• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Responsible programı

Aslı Can Tathan

Kayıtlı Kullanıcı
Firma
Çevre Mühendisi
Ticaret Bakanlığı geçtiğimiz aylarda Yeşil Mutabakata uyum kapsamında geliştirilen Responsible Programını duyurdu. Program kapsamında başvurusu onaylanan işletmelere toplam 10 Milyon TL'ye kadar finans desteği sağlanacak. Sürecin başında, Faz 1 aşamasında tesis için sürdürülebilir yeşil tesis olma yolunda bir yol haritası oluşturulacak. Bu yol haritasında tesisin ihtiyaçları belirlenecek ve sistem tesisinizi bir danışman firma ile eşleştirecek. Bu noktada program danışman ücretlerini de sabitlemiş. İlgili genelgede ücretler mevcut. Bu ücretin %50'si de program tarafından karşılanıyor. Çalışmalar tamamlandığında başvuru aşamasında hesaplanan skorun üzerinde bir skora ulaşırsa tesise Responsible markasını kullanım hakkı tanınıyor.

İlk etapta yolun başındaki şirketler için cazip bir program gibi görünüyor. Siz ne düşünüyorsunuz?

Son düzenleme:
Merhabalar, iki gün önce Responsible programının tanıtım toplantısına katıldık. Açıkcası sürdürülebilirlik bilincine sahip belirli bir seviyede çalışmalar yapan firmalardan ziyade daha bu konulara dahil olmamış işletmeleri hedef aldıkların söylediler. Şuan başvuruları almaya başlamışlar fakat ne onaylanan danışmanlık firması var ne de sisteme dahil edilen işletme. Son 3 yılda 300.000 dolar ihracatı geçmeniz gerekiyor. 5 yıl boyunca 10 milyon Tl danışmanlık ücreti veriyor fakat her ocak ayında Tüfe oranının yarısı kadar iyileştirme olacakmış. Daha önce hiç danışmanlık almamış ve sürdürebilirlik çalışmalarına yeni başlayacak işletmeler için güzel gözüyor. Faz 1 sonucu sizin işletmenizin bir karnesi oluşacak, yapılması gereken yol haritası belirlenecek. Bu yapılması gereken çalışmalar için ise finansmanı bu program malesef sağlamıyor. İlgili bakanlıkların programlarına yönlendirme yapıyoruz diye belirtildi.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
OyaaEn büyük soru işaretim danışman firmalar. Henüz onaylanmış olmaması, hangi firmaların onaylanacağı, söylendiği kadar yetkinlik sahibi olup olmayacakları gibi sorularım var. İkinci bir nokta da Ali Salih Beyin de söylediği gibi her yıl tüfe oranına bağlı bir iyileştirme olacak deniliyor ancak detayına vakıf değilim. Bu gibi detaylar asılı kaldı benim için.

Aslı Can TathanMerhaba bende firmamın biri için incelmiştim ama şu an mevcutta bulunan danışman firmaların yetkinlikleri konusunda endişeliyim. eşleşmeyle de olacağı için bilemedim. şirket değerlendirmesi içinde haliyle fazlasıyla cevaplanması gereken sorular var. tek başına cevaplayamayacağım kadar. @Ali Salih İnci 'nin dediği gibi hem firma hem danışman başvuruları olmadığını duyduğum için şimdilik vazgeçtim.

Merhaba, toplantıya bende katıldım ilave olarak şunları belirtebilirim, hata var ise düzeltin;
İlk olarak 1,5 milyonluk bir (yanlış anlamadıysam danışmanlık ücreti) ücreti tesisin ödemesi gerektiği için küçük işletmeler zaten katılmayacaktır. (sonrasında yarısının iadesi işlemleri yapılacak)
Gerçekten bunu isteyen ama ilerleyememiş büyük tesisler veya gelişmeye açık orta ölçekli tesisler dahil olur diye düşünüyorum.
Firmaların destekten faydalanması için de üst yönetimin projeyi sahiplenmesine toplantılarda özellikle dikkat edileceğini belirttiler. İhtiyaç analizi/danışmanlık ve bilişim hizmetlerinde ve doğrulama hizmetleri desteğe dahil ama bu konularda yapılacak projeler için dahil değil, sanayi bakanlığı destek programlarından var ise bakabilirsiniz dendi.

Nazlıhan TOPÇUToplantıya ben de katılım sağlamıştım. Söyledikleriniz doğru, ilk etapta ödenecek 1.5 Milyon TL için anlaşmalı bankaları ile kredi imkanı da sunuluyor. Kredi ile danışmanlık ödendikten sonra program tarafından bankaya %50'si ödeniyor. Bu noktada da kredi yapılandırmaya gidiliyor.

Aslında danışmanlığın danışmanlığı gibi bir program. Kulağa hoş geliyor ama detaylıca inceleyip analiz etmek gerekiyor.

Fikirlerinizi merak etmiştim, teşekkür ederim :)