• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Sıfır Atık projesi teşvikleri

Özlem B.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
17 Mart 2017
Firma
Kendi işinde
arkadaşlar selam. bir geri dönüşüm tesisim sıfır atık projesi kapsamında teşvik olup olmadığını sordu. mevzuatta
(Ek fıkra:29/11/2018-7153/7 md.) Atıkların kaynağında ayrı biriktirilmesi ve toplanması amacıyla sıfır atık yönetim sistemini kuran ve uygulayan belediyelere, il özel idarelerine, kurum, kuruluş ve işletmelere Bakanlıkça teşvik uygulaması yapılır. Bu hükmün uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelik ile belirlenir. maddesi var. bilgilerinizi rica edeceğim.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Özlem B.Üstad Merhaba,

Belediyeler, yapmış oldukları işler kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığından veya Türkiye Belediyeler Birliliğinden teşvik alabiliyorlar. Özellikle sıfır atık kapsamında bir çok belediye teşvik almıştır. Burada ki en önemli konu; yapacağınız çalışmanın getirisinin ve faydasının olmasıdır. Şu örneği vermek yanlış olmaz; yüksek lisans veya doktora da tez hazırlarken amacı ve sonuçları önemlidir. Zaten teşvik almak için yapacağınız çalışmanın kısa bir özet halini hazırlayarak başvuru yapıyorsunuz. Özel sektörde yer alan firmalarda alabilirler veya alacakları bir kuruluş vardır. Aşağıda yer alan link size yardımcı olacaktır.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Olgaç SürmelihindiTeşekkür ederim üstadım. Teşvik denilince biz projeyi hayata geçirdik hadi devlet para versin mantığı oluşuyor ne yazık ki herkeste. söylemlerinden anlıyorum ki evet devlet para veriyor ama önce senin proje kapsamında fayda sağlayacak bir çalışman olması. organik atıklarını ayrı toplamak ve kompost elde etmek istiyorsun. cihaz almak için devletten destek istiyorsun. neden olmasın? sonuçta proje kapsamında olan konuyu ele alıp çalışma yapmak istiyorsun.
tekrardan çok sağol kolay gelsin.
 
@Olgaç Sürmelihindi Merhaba Sıfır Atık belediyeler konusunda bir durumu danışmak istiyorum. Sıfır Atık sistemi kurmaya çalıştığımız firmada 5li kumbara yapmayı düşünüyorduk ancak belediye biz atıkları ayrı topladığımız halde sadece cam atıkları farklı araç ile alıyor diğerleri hep karışık halde araçlarında topluyor. Bu durumda ayrı toplamak için boşa uğraş ve masraf yaptığımızı düşünüyoruz. Konuyla ilgili belediyeyi aradım konuştuğum mühendis bütün belediyeler bu atıkları eskiden olduğu gibi toplamaya devam ettiğini ilettiler ve cam atıklarının ayrı aldıklarından haberi de yoktu :). Siz benzer bir durumla karşılaştınız mı ?
 
Mert DÜZTABANÜstad Merhaba,

Ben böyle bir durumla karşılaşmadım. Bizim anlaşmalı olduğumuz iisanslı firma gelir ve atıkları ayırt etmeden toplar. Siz yine 5 li atık toplama kutusu yerleştirin. Cam atıkları ayrı bir araçla toplanacak diye kaide bulunmamaktadır. Ancak kırılma olasılığını düşünürsek ayrı araçla toplanabilir. 😊

Ayrıca, belediyeler ikili toplama sistemi kapsamında geri dönüştürülebilir ve geri dönüştürülemeyen atıkların biriktirilmesi için konteyner yerleştiriyorlar. Sıfır atık yönetmeliğinde cam atıkları için istenirse ayrı konteyner yerleştirilebilir ifadesi geçmektedir.
 
belediyeler karışık topluyor ise sıfır atık projesi kapsamın da ayrı toplanmasının bir mantığı yok bence firmalara ekstra masraf sonuçta
 
Belediyelerde ayrı toplama mantığı evsel atıklar ile geri dönüşümü ayrı toplamak olması gerekiyor. Bakanlık yönetmeliği taslak halinde çıkardığında ayrı toplama sistemi yapacaktı fakat yönetmelik yayınlandığında geri dönüşebilir atıkları tek kutuda evsel atıkları başka kutuda toplama kararı alındı. Külliye ve Çevre Şehircilikte atıklar ayrı toplanıyor fakat atıkları almaya gelen araç tek seferde alıyor ayı araca. o yüzden ayrı toplama sadece evsel çöp ile geri dönüşüm olmalıdır.
 
biz bodrumda danışmanlığını yaptığımız işletmelerde ambalaj atıkları (kağıt, karton, cam, metal, plastik) karışık olarak toplatıyoruz. bunlarında yanında atık elektronik atık, atık pil, atık bitkisel yağ için ayrı biriktirme noktaları yapıyoruz. bu şekilde temel seviye sıfır atık belgesini alabiliyoruz. nihayetinde ambalaj atıkları alımı için belediye TAT tesisi ile anlaşmış. tesiste bu atıklar ayrılıyor. kaynağında bunları tek tek ayırmanın bir esprisi kalmıyor.
 
Üst