Tuğba SarıkayaMerhabalar Tuğba Hanım, bizim ilçemiz küçük bir ilçe 23500 nüfuslu. öncelikli olarak ilçenizin ihtiyacı kadar mobil atık getirme merkezi yaptırmanız gerekmektedir. En az 7 gözlü olmasını beklerler. (biz şimdilik iki tane mobil atık getirme merkezi yaptırdık daha sonra sayısını artıracağız) EÇBS üzerinden başvuru yaparken bu mobil atık getirme merkezlerinin konumunu girmeniz ve fotoğraflarını yüklemeniz gerekmektedir.
bunun yanı sıra ilçede ihtiyaç varsa cam kumbarası koydurmanız gerekmektedir. Ama zorunlu değildir ihtiyaç varsa isterler.
Bunun yanı sıra kıyafet kumbarası koydurmanız gerekmektedir. ben bunun yerine mobil atık getirme merkezini 9 gözlü yaptırıp tekstil atıkları içinde bir göz ekledim.
pazar yerleri ve toptancı halleri varsa buralara organik atıklar için kahverengi atık kutuları koyup bu atıkları da bir türlü kompost yapımı veya sokak hayvanları besleme gibi işlerde değerlendirmeniz gerekmektedir.
sonrasında 1. sınıf atık getirme merkezi yaptırmanız gerekmektedir. 1. sınıf atık getirme merkezi tebliğini inceleyip nasıl birşey yaptırmanız gerektiğine bakın lütfen. Yada il müdürlüğü ile görüşüp izin verirlerse eğer başka bir ilçenin 1. sınıf atık getirme merkezini kullanabilirsiniz ama o ilçe ile aranızda buna dair bir protokol olması lazım.
Sonrasında tüm atıklarınızı ne yaptığınızı belgelendirmeniz gerekmektedir. Bunun içinde atıklarınızı verdiğiniz geri dönüşüm firmalarıyla protokol yapmanız gerekmektedir. Başvuru yaparken EÇBS'ye bu protokolleride yükleyeceksiniz. Eğer başka bir ilçenin 1. sınıf atık getirme merkezini kullanacaksanız onlarla olan protokolünüzü yüklemeniz yeterli olacaktır. Fakat bu protokolü yüklesenizde bundan ayrı olarak bitkisel atık yağlar, elektronik atıklar ve piller ve atık ilaçları ne yaptığınızı belgelendirmeniz gerekir.
Başka bir konu ise Sıfır Atık hakkında ilçe genelinde bilinçlendirme çalışmaları yapmanız gerekmektedir. Ben okullarda eğitim verdim ve vermeye de devam ediyorum. Eğitim verdiğiniz yerlerde muhakkak fotoğraflar çekinin ve eğitim katılım formu düzenleyin. Ayrıca eğitim sunumunuzda olursa iyi olur. (dilerseniz mesaj kısmından bu tarz belge ve formların örneklerini atabilirim)
Son olarak aklıma gelen de şuki "Sıfır Atık Yönetim Sistemi Planı" hazırlamanız gerekmektedir. bununda belirli bir formatı vardır o formatta hazırlamalısınız. Birde sıfır atık konusunu kent konseyi gündemine taşımanız gerekmektedir.
bunlardan başka soracağınız bir şey olursa yazabilirsiniz