• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Önceki mühendis ..

Özkan Baykanoğlu

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
5 Nisan 2017
Şehir
Gaziantep
Firma
II
Merhaba arkadaşlar,
Ambalaj atığı toplama ve ayırma sektöründe toplam 2 yıldır çalışıyorum. Bu süreçte sürekli daha iyi iş arayışım devam etti. Çalıştığım firmadan daha iyi olduğunu düşündüğüm TAT firmalarına da başvuru yaptım ve 2 farklı firmadan cevap gelmişti. Bir firma ile telefondan (uzakta olduğundan gidemedim), bir firma ile yüz yüze görüştüm. Aldığım cevaplar hemen hemen aynı oldu.
Beni en çok düşündüren ve birazda sinir eden kısmı, firma sahibinin söylediği "önceki mühendis burada forkliftte sürdü, kepçeye bindi, kamyonu sürdü.." vs. Böyle yapan var mı? Firmada bulunan iş makinelerini kullanan oldu mu ?

TAT firmasında (şahıs firması) mühendislik harici hangi işleri yapıyorsunuz ? (Mühendislik olarak yapılması gereken işler dışında)
 
Ben ışletme ve üretimi takip ettim, ihracatla uğraşmıştım ve çok mecbur kalınan durumlarda forklift kullanmıştım. Çok tehlikeli ama isler yürüsün diye bazen yaptım. ?
 
Ihracat konteynerinin çıkış yapmasi gerekiyordu ve çalışan bir arizaya bakmaya gitmişti eleman azlığı sıkıntıydı. Iş makinesi kullanmayı zaten biliyordum ama forklifti iste öğrendim.
 
Sorduğunuz soru karşısında gerçekten üzüldüm, bu durumla karşı karşıya kalmış olmanız hiç hoş değil. :( Umarım mesleğimizi hakkıyla icra edebileceğiniz bir işe en kısa zamanda kavuşursunuz. Sizden ve diğer meslektaşlarımdan tek bir ricam var bu ve benzeri durumlarda lütfen boyun eğmeyin, işler yürüsün diye her şeyi kabul etmeyin, lütfen. Bu hem size, hem mesleğimize büyük zarar veriyor. Biliyorum, tüm meslektaşlarım işini elinden gelen en iyi şekilde yapmaya çalışıyor ve bazen işine sahip çıkabilmek adına bu tarz durumlara boyun eğmek durumunda kalıyor ama inanın bu durum mesleğimizin geleceğini çok kötü etkiliyor. Umarım 2019 yılı mesleğimiz adına daha parlak, güzel bir yıl olur ve hiçbirimiz bu tarz olaylar yaşamak durumda kalmayız.
 
Arkadaşlar ülkedeki tat firmalarının çoğunda yaşanan bir sıkıntı bu, tabi sorunun temelinde bizlerin tat da mesleki olarak yaptıklarımızın 'yoğunluğu' bunun da patronun gözündeki iş tanımı ve de bu firmaları yöneten insanların çoğunun eğitimsiz bilinçsiz işletme yönetimi bilmeyen afedersiniz ama bunu söylemem gerekiyor cahil insanlardan oluşmakta, bu ikisi birleşince ortaya yaşananlar çıkmakta malesef.
 
Isverene sorulacak bir diğer soruda işten ayrilan mühendis arkadaşımızın is makinesi ya da kaldırma iletme elemanı olarak tabir ettiğimiz bu araçlari kullanmadan önce gerekli eğitim ve belgeleri alıp almadığı olmalı bence. Bu araçlar çok ciddi ve ölümlü is kazalarına neden olabilir. Arkadaşlar lütfen is guvenligi ile ilgili sitelere biraz göz atın. Sadece kendinizi değil işletme de yer alan diğer çalışanları da risk altına alıyorsunuz, yapmayın. İs güvenli bir kültürüdür ne yazık ki ülkemizde olusturamadigimiz bir algi. Mühendis olarak bu kültüru oluşturmakta bizim sorumluluğumuz. ?
 
Forklift, loder gibi iş makinaları normal ehliyetle kullanılması yasal olan iş ekipmanları değildir arkadaşlar, bunların her birinin MEB den sınavla ve kursla alınan belgeleri var. İş kazası durumunda işler çözülemez hale gelir, işverenenize bunu anlatın. Kamyon da SRC isteniyor, kaldı ki doblo dediğimiz araçlar bile ticariyse SRC istenirken kamyona binmek çok büyük cesaret, araç trafikte bağlanabilir. İş verene bunları anlatın.
 
Bu gibi durumlar için ecnebilerin bir atasözü vardır: Jack of all trades, master of none. Yani her işin elemanı, hiç bir şeyin ustasıdır.

Zaman zaman sırf işler yürüsün diye bazı işlerin altına elimizi koyduğumuz, bazı insanlara çok yardım ettiğimiz oluyor ama bizim kültürümüzden midir nedir sırf işler yürüsün diye yaptığınız o iş artık sizin işiniz oluyor. Yapmaya başladıktan sonra da bırakamıyorsunuz. Yaptığınız kıyakçılık, başkasının ayakçılığı oluyor. Adınız da önceki mühendis forklift de kullanıyordu, kepçe de kullanıyordu oluyor. Önceki mühendis mühendislik yapmış mı? veya mühendislik yaptırılmış mı?

Üzücü durumlar. Şu anda ne yazık ki çaresi ortak akıl ile hareket ederek bir mühendis kültürü oluşturabilmekte. Yoksa bir önceki nesil mühendisler, bir sonraki nesil mühendisler ve kendi gelecekleri için fedakarlıklara katlanırken işlerin ne kadar zor olduğundan yakınacak ve işlerden soğuyacak.
 
Hurdacı zihniyetiyle çalışan toplama ayırma tesisleri. Mühendis çalıştırıyor belge alıyor ama zihniyet aynı. İyi olan kurumsal firmalar da yok değil inşallah sayıları artar. İsterseniz en iyi üniversiteden mezun tam donanımlı birisi olun karşınızdaki insanın anlayışı bozuk ise zor. Böyle davranışlarla karşılaşılması kaçınılmaz. Eğitim sadece bizler için değil herkes için şart !!!
 
Şuana kadar işletmede bulunan hiç bir iş makinesi, kamyon vs. sürmedim. Başta çok söylediler önceki mühendis diye ama hiç aldırış etmedim ve hiç kullanma eğiliminde de bulunmadım.
@Çevre2731 "ülkedeki tat firmalarının çoğunda yaşanan bir sıkıntı bu" TAT firmalarında neden bu sıkıntılar yaşanıyor?
@hafssse "Bu araçlar çok ciddi ve ölümlü is kazalarına neden olabilir " bunu biliyorlardır belkide. Bir şey olmaz mantığına denetim ve ceza uygulaması yapılması gerekiyor.
@Melih Coşar "Zaman zaman sırf işler yürüsün diye bazı işlerin altına elimizi koyduğumuz, bazı insanlara çok yardım ettiğimiz oluyor ama bizim kültürümüzden midir nedir sırf işler yürüsün diye yaptığınız o iş artık sizin işiniz oluyor. " bu nedenle, işler duracak olsa da yapmamamız gereken işleri yapmamalıyız. İş yürüsün diye forklift kullanmak ve hayatımızı riske atmak ne derece önemli işten ?
@Okan Türe "Hurdacı zihniyetiyle çalışan toplama ayırma tesisleri. " Hurdacılıktan lisanslı tesise geçen firma sahiplerinde ki o zihniyet normal karşılanabilir de, direkt lisanslı firma olarak işe başlayanlarda bu zihniyette olmasının nedenini anlayamadım.

Bir şey bir defa olur. İş kazası ve sonrasında iş görmezlik durumuna düşmek bir defa olur, ölüme kadar kalır.
TAT firmalarındaki mühendis arkadaşlar, iş makinesi kullanmayın. Daha iyi iş bulup ayrılmanız sonrasında firma sahipleri, iş makinesi de kullanabilen mühendis aramaya başlayacak yada aldığı mühendise bunları kullandırmaya çalışacak. Mühendislik gereklerini yapalım, yapmaya çalışalım.
Bu tarz iş yerlerinden ayrılan mühendislerin şikayetçi olduğu konular sanırsam hep aynı. Şahsen çözüme kavuşamadım henüz.
 
Aslında bu yazdıklarınız sadece Çevre Mühendisliğinde olan konular değil bir çok meslek dalında görülebilen konular. Burada öne çıkan konu aslında insan karakteri. Yalaka olan insan karakterinde patronun çayını getirme çocuklarını gezdirme gibi konulara kadar gidebilirler. Kendini geliştirmek isteyen insan karakterinde ise sürekli yeni şeyler öğrenmek için "iş yaparken öğrenilir" mantığı ile davranır ve her işe atlamak ister. Başka bir karakter ise iş kaygısı olan insanlar, bu gibi insanlar aman ben işimi kaybetmeyeyim de bana ne veriliyorsa yapayım mantığıyla bakarlar , bu tarz insanlar bilse de bilmese de her işe atlarlar. Birde sadece kendi işini severek isteyerek ve kendi işi ile ilgili konuları en iyi şekilde yapmak isteyen insanlar karakteri vardır. Bu insanlar işlerini en düzgün şekilde yaparlar bundan dolayı iş kaygıları olmaz. İşini güzel yaptıkları içinde zaten patronları gözde elemanlarıdır. Başta da dediğim gibi bunlar tamamen insan karakter meselesidir.
 
firma sahiplerine ne kadar söylersen söyle ne kadar bilinçlendirirsen bilinçlendir olmayacak tek çözüm aktif kontrol ve cezai işlem . her şey formalite sadece..
 
Üst