• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Sürdürülebilirlik denetçisi sınavı hk.

M.ALİ ÜNVAN

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
5 Ağustos 2016
Şehir
Ankara
Firma
Mesa Holding A.Ş.
Merhaba Herkese,

Kamu Gözetim Kurumu tarafından "Sürdürülebilirlik Denetçisi" sınavına dair duyuru paylaşıldı. Bir hevesle açıp okudum fakat okudukça hayal kırıklığı yaşadım. İklim ile ilgili bir standartları olan bir sürdürülebilirlik raporlaması yapmaya hakkı olan kişiler olarak "Bağımsız Denetim Yönetmeliğine" atıfta bulunulmuş. İlgili yönetmeliğe göre sınava girmeyi hak kazanan kişiler kurum tarafından belirlenecek ve ilgili yönetmelik içerisinde yer alan hükümler doğrultusunda seçileceği belirtilmiş.

Tüm Türkiye'nin gündeminde olan "Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları" konu olan ve içerisinde yer alan "TSRS 2 - İklimle İlgili Açıklamalar" standardına bakıldığında karbon ayak izinden, iklim risk ve fırsatlarını kapsayan geniş bir alan olup mesleğimizin başlıca konularını kapsamaktaydı. Fakat bugun yapılan duyuru da, Denetçilik sınavı isimli madde de kimlerin sınava tabi tutulacağı belirtilmiştir. Bağımsız Denetim Yönetmeliğinin 14. ve 16. maddesine göre sınav olmaya hak kazanacak kişiler seçileceğini ve kişi sınavı sınav olmaya hak kazandı, sınavı geçse bile yine aynı yönetmelik hükümleri doğrultusunda değerlendirilecek ve sürdürülebilirlik denetçisi olabilecekmiş.

Maalesef Meslek Odamızın olduğu her yer de bu işin geleceği çok açık peşine düşelim diye bağırdım. Taslak Yönetmelikle içerisine giriyor çevresel sürdürülebilirlik uzman ve baş uzmanlık unvanları yer alıyor bu hakkı farklı meslek gruplarına kaptırmayalım diye bağırıyorum ama sanki çevre mühendislerinin tek mesleği danışmanlık yapmak ve çed yazmakmış gibi sadece bunun üzerine odaklanılıyor. Mesleğimizin farklılaşması gelişmesi sadece meraklı kendini geliştirmek isteyen kişilerin kendi kendilerine verdikleri mücadele sonrasında bazı yerlere geliyorlar ve bambaşka meslek gruplarıyla mücadele ediyorlar.

Sizlerden bir ricam bahse konuyu araştırıp belki ben yanlış anlamışımdır ve "sürdürülebilirlik denetçisi" sadece bir meslek grubuna değil biz çevre mühendislerinin de bu hakka sahip olup olmayacağını değerlendirmenizi talep etmekteyim.
 
Bu forumda bile "ooo sürdürülebilirlik uzmanlığı sınavı olacakmış, istihdam alanı yaratır" şeklinde düşünceleri vardı insanların o zamanlarda da ben demiştim "Bizde bu ÇMO oldukça kimse hakkımızı savunmaz, başka meslekler önümüze geçer." diye keza öyle de oluyor yavaştan. Ben hiçbir yerde herhangi bir mesleğin bu kadar değersiz olduğunu görmedim. Okuyoruz ediyoruz bambaşka insanlar mesleğimiz üzerinde söz sahibi oluyor. Ya da okuduğumuz işi yapabilmek için bakanlığa tonla para ödüyoruz, sertifika peşinde koşuyoruz.

Zaten çevre bakanının inşaat mühendisi olduğu bir ülkeden ne bekliyorsam.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
İrem S.İrem Hanım bende Çevre Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu üyesiyim bu konu özelinde verdiğim mücadele bambaşka Kamu Gözetim Kurumuna kadar gittim ama bu odadaki kişilerle olacak iş değil örgütlülük gerekli, haklı isyanınızı bağlı olduğunuz Şube mail olarak yollamanız ve bu konu hakkında hareket geçilmesini istemelisiniz ki sonrasında üye olarak üstünüze düşen odanın sizin hakkını savunması için harekete davet etmiş olursunuz ve yapmadıkları durumda da her yerden kendilerini eleştirebilirsiniz. Şu an ÇMO Genel Başkanı Ahmet Kırmızı' ya bir not hazırlayıp bütün meslek odaları ile ya duruma dava açılması ya da KGK ma bu durumu görüşmelerini konusunda görüşlerimi ilettim. Artık konu onlarda hızlı olurlarsa ve topluluk olarak hareket edilirse bir şeyler kazanılabilir. Çünkü sürdürülebilirlik alanında çoğu mühendislik grubunda çalışan arkadaşlar var aynı şekilde onlarda kendi oda yönetimlerine taleplerini iletmeye başladılar. Bir taş atılması lazım nereye deyeceğine bakacağız.
Aynı taşı sizde atın ve bekleyin.
 
Üst