• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Ni̇tri̇fi̇kasyon-deni̇tri̇fi̇kasyon

sude eren

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Ağustos 2023
Şehir
Antalya
Firma
atıksu arıtma tesisi
Herkese kolay gelsin, havalandırma havuzlarında ilk olarak denitrifikasyon prosesi olduğu zaman son çökeltim havundan nitrat iç geri deviri oluyor nitrat, azot gazına dönüştürülüyor. Ancak atıksu içinde bulunan karbon burada nasıl kullanılıyor ? Ek karbon ilavesi olmaması için prosess bu şekilde inşaa edilmiş ama tam olarak o kısmı anlayamadım. Karbonu nasıl kullanıyor burada amaç nedir ? Birde devamını takip eden aerobik-anoksik-aerobik olarak devam eden bir süreç var ama burada (havalandırma havuzunda ) karbon azot giderimi nasıl oluyor bir türlü mantığını anlamadım. Lütfen detaylı ve anlaşılır şekilde yardımcı olabilir misiniz özellikle döngüler konusunda. Gerçekten uzun süredir mantığıma oturmayan bir konu rica ediyorum şimdiden
 
A2/O prosesi için konuşalım:

Denitrifikasyon önce koyuluyor. Denitrifikasyondaki asıl işlem nitratın azot gazına dönüşmesidir. Burada sanki karbon giderimi (BOİ5) yok sanılıyor. Okullarda yanlış öğretilen ya da biz öğrenciler tarafından yanlış anlaşılan bir durum bu. "Karbon giderimi için denitrifikasyon prosesine ihtiyaç yok." diye öğrenince sanki denitrifikasyon prosesinde karbon giderimi olmaz sandık herhalde. Aslında denitrifikasyon prosesinde nitrifikasyon prosesinden daha fazla karbon giderimi olur.

Sonraki aşama olan aerobik ortamda ise nitrifikasyon ve yine karbon giderimi oluyor.

İlk aşamada denitrifikasyon prosesisinin çalışması için nitrat ve karbon gerekli. Karbon, havuzlara gelen ham atık suda mevcut, nitrat ise nitrat geri devri ile bu havuzun başına verilen suda mevcut.

Özetle her iki proseste de karbon giderimi olur.

Not: Çökeltim havuzuna gitmeden nitrat geri devri yapmak gerekir. Çökeltimden nitrat geri devri amacıyla geri devir olmaz. Çökeltimden yapılan geri devir aktif çamurun geri devridir. Nitrat geri devri çökeltim havuzlarına suyu dağıtan dağıtım yapısındaki pompalarla havalandırmanın başına ya da havalandırma havuzunun aerobik bölümün sonunda havuzun içine konan mikserle yandaki anoksik bölüme (havalandırmanın başına) yapılabilir.

Tesisinizdeki prosesi tam olarak anlamadım. Tam akışınızı söylerseniz onun üzerinden tekrar geçebiliriz.
 
Adem Beye İlave Olarak;

Anerobik Bölge;

Oksijen Yok, Fosfor bakterileri bünyesindeki fosforu atıksuya salar

Anoksik Bölge;
Bağlı oksijen var yani NO3
Heterotrof bakteriler Enerji kaynağı ve karbon ihtiyacı olarak organik karbonu kullanır.
Oksijen kaynağı olarakda NO3 deki oksijeni kullanır.
Böylelikle Azot gazı açığa çıkar ve sistemden uzaklaşır.
Bu bölgenin aerobik bölgeden önce gelmesinin sebebi ise, sistemdeki organik karbonların çoğunun aerobik bölgedeki giderilmesi sonucu denitrifikasyon için gerekli enerji kaynağı kalmaz. Böyle olunca denitrifikasyon prosesi enerji kaynağı miktarı kadar NO3 deki oksijeni kullanacağı için yeteri kadar azot giderimi olmaz.

Aerobik Bölge;

Esas olarak organik karbonun giderildiği yer.
Heterotrof bakteriler enerji kaynağı olarak organik karbon bileşiklerini oksijen yardımı ile parçalayarak enerji elde eder.
Karbon sistemden CO2 olarak arıtılır.
Heterotrof Fosfor bakterileri de Anerobik ortamda atıksuya saldıkları fosforun çok daha fazlasını bünyesine alarak fosfor giderimi gerçekleştirir.
Ototrof bakteriler olan nitrifikasyon bakteri ise enerji için inorganik bileşikleri kullanır. NH₃ , NO₂
Ototrof bakteriler olan nitrifikasyon bakteri ise Karbon ihtiyacı için (CO₂, HCO₃⁻, CO₃²⁻) kullanır. Yani alkalinite.
Bu yüzden nitrifikasyon süreci için alkalinite çok önemlidir.
Nitrifikasyon sonucu ortaya çıkan nitrat içsel geri devir ile anoksik bölgeye gider.
Denitrifikasyon bakterileri nitrattaki oksijeni kullanarak azot gazı açığa çıkmasına sebebiyet verir.

Döngü tamamen bu şekilde tem olarak;
Arıtma tesislerindeki C --- CO2 olarak sistemden uzaklaşır
Arıtma Tesislerindeki N ---- N2 olarak sistemden uzaklaşır.
Arıtma Tesislerindeki P----- Sistemden çökerek çamur olarak uzaklaşır.
 
Üst