani örnek verecek olursak; 1000 m³ havuzunuz var. Buraya saat 12:00'da girmeye başlayan bir su 16:00'da tamamlanıp, 20:00'da havuzdan son damlasına kadar çıkmış oluyorsa, hidrolik bekletme süreniz 8 saat olmuş oluyor.

SVI (Sludge Volume Indeks olması lazım); Çamur hacim indeksi olarak Türkçe'ye çevrilmektedir. Genellikle ML/GRAM cinsinden belirtilir. 1 gram çamurun, hacimsel olarak kaplandığı alana denir.

Hidrolik çamur tanımını ben de bilmiyorum maalesef. :) Olgaç hocamın bahsettiği kitap bende olacaktı, eve gidince bir bakayım.

Hidrolik çamura internetten baktım. Çamur yaşı olarak çıkıyor; u ve atık su arıtma sistemlerinde, mikroorganizmaların aktif çamur havuzundaki kalış süresidir. geri devirli aktif çamur sistemlerinde çamur yaşı ile
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
yani atık suyun havuzda kalış süresi eşit değildir. geri devirsiz sistemlerde ise bu iki kavram birbirine eşittir. Ben de akşam kitaptan araştırır bakarım.

@Cem Yılmaz
çok teşekkür ederim cem bey

@Olgaç Sürmelihindi
bende çamur yaşı olarak gördüm olgaç bey teşekkür ederim zahmet olacak size ama

Hidrolik bekletme süresi: Çözülebilir bir bileşiğin, bir biyoreaktörde kaldığı ortalama süre uzunluğunu belirtir,
SVI: Çamur hacim indeksi, aktif çamurun işletim sistemi yönünden uygun olup olmadığını öğrenmek için yapılan analizdir. Aktif çamur tesislerinin işletilmesi sırasında çamurun çökelme özelliklerinin belirlenmesinde ‘’Çamur Hacim İndeksi (SVI)’’ parametresi kullanılır. SVI < 100 iyi çökebilen çamur, SVI > 100 problemli çamur.
Hidrolik çamur: Biyolojik arıtma sistemlerde mikrobiyal hücrelerin oluşturduğu çamurun sistemde ortalama kalma süresi, biyokütle yaşı, biyokütle alıkonma süresini ifade eder.

Kolay gelsin.