• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Şebekeden gelen çamurlu su arıtımı hakkında çözüm

İlkay.B

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Haziran 2019
Firma
yok
Arkadaşlar merhaba herkese iyi çalışmalar :) öncelikle bir konuda fikirlerinize ihtiyacım var tekstil firmasında çalışan meslektaşlarınızdan biriyim tesise gelen şebeke suyu bazen çamurlu sarı renkli oluyor ve tesiste yıkama bölümü mevcut (çekmezlik için sadece) ürünleri bu su ile yıkamam büyük bir soruna neden olabilir bunun için ne yapmam gerekir bu arıtımı sağlamak için aklıma gelen olarak Kum Ünitesi ardından Aktif Karbon ünitesi koysam renk ve arıtımı tam sağlamış olur muyum ? Sonrasında buradan çıkan su depolanarak yıkama bölümüne iletim sağlanacak. Yoksa reserve osmos sistemi mi kurmam gerekir ? Tabi bu konu maliyet açısından da önemli ve verimli olanı bulmakta.

kısa şema olarak;

Şebeke Suyu ---> Kum Ünitesi ---> Aktif Karbon Ünitesi ---> Depo ---> Yıkama bölümü

veya

Şebeke Suyu ---> Reserve Osmos Ünitesi ---> Depo ---> Yıkama bölümü
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
İlkay.Belbette başka alternatifler var mbr, mbbr, ultrafiltrasyon, nanofiltrasyon, mikrofiltrasyon ve benim bilmediğim diğer sistemler ;) ama çamur kolay çökebilen bir çamursa çöktürme tankı çıkışınada ürününe zarar vermeyecek renk giderici kimyasal dozajlayarak daha kolay bir şekilde sorununu çözmüş olursun maliyet hesabına gelecek olursak kullandığın su miktarı ve istediğin su kalitesine göre değişir bunun için arıtma sistemleri kuran firmalarla görüşürsen daha sağlıklı bilgi almış olursun
 
Şebeke suyu nasıl sarı olabiliyor? Kırsal bir yer sanırım. Kırsal bölgelerde yağmurlu havalar sonrası şebeke suyu çamurlu olabiliyor. O çamurlu (sarı) suyun sebebi de AKM. AKM giderimi yapmak yeterli olabilir. Ters osmoza gerek kalmadan sadece kum filtresi ile bile sorunu çözmek mümkün olabilir.

Kırsal bölgelerde su idarelerinin ufak arıtma tesisleri olur ve suyu temin ettikleri kaynaklar yağmurlu havalarda çok çamurlanıyor. Bu yükü tesis kaldırmıyor ve tesisin zaten ufak deposu çamurlu su ile doluyor. Bu suyun çamurluluğu için belirli tölerans değerleri var. Aşırı miktarda çamur olunca tesise su almayı kesiyorlar. O yüzden tahminimce kolay arıtılabilir bir çamurlu sudur o.

Bunun için de basit bir kum filtresi test düzeneği ile sonucu görebilirsiniz. Ters osmozu daha ileri seviye bir arıtma ihtiyacı olarak düşünmek lazım bence. Gözle görülen çamur kirliliğine sahip bir atık suyu ters osmoza verirseniz ekonomik olarak batarsınız.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
İlkay.BAltı filtre malzemesinin dökülmeyeceği şekilde delikli ve üstü açık basit bir düzeneğe filtre malzemesini doldurup test edebilirsiniz. Kum filtrelerinde basınç olmadığı için bu şekilde bir düzenek yeterli olacaktır. Kum filtresi satan yerler test düzeneği için yardımcı olurlar diye tahmin ediyorum. Düzeneği yapsanız bile filtre malzemelerine ihtiyacınız olacaktır.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
İlkay.BMerhaba, yazdıklarından şebeke suyunda mil ve çamur geldiğini anlıyorum. Bu sebeple de suyunda bulanıklık ve tortu oluşuyor. Muhtemelen suyun kaynağında su tükeniyor ve dipten çekim yapılıyor. Benim fikrim en optimum olarak şebekeden gelen suyu önce bir çöktürme havuzuna almak olurdu. orada suyun dinlenmesine fırsat vererek çamur ve tortunun dibe çökmesini sağlarım sonrada içine bir dalgıç pompa koyarak (tabi bu dalgıç zeminden çamur çekmemesi için yukarda olacak) dinlenmiş suyu sistemi besleyeceğim depoma alırdım. minik bir çizim de gönderdim. depo hacimlerini su ihtiyacına ve gelen sudaki çamurun çökme hızına göre kendin belirlemen daha doğru olacaktır. çizimde çamur tahliye için bir vana koymuştum istenirse oraya da bir dalgıç koyarak belli zamanlarda çamurlu suyun tahliyesi yapılabilir. bir de bypass hattı koydum ki bu daha önemli, anladığım kadarıyla su zaman zaman sıkıntılı geliyor. sanırım su kesintilerinden sonra oluyordur. işte bu sıkıntılı gelen dönemler dışında bypass hattını açarsan yani doğrudan şebekeden suyu sisteme alırsan hem çöktürme havuzunda çamurun çökmesi için zaman kazanmış olursun hem de enerji maliyetin düşer, belki de ikinci bir depoya ihtiyacın kalmaya da bilir.
 

Ekli dosyalar

  • şema.jpg
    şema.jpg
    315.9 KB · Görüntüleme: 26
Üst