• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Sera gazı emisyonlarının izlenmesi ve raporlanması hakkında tebliğ

Melih Coşar

Yönetim Grubu
Danışmanlık Grubu
Danışmanlık Grubu Yönetim Grubu
Katılım
3 Temmuz 2010
Şehir
Ankara
Firma
.
SERA GAZI EMİSYONLARININ İZLENMESİ VE RAPORLANMASI HAKKINDA TEBLİĞ

Resmi Gazete Tarihi: 22.07.2014 Resmi Gazete Sayısı: 29068

Amaç

Bu Tebliğin amacı; 17/5/2014 tarihli ve 29003 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sera Gazı Emisyonlarının Takibi Hakkında Yönetmelik kapsamında sera gazı emisyonlarının ve ilgili faaliyet verilerinin izlenmesi ve raporlanmasına dair usul ve esasları düzenlemektir.

Kaynak:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 

Ekli dosyalar

  • Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi ve Raporlanması Hakkında Tebliğ.pdf
    13.3 MB · Görüntüleme: 165
Arkadaşlar ilgili tebliğle alakalı olarak nasıl bir çalışma yürütmemiz gerekiyor. Daha önce yapan var mı?
Bana bir yazı geldi ve ekim ayı sonuna kadar gerekli raporlama çalışmalarının tamamlanması gerektiği belirtiliyor. Bunu danışman olarak ben mi yapacağım yoksa yeterlilik almış firmalara mı yaptıracağım?
 
@Batuhan Bey, biz danışmanlığını yaptığımız bir firmada yeterlilik almış başka bir firma ile çalışmaya karar verdik.. Yeni bir konu, süre kısıtlı.. bilen birilerinden destek almak daha doğru olacaktır sanırım.. Çalışmalar yapılırken de sürecin içinde olmayı planlıyoruz..
 
Batuhan Bey,

Eski yönetmelikte izleme planı hazırlandıktan sonra yeterlik almış firmaya doğrulatma gerekliliği vardı. Yeni yönetmelikle bu ortadan kalktı. Eskisinde de yenisinde de planı hazırlamak için bir yeterlikten bahsetmiyor. Formata ve tebliğe uygun şekilde yapıldığı takdirde izleme planını kimin hazırladığı önemli değil.

"ÇEVRE GÖREVLİSİ, ÇEVRE YÖNETİM BİRİMİ VE ÇEVRE DANIŞMANLIK FİRMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK
Yükümlülükler
MADDE 10 – (1) Çevre görevlisi;
g) İşletmenin çevre mevzuatı kapsamındaki beyan ve bildirimlerini belirtilen formatta, zamanında ve eksiksiz olarak yapmakla,
(3) Çevre danışmanlık firmaları birinci fıkrada sayılanlara ilave olarak;"

şeklinde bir madde var Sera Gazı emisyonlarını da beyan ve bildirim olarak düşünürsek benim şahsi kanaatim bu yükümlülük de danışmana ait.
 
@İpekszksn hanım hangi firma ile iletişim kurdunuz bilgilerini verirseniz bende görüşmek istiyorum. Bilen birinin yapması daha sağlıklı olacaktır.
@Tolga Gül Bey söylediklerinize katılıyorum fakat hazırlanması gereken plan oldukça karışık görünüyor yada süre bu kadar kısıtlı olduğu için yetişmezmiş gibi geliyor.
 
Tabi Tesisler
Yönetmelik Ek1 baya yüksek kapasitelere sahip.







Faaliyetler
Sera gazları
Toplam anma ısıl gücü 20 MW ve üzeri tesislerde yakıtların yakılması (tehlikeli veya evsel atıkların yakılması hariç).
Karbon dioksit
Petrol rafinasyonu.
Karbon dioksit
Kok üretimi.
Karbon dioksit
Metal cevheri (sülfür cevheri dâhil) kavrulması, sinterlenmesi veya peletlenmesi.
Karbon dioksit
Kapasitesi 2,5 ton/saat ve üzeri, sürekli döküm de dâhil olmak üzere, pik demir ve çelik üretimi (birincil ve ikincil ergitme).
Karbon dioksit
Toplam anma ısıl gücü 20 MW ve üzeri yakma üniteleri kullanılarak demir içeren metallerin (demirli alaşımlar dâhil) üretimi veya işlenmesi. (İşleme; haddeleme, yeniden ısıtma, tav fırınları, metal işleme, dökümhaneler, kaplama ve dekapajı da ihtiva eder.)
Karbon dioksit
Birincil alüminyum üretimi.
Karbon dioksit ve perflorokarbonlar
Toplam anma ısıl gücü 20 MW ve üzeri yakma üniteleri kullanılarak ikincil alüminyum üretimi.
Karbon dioksit
Toplam anma ısıl gücü (indirgeme maddesi olarak kullanılan yakıtlar dâhil) 20 MW ve üzeri yakma üniteleri kullanılarak alaşımların üretimi, rafine edilmesi, dökümhane dökümü, vb. dâhil olmak üzere demir dışı metallerin üretimi veya işletilmesi.
Karbon dioksit
Günlük kapasitesi 500 ton ve üzeri döner fırınlarda veya günlük kapasitesi 50 tonu aşan diğer ocaklarda klinker üretimi.
Karbon dioksit
Günlük kapasitesi 50 ton ve üzeri döner fırınlarda veya diğer ocaklarda kireç üretimi veya dolomitin veyamagnezitin kalsinasyonu.
Karbon dioksit
Günlük ergitme kapasitesi 20 ton ve üzeri cam elyafı da dâhil olmak üzere cam üretimi.
Karbon dioksit
Günlük üretim kapasitesi 75 ton ve üzeri, özellikle çatı kiremitleri, tuğlalar, refrakter tuğlalar, karolar, taş ürünler veya porselen olmak üzere, pişirme ile seramik ürünlerin üretimi.
Karbon dioksit
Günlük ergitme kapasitesi 20 ton ve üzeri, cam, taş veya cüruf kullanılarak mineral elyaf yalıtım malzemesi üretimi.
Karbon dioksit
Toplam anma ısıl gücü 20 MW ve üzeri yakma üniteleri kullanılarak alçı taşının kurutulması veya kalsinasyonu veya alçı panoların ve diğer alçı taşı ürünlerinin üretimi.
Karbon dioksit
Odundan veya diğer lifli malzemelerden selüloz üretimi.
Karbon dioksit
Günlük üretim kapasitesi 20 ton ve üzeri, kâğıt, mukavva veya karton üretimi.
Karbon dioksit
Toplam anma ısıl gücü 20 MW ve üzeri yakma ünitelerinin kullanılarak petrol, katran, kraking ve damıtma kalıntıları gibi organik maddelerin karbonizasyonunu da içeren karbon siyahı üretimi.
Karbon dioksit
Nitrik asit üretimi.
Karbon dioksit ve diazot oksit
Adipik asit üretimi.
Karbon dioksit ve diazot oksit
Glioksal ve glioksilik asit üretimi.
Karbon dioksit ve diazot oksit
Amonyak üretimi.
Karbon dioksit
Günlük üretim kapasitesi 100 ton ve üzeri kraking, reforming, kısmî veya tam yükseltgenme veya benzeri işlemler ile büyük hacimli organik kimyasal maddelerin üretimi.
Karbon dioksit
Günlük üretim kapasitesi 25 ton ve üzeri, reforming veya kısmî yükseltgenme ile hidrojen (H2) ve sentez gazının üretimi.
Karbon dioksit
Soda külü (Na2CO3) ve sodyum bikarbonat (NaHCO3) üretimi.
Karbon dioksit
 
Merhabalar, danışmanlık hizmeti kapsamında iki firmada plan hazırlama çalışmalarına başladım. Biraz sancılı bir süreç, o yüzden yavaş yavaş ilerliyoruz. Bakalım..
 
Öyle umut ediyoruz. Aslında exceli doldurmakda sıkıntı yok. Fakat oluşturmanız gereken prosedürler çok fazla. Beni esas korkutan prosedürler kısmı.

Bir de bakanlık online sistemi açmadı hala. Sisteme kayıt nasıl olacak, nasıl bir modülde işlem yapacaz onlarda belirsiz.
 
Arkadaşlar ben bu yönetmeliği inceledim ve yönetmeliğin eklerine bakıldığı zaman çok büyük proseslerden bahsedildiğini anladım.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Bu yönetmeliğe göre çok üst düzey sanayi kuruluşları bu kapsamda yer alıyor.
 
İzleme Planları Çevre Bilgi Sistemi aracılığı ile Bakanlığa gönderilecektir.
16.09.2014

Sera Gazı Emisyonlarının Takibi Hakkında Yönetmelik kapsamında yer alan tesisler tarafından hazırlanan izleme planları 1 Ekim 2014 tarihine kadar Bakanlığa onay için gönderilecektir.

Söz konusu işlem Çevre Bilgi Sistemi aracılığı ile gerçekleştirilecek olup, ilgili uygulama 17 Eylül 2014 tarihinde hizmete açılacaktır.

Yönetmelik kapsamına giren tesislerin İl Müdürlüklerine yeni uygulama başvurusu yapması gerekmektedir.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
@Tolga Gül

Tolga bey, anladığım kadarıyla izleme planı hazırlanabilir ama rapor hazırlandıktan sonra doğrulama için ISO 14065 sertifikalı yeterlilik alan firmanın yapması gerekmektedir. doğru mu?

Doğrulayıcı kuruluşların akreditasyonuna ilişkin esaslar

MADDE 11 – (1) Bu Yönetmelik kapsamında doğrulama işlemi yapacak doğrulayıcı kuruluşların ilgili alanlarda ISO 14065 standardına göre akredite olmalarışarttır.

(2) Akreditasyon işlemleri TÜRKAK tarafından yapılır.

(3) Doğrulayıcı kuruluşların doğrulama işlemi için yetkinliği, periyodik denetlenmeleri ve akreditasyonuna ilişkin esaslar, TÜRKAK tarafından ilgili ulusal ve/veya uluslararası standart, normatif dokümanlar ve teknikkriterlere göre belirlenir.

(4) Akredite olmayan kuruluşlar yeterlik belgesi için başvuramazlar.
 
Arkadaş bizim Türkçede yetkilendirme (daha eskisinde icazet) diye bir kelime var; dilimizin bile telaffuzunda zorlandığı "akreditasyon" hangi dildense kullanmaya ne kadar hevesli bu resmi kurumlarımız ya.. işgüzarlığın bir yan dalı mı yoksa bu kelime oyunları.
 
Üst