• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Özel Çevre Denetim Firmaları Oluşturulmalı..

serhanmaden

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Mart 2011
Şehir
İstanbul
Firma
SADAM
Denetim sorunu tüm alanlarda olduğu gibi çevre konusunda da büyük bir sorun. Her sektörün kendine özgü süreçleri var ve bunu herhangi bir kişi anlayamaz veya farkedemez. o sektörde kafa yormuş emek vermiş olması şarttır. Bu şekilde bakıldığında il çevreden birinin gidipte her sektörü gerçek anlamda denetlemesi mümkün gözükmemektedir. İllaki istisnalar vardır ancak mevcut durum pek de başarılı olunmadığını gösteriyor bizlere.

Bu kapsamda sektörel uzmanlıkların oluşması ve bu uzmanlık alanlarına göre denetim işlemlerinin çevre mühendisleri tarafından yapılacak şekilde bir özel denetim yönetmeliğinin şart olduğu aşikardır. Bunun çalışmasınında bakanlık tarafından yapılmasını beklemek bence saflık olur. Sektörde uzmanlaşmış çevre mühendisi birçok arkadaşımız burada ve her biri birbirinden değerliler.

Benim şöyle bir teklifim var aslında bir özel çevre denetim yönetmeliği çatı metni oluşturalım ve herkes buna Çevre mühendisi etiği içinde yaklaşarak taslaklar oluşturalım. Ben inanıyorumki hem çevre mühendisliğine hem de çevreye büyük katkı sağlayabilecek bir sistem önerisi oluşturabiliriz. ben ilk fırsatta hazırlayacağım taslağı burada paylaşacağım. Ben inanıyorumki her sektörden uzman arkadaşlarımızın katkılarıyla bakanlığa sunulabilecek bir taslak oluşturabiliriz.
 
Aslında böyle firmalar olarak zaten varız :D Çevre Danışmanlığının asıl işi denetim yapmak olmalı. Ama paramızı fabrikaların ödemesi söz geçirememe konusunda en büyük etmen. Halbuki laboratuvarlardaki tarzda bir sisteme sahip olsak, ücreti ve atamaları yıllık olarak Bakanlık belirlese o zaman daha ciddi çalışmalar yapılabilir. Birçok danışman arkadaşım da aynı düşünüyordur diye tahmin ediyorum.
 
Cem YılmazBence de güzel bir nokta bunun üzerinden danışmanlık firmalarının belirli bir altyapısı mevcut. bununda gücüyle dediğiniz önerilerle nasıl bir yönetmelik olması grektiğini hazırlayabilirsek ve bunu arkamıza çevrecilerinde gücünü alarak yapabilirsek bakanlıkta kabul görecek şekilde sunulması ve tobb da sunulması konusunda ben elimden geleni yapabilirim.
 
serhanmadenHocam açık konuşmak gerekirse Türkiye Çevre Ajansı kurulacağı zaman böyle bir işe yarayacağını düşünmüş hatta umut etmiştim. Kurumun gerek görev ve yetkileri, gerekse çalışan seçimleri beni son derece hayal kırıklığına uğrattı.

Ben de çalışmalarınıza destek olmak isterim ancak "varımla yoğumla" bu desteği sağlayacağımı söylersem yalan söylemiş olurum. Çok basit çözülebilecek konular için öncelikle devletten adım bekliyorum artık. Zira ben taslak mevzuatlara görüş bildirmekten usandım, nasılsa dikkate alınmıyor. Yapılacak çalışmaların da, "birilerinin(!)" işine yaramadan devreye alınacağını sanmıyorum.
 
serhanmadenÜstadım Merhaba,

Düşüncen güzel ve bunun için teşekkür ederim. Cem üstadın dediği gibi denetim ekibi var. Aslında Bakanlık denetim ekip sayısını artırmalı ve daha çok denetim yapmalı. Bu denetimler ilk başta idari yaptırım uygulanmadan olmalı. Ayrıca firmaların eksikliklerin yapılıp yapılmadığını takip etmek için bir sistem kurulması lazım. Örneğin; firma çevre lisansı almak istemiyor. Bakanlık bunu tespit edecek veya biz çevre mühendisleri bunu sisteme bildireceğiz. Önemli olan bir sistem oluşturulması lazım. Yoksa firmanın yapmadığı eksiklikleri yuvarlak cümlelerle daha çok aylık faaliyet raporuna yazar geçeriz.
 
Üst