• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

önemli çevre boyutu

• Konuyu başlatan Anonim (7426)
  • Başlangıç tarihi
A

Anonim (7426)

merhaba,

firmama ait 14001 çalışmalrını revize etmekteyim. çevre boyutlarını belirledim. sıradaki işim bu çevre boyutlarından hangileri önemli çevre boyutu olduğunu belirlemek.
ancak önce "önemli çevre boyutu" belirleme metodolijisi oluşturmam, yani önemli çevre boyutu belirleme kriter ve metodlarımı tanımlamam gerekmekte.
bu konuda bilgi, varsa sizlerdeki metot/örnek vb tanımlayan belge-bilgi için desteklerinizi rica ederim.

bendeki mevcut yöntem (önemli çevre boyutu belirleme) çevre boyutlarını risk analizine sokarak (skorlayarak: risk=olasılık*şiddet), skor sonuçlarının belli bir limitin üstünde ise önemli çevre boyutu olarak kabul etmek. ben yöntemi daha sağlamlaştırmak ya da skorlama tekniğini komple iptal etmek, yerine önemli çevre boyutu kabul etme kriterlerimi veya önemli çevre boyutu kabul ettiklerimi neye göre kabul ettiğimi tanımlayabileceğim bir prosedür oluşturmak istiyorum.

yani benim ihtiyacım olan daha sağlam bir risk analiz methodu ya da hiç risk (örneğin "olasılık*şiddet" formülü) analiz skorlama muhabbetine girmeden bir prosedürde tanımlarla tanımlanmış kriterlere göre (yani hesap yaparak değil tanımlara dayalı) , önemli çevre boyutunun nasıl tespit edileceğini anlatan bir prosedür. sizlerdeki mevcut bilgi/prosedür/talimat örnekleriyle destekleriniz beklerim.

teşekkür ederim.

Merhaba,
Öncelikle önemli çevre boyutu ile ne demek istediğinizi anlamadım. Risk olarak yüksek olanı mı kastediyorsunuz?
Metot olarak kullanabileceğiniz başka yöntemler tabi ki var ama gelen denetçilerin kabul edeceğini sanmam. Sanırım L tipi matrisi kullanıyorsunuz. Genelde kullanılan bu ve ya FMEA yöntemini tercih edebilirsiniz. Benim bildiğim sizin istediğiniz tarzda yoruma dayalı bir metot olmadığı. Sonuçta riskleri belirliyorsunuz. Yorum yaparak bunun önlemini nasıl alabilirsiniz? Çevre boyutlarını ayrı bir prosedür yapmanıza gerek yok. Başka bir prosedürün için gösterebilirsiniz. Çevre yönetimi gibi tek bir prosedürde toplayabilirsiniz ama her durumda çevre boyutları tablosunu yapmak zorundasınız.
Çevre boyutları risk ve fırsat tablosu her denetçinin istediği bir dokuman maalesef.

Esra G.Ö.merhaba,
14001 standartı :"Kuruluş, önemli çevresel etkileri olan veya olabilecek boyutları, bir başka deyişle, önemli çevre boyutlarını, oluşturulmuş kriterleri kullanarak belirlemelidir. " diyor. biz zaten çevre boyutlarımızı belirledik. bunlarda hangisinin önemli çevre boyutu olarak belirlenecek kısmındayım, yeni bir metot oluşturmak istiyorum. oluşturacağım yeni yöntemde skor (olasılık*şiddet) benzeri metot kullanmak istemiyorum. kriterleri, neye göre kabul yaptığımı tanımlamak istiyorum. şu an kullanmakta olduğumuz 5*5 skala bir risk değerlendirme ile önemli çevre boyutları tespit edilmekte.

aslında ihiyacım olan skorlama yapsın veya yapmasın, önemli çevre boyutlarını nasıl belirlediğini anlatan örnek doküman..

Ekteki doküman faydalı olacaktır diye umuyorum. 3.4 maddesi sanırım sorunuza cevap olacaktır. Ayrıca birde ÇED raporu ekliyorum, bazı değerlendirmeler yapılmış belki faydası olur sizede.

Ekli dosyalar

• ISO 14001 identifying and evaluating environmental aspects.pdf
    601.6 KB · Görüntüleme: 84
  • METHANOL FACILITY IN DAMIETTA PORT EIA.pdf
    7.9 MB · Görüntüleme: 47