Geri dönüşümde metrekare şartı aranmamaktadır. Sadece toplama ayırma tesislerinde metrekare şartı vardır. Geri dönüşüm sektöründe iş yapmak istiyorsanız, öncelikle atığın sürekliliği sağlamalı. Ardından da bu sürekliliğe göre kapasite belirlenmeli. Ancak geri dönüşüm üzerine yatırımınızı belirleyebilmeniz için çalışacağınız plastiğin türünü belirlemeniz lazım. PP, PE, PET gibi atıklardan hangisini işleyeceksiniz ve nasıl bir ürün elde edeceksiniz buna karar vermelisiniz. Bunun kararı da sermayenize göre belirlenecek.
Atık sektörü 3 aşamadan oluşur;
1. aşama toplama ayırma: Ambalaj atığı toplama ayırma, tehlikesiz atık toplama ayırma tesissi vb. metrekare gibi şartların olduğu kısım.
2.aşama parçalama: Atığın kırma, temizleme gibi işlemlerinin yapıldığı çapak denilen ürünün oluştuğu kısım.
3.aşama işleme: Ara ürünün nihai ürüne döndüğü alan. Granül gibi ürünlerin elde edildiği ve hangi sektörde kullanılacaksa ona göre piyasadan belli tip plastiklerden elde edilen granülün satıldığı kısım.
Piyasadan toplanan plastik atık her aşamada bir öncekine göre biraz daha değerlenir. 1. aşamada toplama ayırmayı yaparsınız ve kimi yerlerde bedelli kimi yerlerde atığı bedelsiz alırsınız. Usulsüz de olsa sokak toplayıcılarının geldiği aşamada budur. Siz geri dönüşüm firması olarak piyasadan atığı alamazsınız. Lisanslı toplayıcılardan alabilirsiniz. 2. ve 3. aşamada ise atık sizin hammaddenizdir ve bunu her zaman bir bedel karşılığı almak zorundasınız. Burada ki püf nokta atığınızı kullanmak istediğiniz nitelikte alabilmeniz. Kırkambar yani karışık olan plastik atık sizin uzak durmanız gereken atık türüdür. Sizin kurmak istediğiniz tesis 3.aşamada ise sulu sistem mi kuru sistem mi bunu belirlemeniz lazım. Buna göre makine parkuru ortaya çıkmaya başlayacaktır. Ortalama 300bin TL'lik bir sermayeye ihtiyacınız olacaktır.