• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Su Tüketim Prosedürü

KubraOzkan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Kasım 2016
Şehir
Uşak
Firma
Maden
Arkadaşlar, elinde giriş su tüketimini ve atıksu miktarlarını izlemek amacıyla yazılmış prosedür örneği olan var mı?
 
LCW denetimi için mi gerekli?
 
Merhaba herkese :) Belki ihtiyacı olan diğer kullanıcıları da aydınlatmak üzere konuyu cevapsız bırakmayayım. Temel olarak prosedürlerde beklenen aslında işletmenin içerideki akışını tanımlayacak şekilde süreçlerini açıkça belirtmesidir. Süreçlerin yazılı olması, kişiye bağlı olmaması ve açıkçası birazcık kalite yönetim sistemi kültürünün oluşması hedefleniyor.

Prosedürde temel olarak aşağıdaki başlıklar tanımlanırsa yeterli olur;

1) İşletme hangi tip su kaynağı kullanmakta; Burada durum işletme özelinde değişebilir. İşletme şebeke suyu, kuyu suyu (hatta birden fazla olabilir, bunlar da tanımlanması gerekir) veya taşıma su dediğimiz tankerle su alıyor olabilir. Aslında burada net olarak işletmenin su kaynağı nelerdir bunlar görmek isteniyor.

2) Su tüketiminden kimler sorumlu, nasıl takip ediliyor; Tüketimlerin takibi için işletme içinde kimin sorumlu olacağı, hangi periyotlarla nasıl ölçüm yapılacağı, hangi noktalardan ölçüm yapıldığının tanımlanması beklenir. Atıyorum; bir işletmede su enerji tüketimlerinden sorumlu "kaynak kullanım sorumlusu" pozisyonu var ve aylık periyotlarla "tüketim takip formu" adlı forma kayıt ediyor gibi... Pozisyon & form isimlerini sallıyorum :)

3) Hangi noktalardan ölçüm yapılıyor?; Bu işletmenin durumuna ve tipine göre değişir. Bazı işletmelerde sadece giriş noktasında sayaç vardır ve bu noktadan ölçüm yapar, manual bir takip yapar - yani gider m3 cinsinden ay ay verileri kayıt edip fark alır. Bazı işletmeler hem girişe hem de işletme içerisinde farklı proseslerin de başına sayaç eklemiştir. Proses proses takip eder ve alt detayda kayıt tutar ve atıyorum otomatik PLC sistemleri vardır bu takibi otomasyon yapar, sistem raporu alınır vs. gibi ölçümün nasıl yapıldığının basitçe tanımı olsa yeterli olur.

4) Atık su takibi; Burada temel amaç aslında işletmenin giriş-çıkış su kütle dengesinin kontrol edilmesi. Deşarj noktası tek yerden veya işletme tipine göre birden fazla noktadan olabilir. Deşarj noktalarını tanımlayıp yine yukarıda da bahsettiğim gibi ölçüm metodunun tanımlı olması yeterli olur.

Bu mantıkta süreci açıklayan bir prosedür hazırlansa istenilen karşılanacaktır diye düşünüyorum :)

Selamlar.
 
Üst