• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Son çıkış noktasından su analizi

Aslı Can Tathan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
14 Kasım 2019
Şehir
Tekirdağ
Firma
Çevre Mühendisi
Arkadaşlar Merhaba,

Tesisimizde içme suyu olarak damacana su kullanıyoruz. Belirli yerlerde sebillerimiz var ve çalışanlarımız oradan suyunu tüketmektedir. Damacana olarak da çokça bilinen bir markanın doğal mineralli suyunu kullanıyoruz. Analiz olarak da markanın aylık analizlerini kullanıyoruz. Bu zamana kadar ne bakanlık denetlemelerinde ne de TSE denetlemelerinde bir uygunsuzlukla karşılaşılmadı. Ancak bir müşterimiz tarafından yapılan bir sosyal uygunluk denetimi sırasında son çıkış noktasından numune alınarak analiz yaptırmamız gerektiği söylendi. Yani sebillerin çıkışından numune alınacak ve analize gönderilecekmiş. Halk Sağlık Laboratuvarı ile görüştüğümüzde normalde sebillerden numune alınamaz gibi söylemlerde bulundular. Doğal mineralli sularda analiz yapılamazmış. Yapılırsa içme-kullanma değil içme-kaynak suyu kategorisinde analiz yapılabilirmiş.

Tesisinde yaptıran var mıdır? Yöntemi nasıl olmalı, analiz hangi kategoriden yapılmalıdır. Daha önce hiç yaptırmadığım için süreç nasıldır bilmiyorum. Desteklerinizi rica ediyorum.
 
Su örneğini istediğiniz yerden alabilirsiniz. Laboratuvarın görevi analizi yapmak, numunenin kaynağına karışması bana ilginç geldi :)

Mantıken evet sebil çıkışından numune alıp analiz ettirmek gerekir. Sebile gelen su ile çıkan su aynı olmuyor. Sebillerin içi çok pis olabiliyor. Yosun/bakteri yuvası haline gelebiliyor. Pek dikkat edilen bir konu değil o yüzden daha önceki denetimlerde sorulmamış olabilir.

Akredite herhangi bir laboratuvara bu suyun içme suyu olarak kullanılıp kullanılamayacağını analiz ettirebilirsiniz. Halk Sağlığı Laboratuvarı'na gitmenize gerek yok.
 
Adem PiştofoğluAdem Bey, öncelikle ilginiz ve bilgilendirmeniz için çok teşekkür ediyorum.

Denetçi özellikle Halk Sağlığı Laboratuvarı olmalı dediği için direkt onlarla iletişime geçmiştik. Bu yüzden onların bu söylemleri de kafa karıştırıcı oldu. Analizin istenme sebebi tabii ki çok mantıklı ve gerekli, hemfikirim. Sadece nasıl yol izleneceği konusunda bilgisizim. İlgili kişiler de çok doğru yönlendirme yapmadıkları için sizlerin tecrübelerine danışmak istedim.

Teşekkür ediyorum tekrardan :)
 
Aslı Can TathanMerhaba,
Bu çok karşılaşılan bir durum, sebiller göründükleri kadar masum değiller. Halk sağlığı size şu noktadan numune alırız diyemez. Sizler numune analizi talep edersiniz ve kendileri gelir numuneyi alır ve size mühürlü teslim eder sizlerde halk sağlığı laboratuvarına götürürsünüz. Burada bakılacak parametreler ise İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik EK 1 C de gösterge parametrelerini kontrol ettirebilirsiniz. Ayrıca bu analizi TÜRKAK Akreditasyonu almış laboratuvarlara da yaptırabilirsiniz ama bu laboratuvarlar su içilebilir yada içilmez yorumu yapamaz. Yönetmeliği ve ekini aşağıda bulabilirsiniz
 

Ekli dosyalar

  • insaniek.pdf
    196 KB · Görüntüleme: 3
  • İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik .pdf
    120.8 KB · Görüntüleme: 3
Üst