• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Sbr de havalandırma süresi

cagatayucar

Kayıtlı Kullanıcı
Firma
Yıldız Teknik Üniversitesi
Arkadaşlar merhaba.

SBR sistemde havalandırma süresini bulmaya çalışıyoruz. Metcalf&Eddy kitabında bazı formüller var. Aşağıya görsel olarak ekliyorum. Fakat bu formülde X diye bir parametre var. Buraya MLSS konsantrasyonunu yazmayı denedik ama saçma bir sonuç buluyoruz. 2. görselde kitaptaki örnekte kullandığı formül var. Burada Xn olarak belirtmiş. Ona göre hesapladığımızda da maalesef sonuç çıkmıyor. Havalandırma süresi için hangi formülü kullanacağız ve formüldeki parametreler neler?

Ekli dosyalar

• IMG_4288.jpg
    IMG_4288.jpg
    86.8 KB · Görüntüleme: 27
  • IMG_4289.jpg
    IMG_4289.jpg
    6.6 MB · Görüntüleme: 25
cagatayucarMerhaba,
Sizin SBR tasarımında amacınız hangi parametreleri gidermek, yalnızca karbon mu yoksa karbon, azot ve fosfor birlikte mi giderilecek? Eğer amacınız yalnızca karbon gidermek ise yukarıdaki formül yanlış sonuç bulmanıza neden olur. Eğer azot giderecekseniz vermiş olduğunuz formüle göre, kinetik ve stokiyometrik katsayılardaki birimleri ve konsantrasyondaki birimleri kontrol etmeyi denemelisiniz.

Hocam merhaba. Aot ve fosfor gidermeyeceğiz. Sadece karbon giderimi yeterli. 1. görseldeki formülde 'X' parametresi nedir?

Önceki cevapları görüntüle…

Ekli dosyalar

• IMG_4291.jpg
    IMG_4291.jpg
    5.6 MB · Görüntüleme: 9
cagatayucarMerhaba,
Nerede hata yaptığınızı bulmam biraz zor ama eğer elinizde Metcalf Eddy 5th edition varsa example 8-5 deki adımlar sizi sonuca götürecektir. Alternatif tasarım yöntemleri de var ama Metcalf bence uygundur. örnek 8-5 de carbon giderimi ve nitrifikasyon süreci birlikte tasarlanmakta, kritik olan TKN'nin %80'nin nitrifiye olması. Bu değer çamur yaşı hesabında iterasyon amacıyla kullanılıyor. İterasyon sonucunda başlangıçta seçtiğiniz reaksiyon süresinin, hesapladığınız reaksiyon süresine eşit veya küçük olması gerekmetedir. Uygunsuzluk durumunda döngü süresi ve reaksiyon süresi değiştirilir. Umarım karışık olmamıştır. İkinci bir alternatif tasarım yönetimi IWA'nın "Industrial Wastewater Treatment by Activated Sludge" kitabında mevcut. Eğer kaynağı bulabilirseniz buradan fazlasıyla yararlanabilirsiniz.
Umarım faydalı olabilmişimdir. :)

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Ender USHocam merhaba,

İşlemlerin birçoğunu zaten Example 8-5 'e göre yaptım. Ama bu örnekte nitrat giderimi yapılıyor ve reaksiyon süresi bulunurken başka bir formül kullanılıyor. Ya da aynı formülün başka bir formu. Tam anlamadım. Ben nitrat giderimi yapmayacağım. Sadece azot giderimi yeterli. Bu durumda reaksiyon süresini nasıl bulacağım?

Buna akşam bende bir bakayım kitaptan yardımcı olmaya çalışalım

@cagatayucar Tasarladığınız tesis evsel/kentsel atıksu arıtma tesisi ise ATV 131E standardına göre tasarlamanızı tavsiye ederim .Örnek bir uygulama bulamayabilirsiniz ama mantık aynı. Ben kendi tasarımlarımı SBR'a göre uyarladım.
-Öncelikle sıcaklık ve çamur yaşını (SRT) seçiyorum.
-Oradan günlük üreyen çamur miktarını (PxT) hesaplıyorum.
-MLSS'i (X) seçiyorum.
-PxT x SRT / X formülünden toplam reaktör hacmini belirliyorum.
- Günde kaç doldur-boşalt yapacağıma ve periyot sürelerine göre havuz sayısına bölüyorum.
-Seçtiğim SVI üzerinden. Çamur çökeldiğinde ne kadar hacim kaplıyor ilave bir güvenlik hacmi bırakıyorum.Kalan hacim bir periyotta alıncak ham atıksu hacmi için yeterli mi bakıyorum.Yeterli değilse hacmi arttırıyorum.
-Blower seçiminde ise bu kritiktir bence birçok firma atlıyor bu konuyu. Havalandırıcı kapasitesini 24 saat üzerinden seçiyor ve havalandırıcı kapasiteleri düşük çıkıyor. SBR'de 24 saat havalandırma olmuyor. Havalandırıcı seçerken kapasite/24 değil kapasite/toplam havalandırma süresi seçilmesi gereklidir.
-Son olarak seçilen havalandırıcı karışım için yeterli Watt'ı karşılıyor mu teyit ediyorum.

Kolay gelsin.