• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Plastikler ve geri kazanılması

Can Avşar

Antalya İl Temsilcisi
Etkinlik Grubu
Katılım
25 Şubat 2009
Şehir
Antalya
Firma
ARÜV ÇEVRE MÜH. A.Ş.
DAHA İYİ BİR ÇEVRE İÇİN PLASTİKLERİ GERİ KAZANALIM

Prof. Dr. Mustafa ÖZTÜRK
Müsteşar Yardımcısı
 

Ekli dosyalar

  • plastik.pdf
    1,001.1 KB · Görüntüleme: 544
plastik ambalajların geri dönüşümünü yapan bir firma var.Bu firmanın geri dönüşüm lisansı var.Aynı zamanda kaynagında ayrı toplma-ayırma işlemi içinde lisans almak istiyorlar.Aynı alanda hem toplma-ayırma işlemi hemde geri dönüşüm yapabilirler mi?Ayrı -toplama için uygunluk belgesi alınması gerekirmi? Yoksa geri dönüşüm için alınan uygunluk belgesi üzerindenden geçiçi lısans başvurusu yapılabilir mi? :) anlatabildim umarım
 
firmalar hem geri dönüşüm hende toplama ayırma lisansını birlikte almak zorundalar eğer bu tesis geri dönüşümü zaten yapıyorsa toplama ayırma işlemi için ayrı bir geçiçi faliyet belgesi almak zorunda değil şuan iki işlem geri dönüşüm ve toplama ayırma için alınacak izin işlemleri birbirleriyle bağlantılı olarak yapılmaktadır gerekli detay bilgiyi il çevre orman müdürlügündenalbilirsiniz iyi çalışmalar
 
TAT ve Geri Dönüşüm ayrı lisans konuları olup her iki faaliyette lisans gerektirmektedir. TAT lisansı ile geri dönüşüm, geri dönüşüm lisansı ile toplama ayırma faaliyetinde bulunamazsınız. Tabi bu birde hangi şehirde olduğunuz ve Çevre İl Müdürlüğünün biraz insiyatifine kalmış bir konu. Ama toplama ayırma faaliyetinde bulunacaksanız ayrı bir başvuru daha yapmanız gerekmektedir. Evraklar hemen hemen aynı ama TAT için yeni bir uygunluk yazısı almanız gerekmektedir. Asıl sorunuz aynı alanda iki faaliyette yürütülebilir uygun görüldüğü sürece bunu da Çevre İl Müdürlüğü inceleme için geldiğinde size söyleyecektir. Yeterli alan söz konusu ise sorun olacağını sanmıyorum. İyi Çalışmalar.
 
iki uygulama da birbirinden çok farklıdır.Bunlar için çevre izni almanız gerekiyor.GDT lisansınız varsa hiçbir belediyeyle anlaşıp toplama yapamazsınız,TAT lardan malzeme satın alırsınz
 
Fabrikada oluşan plastik atıklar kırma makinaları ile parçalanarak uygun şekilde bertaraf edilmektedir. Ancak uygulanılabilirliği kapsamında bir soru sormak istiyorum: Plastikler için kıma makinaları hazır mevcuttken tesise sadece kendi atıklarımızı kullanmak değerlendirmek ve uygun bertarafını sağlamak için geri dönüşüm lisansı alabilir miyiz?
 
Plastik geri dönüşüm tesisi kurmayı düşünüyoruz arkadaşlar ben yeni mezunum ve tesisi yetkilisi ilk defa böyle bir sektöre girecek benim sormak istediğim kuracak tesisi de bulunması gereken makinalar nelerdir ben plastik geri dönüşüm hattı, araç, forklift bulunması gerekir diye biliyorum bunların dışında benim bilmediğim varsa yardımlarınızı bekliyorum .Teşekkürler.
 
merhaba arkadaşlar bir konuda görüşlerinizi almak istiyorum;

plastik enjeksiyonla üretim yapan bir tesis ham maddesi olan granülün bir kısmını elde etmek için kırık plastikleri bir TAT tesisinden alıyor ve bunları işleyerek granül elde ediyor. elde ettiği granülü de kendi üretiminde kullanılıyor. kırık plastiklerle elde ettiği granül için geri kazanım lisansı alması gerekir mi?
 
kapasite raporunda hurda plastikten granül üretimi olarak geçiyor. ben lisans almaları gerektiğini düşünüyorum ama tesis yetkilileri tabiki aynı görüşte değiller gelen hurda plastiği ham madde olarak kullanıyoruz diyorlar ama direkt olarak kullanmıyorlar ara ürün olarak geliyor granüle dönüştürülüyor. yasemin hanım teşekkürler bu arada :)
 
@Ezgi Özturan
Kesinlikle lisans almalıdır. Plastik firmaları kırpıntı/kırıklarını (kendi kırpıntıları haricinde) işleyerek granül elde etmesi durumunda lisans alması zorunludur.
 
Arkadaslar plastik geri dönüşümde oluşan kirli suyun bertarafini nasıl yaparız aklımda birşey var ama saçma mi bilmiyorum gelecek cevaplar doğrultsunda fikrimi paylaşmak istiyorum arkadaşlar sorum için yardımcı olur musunuz..
 
@Merve Yeşildağ
Kirli su tabiri biraz tuhaf oldu. Sonuçta proses nitelikli bir atıksu oluşumu söz konusu. Kanala mı deşarj var / alıcı ortama mı sorgulamak gerekiyor. Ve elbet ki kirlilik parametrelerini bilmeniz gerekiyor. COD ? ne kadar. Kanal deşarj parametrelerine uygun mu? Yoksa arıtma kurmalısınız gibi..
 
Çapak olarak alınan malzemelerin granüle dönüştürülmesinde lisans gerektiği nerede yazıyor. Ne lisansı (TAT, GDT)? Yönetmeliği, mevzuattaki yeri nerede? Bir iş yeri sahibine göstereceğim de, benim için önemli.
 
Üst