• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Market Atıklarının Geri Kazanımı

AYŞENUR DAŞCI

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Nisan 2020
Şehir
Kahramanmaraş
Firma
ÖZEL
Merhabalar lisanslı bir geri dönüşüm tesisinde çalışıyorum sıfır atık yönetmeliği kapsamında market atıklarını almak istiyoruz. Marketler atıklarını belediyeye vermek zorundalar mı yoksa lisanslı bir geri dönüşüm tesisine verebilirler mi?
 
AYŞENUR DAŞCIMerhaba üstad,

Belediye sınırları içerisinde yer alan marketler, haneler ve işyerleri oluşan ambalaj atıklarını belediyenin sistemine veya anlaşmalı olduğu lisanslı firmaya vermek zorundadır. Yönetmelik taslağında marketler sıfır atık belgesi aldığı zaman atığını istediği lisanslı firmaya verebilir düşüncesi var ancak Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğinde belediyenin sistemine verilmesi gerekir diye ifade bulunmaktadır.
 
Merhaba,sıfır atık belgesi almış olan marketlerin belediyeye verme zorunlulukları yok ancak atıklarını alacak olan lisanslı firma kendi aracı ile direk adresten alıp kendi tesisine götürmek zorunda.Herhangi bir ara depolama vs yapamıyor, ve belediye ile anlaşmalı olmayan firmalar genellikle marketlerden çıkan atıklara yetişmekte zorluk yaşıyor,bu sebeple marketler kurulu düzenlerini pek bozmak istemiyor.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Olgaç SürmelihindiMerhaba,
Belediye ile anlaşması olan bir firmada çalışıyorum ve yaşadığımız sorunlara istinaden belediyenin toplama sistemine verme zorunlulukları olmadığını biliyorum hatta yaşadığımız sorunlar için Çevre ve Şehircilik Bakanlığından dağıtım yerlerine iletmek üzere aldığım yazıyı ekte paylaşıyorum.
Bahsettiğiniz yönetmeliklerin ters düşmesi durumunda Çevre Kanunu'na bakılacağı da yazmaktadır.
 

Ekli dosyalar

  • CamScanner 08-09-2021 19.41.pdf
    1.7 MB · Görüntüleme: 61
Özgecan YalçınÜstad,

Almış olduğunuz yazıda "mahalli idareler öncelikli" ifadesi geçmektedir. Belediye sınırları içerisinde bulunana haneler, işyerleri ve marketler belediyenin sistemine veya anlaşmalı lisanslı firmalara vermek zorundadır. Şöyle bir durum olabilir; belediyenin kendi sistemi yoktur ve toplama ayırma tesisi de bulunmaması durumunda başka şehirde bulunan toplama ayırma lisansına sahip firmaya verebilir. Yönetmeliklerin ucu açık ve bu da sıkıntı çıkmasına sebep olmaktadır. Marketler istediği firmaya verebilirse sıfır atık yönetmeliğinin bir hükmü kalmaz. Belediyelerin sıfır atık belgesine almasına gerek bulunmamaktadır.
 
Olgaç SürmelihindiMahalli iadereler öncelikli olarak verebilir ibaresi ile ucu açık bırakılmaktadır.Belediyenin kendi toplama ayırma tesisi olsa bile, dağıtım yerlerinin sıfır atık belgesi alması demek atıkları kaynağında ayrıştırmak anlamına gelmekte bu sebeple ayırma tesislerinin görevini kaynakta gerçekleştirdikleri için istedikleri lisanslı firmayı seçebilmektedirler.Zaten sıfır atık belgesinin verilmesi için pek bir koşul aranmamakta bu da işin ticari boyutunu kızıştırmaktadır.
 
bu kapsamda her şeyin ucu açıktır . tamamen ikili diyaloglara bağlıdır
 
Evrem YeşilKesinlikle katılıyorum Sıfır Atık Şube müdürü ile konuştum çok net bir şekilde sistem kurup belge alırsa verir diyor, (çevre kanununa göre) ama aynı şubeden personel ile konuştum biz asında bir kapı açmak için yaptık bu yönetmeliği belediye işini yapmazsa diye şimdi kime göre hareket edeceğiz.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Ömer Esyine ikili diyaloğa bağlı. market ile görüşürseniz belediyenin çalıştığı firmaya verebılır. Görüşülmezse başka bir lisanslı firma gelir görüşür. çok fazla mücadele ettik bir yerden sonra belediyelerde bıraktı mücadeleyi. çünkü kendileri daha sıfır atık sistemini kuramadılar. öyle olunca tıkanıyor bazı şeyler.
 
Üst