• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Plastik geri dönüşüm hk

Nihan Kandemir

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
10 Aralık 2014
Firma
Şu anda çalışmıyorum.
Merhaba, ben Dokuz Eylül Üniversitesi işletme bölümü mezunuyum ve 16 yıl bankacılık, 2 yıl özel sektörde finans müdürlüğü yaptıktan sonra iş yaşamına ara verdim ve her zamanki hedefim olan kendi işimizi kurmak konusunda ilerlemeye çalışıyorum. Eşim de endüstri mühendisi ve 14 yıldır üretim müdürlüğü yapıyor. Plastik geri dönüşüm tesisi kurmak istiyoruz . Biraz araştırma yaptım ancak doğal olarak bilgiler biraz karıştı. Plastik geri dönüşüm tesisi kurulumu için hareket etmeye nasıl başlamak gerekir? Aşamaları konusunda beni bilgilendirebilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler.
 
@Nihan Kandemir
Merhaba Nihan Hanım ;
Öncelikle plastik geri dönüşüm konusu gerçekten kapsamlı bir konu, bunları iyice araştırmanız gerekmektedir.Oluşturacağınız tesis lisanslı veya lisanssız mı olacak bildirirseniz eğer iyi olur.Gerçek anlamda iyi bir sermaye gerekmekte ve işi iyi bilen birisiyle çalışmalısınız.Eğer işi bilmeden bu sektöre girdiğiniz anda yıllarca biriktirmiş olduğunuz her şeyi kaybetmekle karşı karşıya kalabilirsiniz ama işi iyi bilen birisi/birileriyle çalıştığınız anda maddi yönde iyi kazançlar elde edeceğinize gerçekten inanıyorum.Kısa süre içerisinde size Plastik Geri Dönüşüm hakkında resim, video, bitirme ödevleri vs bilgileri göndereceğim.Şimdiden hayırlı olsun :)
 
Buyuksehirlerde geri kazanim neredeyse rant haline donustu.

geri kazanim tesisi olmayan bir ilde mekanikten anlayan bir usta ve en onemliside lisans isinden anlayan bir cevre muhendisine ihtiyaciniz var.

birazda nakit para cunku bu iste seyyar toplayicilar cok onemli. hazir nakitiniz yoksa carki dondurmeniz zor olacaktir disaridan kolay gibi gozuksede sistemi otuturmak geçekten zor.
 
@Ahmed Arif Çelik

Arif bey desteğiniz ve bilgilendirmeniz için çok teşekkürler. Bankadayken tanıdığım ve plastik işi ile uğraşan halen görüştüğüm bir müşterimden de bilgi alacağım sanırım sizin bilgilerinizde birleştirip doğru yol alabiliriz. Dediğiniz gibi çok iyi araştırmak lazım. Müşterim de işi iyi bilmenin önemli olduğunu söylemişti.
Tekrar teşekkür ederim.

@hepaistos

@Nihan Kandemir
@hepaistos

Merhaba, Hepaistos, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Çevre mühendisi ile bu işi götürmek konusunda hemfikirim sizinle. Umarım doğru başlangıç noktası ile yapabiliriz. Cmnet te bulunan kişilere danışacağım çok konu olacak. Ayrıca lisanslı çalışmak bu işi daha doğru ve yöntemine uygun yapmak adına gerekli diye düşünüyorum. Bir de işin kuruluş maliyeti yaklaşık ne kadar olabilir bir fikir verebilirseniz memnun olurum. Teşekkürler .
 
Nihan Hanım;

Öncelikle zamanınızı çevre sektörüne ayırdığınız için teşekkür ederim. Yaklaşık 15000-20000 TL arası Makina maliyetiniz olabilir. 400 m2 lik bir alan başlangıç için yeterlidir.
 
Öncelikle Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği'ni inceleyiniz.
Bununla birlikte Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği'ni de inceleyiniz. Lisans şartları, asgari yeterlilik için aranan özellikler konusunda buradan fikir edinebilirsiniz.
Zira yukarıda bir arkadaşımız Çevre Kanunu'nca yasak olan bir şeyi tavsiye etmiş. Bu açıdan yönetmeliklere ve kanunlara hakim olmak ve bilgili kişilerle çalışmak önem arz ediyor.
 
@anil.topal

Makina Fiyatını 15.000-20.000 TL arası olarak bildirmeniz maliyeti düşük göstermektesiniz.Bu fiyat aralığında göstermiş olduğunuz makinalarda saatte 100 kg altı ürün alırsınız.Plastik geri dönüşüm işi yapacaksanız ve gerçek anlamda para kazanmak istiyorsanız saatte en az 150 kg ve üstü üretim yapılmalı ki para kazanılsın.Bu tarz makinaların fiyatları da söylemiş olduğunuz meblağdan da kat kat fazladır.
 
@ECK

Yukarıdaki arkadaş dediğiniz kişi şahsen bensem teessüf ederim. Sağlaması gereken fiziki şartlar belgesini ekte gönderdim ve aşağı yukarı aynı şartlarda Çevre izin belgesini aldığımız tesisler mevcut İSTANBUL'da .

Saygılar,

@Ahmed Arif Çelik

Ahmet Bey;
Benim tavsiye ettiğim fiyat aralığında yılda 300 gün 8saat tam kapasite çalışan bir tesis 100 kg değil 250 kg ürün çıkarabilir saatte. Bu verdiğim rakamlar atmasyon değildir kesinlikle mesleki tecrübem ve danışmanlığını yürüttüğüm firmalara istinaden yapılan değerlendirmelerdir.

Bu tavsiyeler minimum yatırım olması doğru olabilir. Ama bunun uç değeri yok, tabikide buna karar verecek kişi Nihan Hanımdır. Benim minimum bir örnek vermemin sebebide Çevreye vaktini ayıracak olan kişinin maddi olanaklarından bir haber olduğum için şevkini kırmak istemediğimdendir :)

Saygılar,
 

Ekli dosyalar

  • TehlikesizAtikGeriKazanimTesisi.docx
    18.8 KB · Görüntüleme: 576
@anil.topal

Anıl bey;
Mevzuatta aykırı bilgi veriyorsunuz. Plastik geri kazanım ile toplama ayırma tesisi sadece tehlikesiz atık geri kazanım tebliğine tabi değil. öncelikli olarak çevre izin ve lisans yönetmeliği, ambalaj atıkları kontrolü yönetmeliğine bakmanız gerekir ve fiziksel şartlara baktınğınızda alanın en az 1000 m2 olması gerekir. Ayrıca makineleri 15000-20000 tl olsaydı ben de şimdi kurmuştum. Makineler, bina inşaatı,lisanslar izinler dahil en az 500.000 liraya mal oluyor
 
Hocam Geri dönüşümlerde m2 şartı yok sanırım. Toplama ayırma tesisleri için 1000m2 fakat geri dönüşüm için alan sınırlaması görmedim. Ama plastiği de kendim toplarım sonra dönüşümünü yaparım diyorsanız her türlü 1000m2 alan gerekli. Fakat hammaddeyi Toplama Ayırma Tesislerinden sağlayıp siz sadece geri kazanım yapacaksanız alan için bir engeliniz yok. Bina inşaatı olarak da hali hazırda olan bir yeri kiralamak Eskişehir de emkoda 1250tl kirası var, altı beton ve üzeri kapalı bir şekilde. Makineleri ise 2. el alabilirsiniz maliyeti o kadar uçuk olmaz eğer sadece geri dönüşüm yapacaksanız. Ama Toplama ayırma tesisi de kurarım malımı kendim toplarım derseniz o zaman 2 adet üstü kapalı kamyonet(TAT için gerekli şartlardan), press makinasi, forklift vs. derken maliyeti bir hayli yüksek olur. Size tavsiyem başlangıç için sadece geri dönüşüm yapıp toplama işine girmemeniz. Zaten artık sokak toplayıcılarından mal alımı yasak, cezai işlem uygulanıyor. Bir Toplama ayırma ile anlaşarak istediğiniz nitelikte plastikleri oradan sağlar siz sadece hammadde olarak geri kazandığınız plastiği satarsınız. Kişisel tavsiyem bu yöndedir :)
 
@anil.topal

Anıl Bey ;

Plastik geri dönüşüm işinde edinmiş olduğunuz tecrübe deneyim süresini açıklar mısınız?Kaç yıldır bu işle uğraşmaktasınız.Bababdan gelen bir mesleğin içerisinde büyüdüğüm için saatte 250 kg veren makinanın 15.000-20.000 TL olarak bildiriyorsunuz şuanda kendi kullanmış olduğum makine 135'lik ve piyasada sıfır değeri yaklaşık olarak 200.000 TL söylemiş olduğunuz fiyatta ve üretim kapasitesinde malzeme veren makina gerçekten varsa hemen almaya talibim.
 
@anil.topal

Benim kastettiğim sizin mesajınız değildi. Seyyar toplayıcılarla ilgili bir yorum yapılmış. Buradan ben mevzuat dışı toplama yöntemi anladım. Kastettiğim buydu.
 
Evet yorumlarda belirtildiği gibi o fiyatlarda saatte 250 kg kapasiteyle çalışan makine hurda noktasına gelmeye yakın 3.-4.-5. el bir cihazdır ve bu makine ile işe başlamanız kısa sürede sorun yaratabilir.

@ECK

Evet malesef ki mevzuat dışı bir toplama yöntemi olduğu kesin fakat geri dönüşümün tahminen %10-15'lik bölümünü bu yöntemle toplananların oluşturduğu bir gerçek.

Bir diğer konu ise gerekli yer şartları konusunda yönetmelikler açık ve net olmakla birlikte konuyla ilgili sadece bir yönetmelik cevap veremez. Konuyla ilgili olarak bahsetmiş müşterinizden fikir alabileceğiniz gibi konuyla ilgili yasal zorunlulukları bir çevre mühendisine danışarak yapmanız gerekir.
 
Bence sermayeden önce yani makina ekip ve ekipmandan önce lazım olan şey müşteridir yani plastik alınacak firmalar tabi biyasada iki tür plastik toplama şekli vardır bir çöp karıştırmak diğeri resmi anlaşmalı fırmalardan toplamak bunun için piyasa fiatlarını öğrenip gerekli firmaları bulup teklif verip bunları toplamak yani milyon doların olmuş makina ekip ve ekipmanın olmuş ama müşterin yoksa bir işe yaramaz ...şünki benzer bir işi ben yapıyorum
 
@Ahmed Arif Çelik

Ahmet Bey;

2 yıllık tecrübem var sektörde inanın yeterli bir tecrübe şuan bahsettiğim rakamlarda çalışan firmada danışmanlık yapıyorum. Verdiğim sayısal değerlerin hepsi resmi.

@irfan dallı

İrfan Bey;

Ben Toplama ayırma tesisinden bahsetmedim, verdiğim değerler sadece Hurda plastik geri kazanımı ile alakalı. Verdiğim makine fiyatları ise resmi değerlerdir. Tabi ki gerekli çevreniz varsa neden olmasın bu işi yapabilirsiniz.

Saygılar,
 
@Ahmed Arif Çelik
Ahmet Arif bey merhaba makina fiyatlarında bu rakamlar benim de edindiğim.bilgilere göre genelde 2,el ama yine özellikle yurtdışı meneşei olan makinalar da 50 veya 60 bin usd den başlıyor. Başlangıçta kırılacak malzemeyitoplayan firmalardan alıp sadece dönüştürmek işini düşünmekteyiz. Sanıyorum işyeri kurulum maliyetini biraz daha düşürebiliriz. Diğer yorumlarda da yazıldığı üzere toplama ayırma işlemi için m2 kısıtları mevcut. Bana zaman ayırığınız için teşekkür ederim.

@kenan kaplan
Merhaba
Yazdıklarınızda çok haklısınız. Müşteri olmadan ya da satış olmadn üretmenin bir anlamı yok. Çevrmizde plastik kulanarak üretim yapan fimalar var öncelikli olarak onlarla irtibata geçip kime ne kadar satabileceğimizi ve bunun sürekliliğinin ne olacağını anlamaya çalışıyorum. Ve tabiki ne yazıkki milyondolarlarım yok o yüzden dikkatli olmak durumundayım.
Vaktinizi ayırdığınız için teşekkürler.

@Sena Çetinkaya
Size katılıyorum. Başlangıç için toplanmış malzmeyi alıp sadece dönüşüm yapak daha mantıklı.

@Ahmed Arif Çelik
@anil.topal
Anılbey merhaba.
Zamanınızı bana ayırdığınız için ben size teşekkür ederim. Açıkçası hem üreterek satmak hem de çevreye ve topluma hatta dünya genelinde katkı sağlayabileceğimiz bir iş olduğundan dolayı geri dönüşüm işini tercih ettik. Tabiki para kazanma amacımız var ve işi doğru yapabilirsek bunu başarabiliriz inancındayım. Izmir zaten üretim anlamında biraz kısır döngü içinde. Ama müşteri portföyü oluştururken ülke çapında dolaşmak gerekecek sanırım.bankada çlıştığım yıllarda dışarıdan yapılan hataları görmek daha kolay olduğundan kendimiz için dikkatli olmaya ama cesaretimi de kırmamaya çalışıyorum.
Koyabieceğimiz sermaye öyle 500 bin tl falan değil. Ancak kurulamayacak bir iş değil diye düşünüyorum.yanılıyorsamdüzeltin lütfen.
Ancak tüm bunları oluştururken çevre müendisi desteği şart anladığım kadarıyla.
Tekrar teşekkürler
 
Bu iş için ama aman sermaye gerekmez yeni girişimci oldugunuz için azar azar ve riske girmeden adım atmalısınız ilk yapılması gereken uygun bir mekan yani iş alanı düz ayak ve 400 mt kare olmalı ....ve toplayıcı kasalı bir aracınız olmalı bu işlerde malı alırken kazanmalısınız satarken değil ...geri dönüşüm işinde bir anda herşey ters dönebilir o yüzden dikkatli aceleci olmamak gerek hele türkiye de geri dönüşüm işi yapmak tam bir kaos havasındadır genelde üretim firmaları geri dönüşüm fırmalarını hep ikinci üçüncü sınıf olarak görürler uzlaşmak iş yapmak hiç kolay olmaz malı alırken hiç zorlanmadan alınmışsa bunu düşünmek gerek ya malın kalitesi düşük yada mal karışık sorunlu gitmeyen bir şeydir üstü başka altı başka olan nice mal ürün vardır telefon görüşmeri ile fiat verilmez malı alırken numune vesaire gözlem şart örneğin bi geri dönüşüm firması 6 ton plastik mal alır ve kg 80 kuruş verir ve malı alır görünüş olarak işler iyidir ama biraz araştırma yapınca malın piyasa değeri 25 kuruştur ve bu mal temiz olmalıdır tabi firma külüm zarar yapar işte alırken kazanmak dönüşüm içinde budur ve benzer nice örnekler vardır işte ........sonuçta dikkatli olmak gerek küçük sermaye ilede büyük işler yapılır hele bu geri dönüşüm işinde her zaman olan şeydir biraz çevreniz birazda özveri varsa tek kuruş haracamadan bu işleride yaparsınız bu dönüşüm içinde önünüzü görmeniz yeterli ilersini boş verin ...küçük bir el arabısı ile başlayıp daha sonra hurdasını aldığı firmalara kredi veren dönüşümcüler bilir şimdiden hayırlı uğrlu hayırlı kazançlar dilerim saygılar sevgiler
 
@kenan kaplan
Kenan bey teşekkürler verdiğiniz bilgiler için. Açıkçası benim umutlarımı desteklediniz. Bahsettiğiniz şekilde ticarette her zaman alırken dikkatli olabilirseniz satışı daha karlı yapabiliyorsunuz. Umarım emeklerimiz boşa gitmez. Iyi dilekleriniz için de sağolun.
 
@Nihan Kandemir

Nihan Hanım;

Öncelikle rica ederim bi katkım dokunduysa ne mutlu. Kenan Bey Çok önemli hususlara değinmiş tekrar vurgulamak isterim, öncelikli hedefiniz portföy olmalı, malı nerden alacağınız ve nereye satacağınız kilit nokta. Alınan malı gözlemleyebilecek ve değerini anlayabilecek bir akıl hocasıda ihtiyaç gibi duruyor. Temelinizi bu iki husus ile sağlamlaştırdıktan sonra üzerine istediğiniz kadar kat atmanız sizin elinizde. DOĞRU TERCİHLER ile çok rahat altından kalkabileceğiniz bir sektör tabiki de. Kesinlikle yanlış düşünmüyorsunuz.

Saygılar,
 
Geri dönüşümde metrekare şartı aranmamaktadır. Sadece toplama ayırma tesislerinde metrekare şartı vardır. Geri dönüşüm sektöründe iş yapmak istiyorsanız, öncelikle atığın sürekliliği sağlamalı. Ardından da bu sürekliliğe göre kapasite belirlenmeli. Ancak geri dönüşüm üzerine yatırımınızı belirleyebilmeniz için çalışacağınız plastiğin türünü belirlemeniz lazım. PP, PE, PET gibi atıklardan hangisini işleyeceksiniz ve nasıl bir ürün elde edeceksiniz buna karar vermelisiniz. Bunun kararı da sermayenize göre belirlenecek.
Atık sektörü 3 aşamadan oluşur;
1. aşama toplama ayırma: Ambalaj atığı toplama ayırma, tehlikesiz atık toplama ayırma tesissi vb. metrekare gibi şartların olduğu kısım.
2.aşama parçalama: Atığın kırma, temizleme gibi işlemlerinin yapıldığı çapak denilen ürünün oluştuğu kısım.
3.aşama işleme: Ara ürünün nihai ürüne döndüğü alan. Granül gibi ürünlerin elde edildiği ve hangi sektörde kullanılacaksa ona göre piyasadan belli tip plastiklerden elde edilen granülün satıldığı kısım.

Piyasadan toplanan plastik atık her aşamada bir öncekine göre biraz daha değerlenir. 1. aşamada toplama ayırmayı yaparsınız ve kimi yerlerde bedelli kimi yerlerde atığı bedelsiz alırsınız. Usulsüz de olsa sokak toplayıcılarının geldiği aşamada budur. Siz geri dönüşüm firması olarak piyasadan atığı alamazsınız. Lisanslı toplayıcılardan alabilirsiniz. 2. ve 3. aşamada ise atık sizin hammaddenizdir ve bunu her zaman bir bedel karşılığı almak zorundasınız. Burada ki püf nokta atığınızı kullanmak istediğiniz nitelikte alabilmeniz. Kırkambar yani karışık olan plastik atık sizin uzak durmanız gereken atık türüdür. Sizin kurmak istediğiniz tesis 3.aşamada ise sulu sistem mi kuru sistem mi bunu belirlemeniz lazım. Buna göre makine parkuru ortaya çıkmaya başlayacaktır. Ortalama 300bin TL'lik bir sermayeye ihtiyacınız olacaktır.
 
Üst