• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Okullarda Tehlikeli Atık

makbule kaya

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
14 Aralık 2017
Şehir
Aydın
Firma
-
Herkese merhabalar,

Birçok okul ile iletişim halindeyim. Üniversite, ilkokul, lise hepsi dahil olmak üzere genel bir sorun üzerinde duruluyor. Okul laboratuvarlarında az miktarlarda kimyasalların olduğu bidonlar, bazı laboratuvar-deney malzemeleri, kontamine olmuş/olabilecek kutular-malzemeler çıkmakta; fakat belirttiğim gibi bunlar az miktarda oluyor genelde. Biriktirmelerini söylesem altı ayda yine kayda değer bir atık oluşmayacağını öngörüyorum. Bulunduğumuz şehirde de tehlikeli atık bertaraf tesisi olmadığı için az miktarları gönderip nakliye ödemek pek mantıklı gelmedi bana. Tarafıma bu konuda birkaç kere aynı sorun iletildi, çözüm üretemeyince sizlere danışmaya karar verdim. Açıkcası bu konuya da çok hakim değilim, bilgisi tecrübesi olanlardan yardım rica ediyorum. Şimdiden teşekkür ederim :)
 
makbule kayaMakbule hanım merhaba, geçici depolama alanı yaptırarak biriktirilmesini sağlayabilirsiniz. Az miktarda da olsa civar şehirlerde bertaraf tesisleri mutlaka vardır. Kontamine olmuş ambalaj atıklarını bedelsiz şekilde verebilirsiniz. Aslında il çevre müdürlüğüne 6 ayın kısa olduğunu ve uzatılması gerektiğini söyledik. Çünkü bazı atıklar çok az birikiyor ve lisanslı firmalar gelmek istemiyor. Aşağıda ki linkte lisanslı firma listesi bulunmaktadır:

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Öncelikle teşekkür ederim. Benim de aklıma geçici depolama geldi, üniversitelerde bu işi yapmak kolay, fakat diğer okullarda alan için yer sıkıntısı yaşanabiliyor. Dediğiniz gibi altı ay böyle kurumlar için çok kısa bir süre zaten yılda dokuz ay eğitim oluyor, o süreçte de kayda değer bir atık birikmeyecek diye düşünüyorum. Bu şekilde ileticem artık bende.
 
makbule kaya
Makbule hanım, 50 kg nin altındaki tehlikeli atıkları lisanslı taşıma zorunluluğu yok, kargo ile gönderebilirsiniz bunu. Kargo şirketlerinin alabileceği şekilde ambalajlama yaparsanız kabul ediyorlar. UPS kargo ile bu şekilde çalışarak tehlikeli atık alımı yapıyoruz. Nakliye bedeli yerine sadece sabit bir bertaraf bedeli + kargo ücreti ödüyor firmalar.
 
Tecrübesiz olduğum bir konuydu,50 altı durumunu siz söyleyince anımsadım. Nakliye,bertaraf olayını da öğrenmiş oldum. Sorumun tam olarak cevabını aldım diyebilirim, teşekkür ederim. Beyan yapmaları için nasıl bir yol izlemek gerekiyor,onu da öğrenirsem çok mutlu olurum.
 
Makbule hanım, eçbs üzerinden atık gönderim işlemlerinden talep oluşturmanız gerekir. Eğer 50 kg altı atık gönderecekseniz yine talep oluşturarak atıklarınızı gönderebilirsiniz. Atık kodu, H numarası, miktar vb. diğer bilgileri girdikten sonra onaylayacaksınız. Daha sonra sistem size TKN numarası verecek ve siz onu lisanslı firmaya bildireceksiniz.
1582558083724.png
 
@makbule kaya atık nereden oluşuyorsa, oluşan tesis/firma ismi üzerinden talep açarak atık gönderim işlemleri sağlanması gerekir. Senin tesisinden çıkmayan bir atık için talep oluşturulmaz. Eçbs üzerinden kayıt oluşturursun ve atık gönderimini sağlarsın.
 
Herkese merhaba, Makbule Hanım tam da günlerdir aklımda olan, araştırma yaptığım bir konuya değinmişsiniz, teşekkür ederim. :)
Ben de bir üniversitede çalışıyorum, çevre mühendisi olduğum için atıklarla da benim ilgilenmemi istediler. Daha önce sisteme sadece sıfır atık kapsamında kağıt atık girişi yapılmış. Bu konuda deneyimsizim. Laboratuvar atıkları için kimya hocamız atık etiketleri hazırlamış, laboratuvarda yerde bir köşede kaplarda duruyor atıklar. Ben İstanbul için İstaç ile görüştüm, fiyat teklifi aldım, Olgaç Bey'in paylaştığı gibi MOTAT üzerinden taşıma talebi iletip almalarını bekleyeceğim.

Fakat benim de sorunum şurada; bu atıkları oluşturduğumuz için, yani bizden tehlikeli atık çıktığı için herhangi bir yerden bir izin vs almamız gerekmiyor değil mi? Alık 20-25kg atık çıktığı için sadece beyan yapıp bertarafa göndermem yeterlidir diye anladım. Ayrıca atıklar için atık yönetimi yönetmeliği kapsamında 250 ve üzeri öğrencisi bulunan bir üniversite olduğumuzdan geçici depolama alanı yapmak zorundayız değil mi? Günlerdir bu sorularla boğuşuyorum, yönetmeliklere de baktım net ifadeler göremedim, çıkmazda kaldım. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim :)
 
Merhaba ,

Hali hazırda sıfır atık uygulamasına geçtiğiniz için zaten bir atık sahanız olması gerekiyor.
Müsait bir alanda size yetecek ölçülerde bir tehlikeli tehlikesiz atık depolama alanı yapmanız gerekmektedir.
Tehlikeli atık çıkışı için herhangi bir izin almanıza gerek yok. Beyanlarınızı düzenli yapmanız yeterlidir.
Ancak bağlı bulunduğunuz il müdürlüğü ile görüşerek atık yönetim planı hazırlama konusunda bir görüş sorabilirsiniz.
 
Üst