• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Su verimliliği yönetmeliği?

A

Anonim (1358)

Merhaba su verimliliği yönetmeliğini okudum ancak aklıma bir madde takıldı. Fabrikamız bu yönetmelik kapsamına girmiyor, EK-1 VE EK-2'de değiliz ancak yönetmeliğin sonunda yazan geçici maddede ''Su verimliliği sistemi kurmakla yükümlü olmayan su kullanıcıları Bakanlığın talep ettiği su kullanım verilerini Bakanlığın belirlediği format ve yöntemle bildirmekle yükümlüdür'' maddesinde anlatılmak istenen nedir? Dahil olmasak bile su tüketimimizi mi bildireceğiz bildireceksek nereye? Format nerededir? Bu arada üretim için su tüketimimiz de yok aslında sadece şebeke suyundan buharlaştırma için küçük kazana biraz su alıyoruz o kadar. Onun dışında tuvalet, lavabo, yemekhane için kullanım var. Yardımcı olabilecek olan varsa sevinirim.

Cem bey öncelikle teşekkürler. Peki gelecek derken neyi kast ettiniz? 27.12.2024'te yürürlüğe girmiş bu yönetmelik ve şey diyor ''bu yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer'' demek zaten başlandı demek değil mi? Bu bildirimlerin ne zaman yapılacağı nasıl olacağı hakkında yönetmeliğin revize edilmesini mi bekleyeceğiz? (evet yeni mezunum ilk kez yönetmelik okuyorum yeniyim :) sorum yersiz olmuş olabilir). Aklım karıştırdı bir yönetmelik yayımlansa da detaylar için vs sonradan duyurular filan mı yapılacak demek istediniz yoksa 🤔

Anonim (1358)Yönetmelik yayım tarihinde yürürlüğe girdi ancak ekinde yer alan ibarelere göre en erken uyum süreci 18 ay olarak nitelendirilmiş. Bu yüzden sıfır atıkla benzer diyorum. Sıfır atık yönetmeliği de hemen devreye alınmış olsa da, ilk belge alım tarihi bir yıl sonrasıydı. Arada geçen sürede de uygulamanın çalışır hale getirilmesi, usul esas yayımlanması gibi işler hallediliyor.

Anonim (1358)
Soruya cevap verilmiş ama eklemem gereken durum var. Eklemem Sayın Cem Yılmaz ile ilgili değil.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Yönetmelik EK-1 kapsamında kalanları ki bunların Kentsel olanları zaten belirli sistemleri önceden beridir olmak zorunda olan Yerel Yönetime bağlı İdarelerdir. EK-1'e dahil olanlar içinde Endüstriyel Su Verimliliği konusunda EK-2'dekiler de eklenmiş olduğundan onların da sistem kurmaları zorunlu olacak. Dolayısıyla sistem kurmayanlar ile ilgili olarak da sorunuzun cevabı benim görüşüm evet bildireceksiniz. Yönetmelik yazan kişiler bu konuda ne yazık ki İdari Hukuk konusunda bazı ilkelere uymuyorlar. Çevre Mevzuatına yeni girdiğinizi farz ederek konuşayım, meslekte bu tarz olaylarla çok karşılaşacaksınız. Biz Ekleri açmadan sisteme dahil olduklarını şuradan görüyoruz. Meramı başka yerde anlatırlar. Bkz: Madde 7/4

Buraya dayanarak sizin durumunuzda olan Kurum ve Kuruluşlar da açılacak sisteme dahil olacaklar. Tahmini olarak bu konuda muhatap şirketlere yazı gidebilir ya da Kurumdan gelirler. Şu an bildirebileceğiniz bir yer yok. Format yok. Cem Bey'in dediği gibi konu Sıfır Atık'a benzer lakin benzer olmayan durumlar var. Birincisi Sıfır Atık dediğimiz konu eski adıyla ÇŞB konusu ve orada bulunan Taşra Teşkilatı ile muhatabız lakin Su Verimliliği SYGM'ye bağlı, SYGM Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde. Onlarla sektörün büyük kısmının alakası olmaz. Bu konu normalde Belediye SKİ (Su ve Kanalizasyon İdareleri) işleridir. SYGM'nin Çevre gibi Entegre bir sistemi benin bildiğim yok. İkincisi Sıfır Atık konusundan daha da yabancı kaldığımız bir konu, hesaplamaları nasıl yapacağız ve sistemi kime kurduracağız? Sistem için özel sektörde belirli tüzel kişiler bu konuya hazırlıklılar ama SYGM bana göre çok ama çok yavaş. Hesaplamalar ile ilgili
adında sitede klavuzlar konuyu detaylandırıyor ama yeterli değil. Bir benzerlik daha var: Bu olayın başında da Sıfır Atık gibi Cumhurbaşkanı Eşi Emine Erdoğan var.

Özetlersem, sorunuzun cevabı Yönetmelik kapsamında evet, bildiriyi SYGM'nin belirleyeceği şekilde yapacaksınız ama henüz hazır değiller, burada su tüketiminiz yok demeniz yanlış bir kavram çünkü arkadaşlar sadece üretim amaçlı tüketimi esas almıyorlar zaten bir önceki paragrafta bahsettiğim karmaşa biraz buydu.

Saygılarımla