• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Maden atıkları

Y.Yıldırım

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Temmuz 2012
Maden atıkları yönetmeliği henüz yürürlüğe girmediğine göre bu yönetmelikte belirtilen maden atıklarının bertarafı ve depolanması atıkların düzenli depolanmasına dair yönetmelik hükümlerine göre mi yapılacaktır?
 
Merhabalar;

Evet hocam 15/07/2017 tarihine kadar Atıkların Düzenli Depolanması Yönetmeliği hükümleri geçerlidir.
 
@Can Elmas

O zaman bu yönetmeliğin ötelenmesi işletmeciyi daha zora sokmuş oluyor, bu yönetmeliğin ötelenmesindeki amaç ne olabilir ki?
 
@cilgincevreci

Size bu konu ile ilgili yaşadığım bir sıkıntıyı anlatayım,

ÇED Ek-1 izin sürecinde demir cevheri zenginleştirme tesisi kuruyoruz. Maden atıkları yönetmeliği yürürlülük tarihine yakın atık analizi yaptırdık ve atığımız sınıf 3 (inert) olarak tespit edildi. Bu da geçirimsizlik için malzeme kullanılmasından muaf yapıyor bizi. Sadece bitkisel toprağı sıyırmamız yeterli demek ilgili yönetmeliği göre.

15/07/2016 tarihi geldiğinde bakanlık yönetmeliğin yürürlülük tarihinin 1 yıl ertelendiğinin açıkladı. Bütün program ve plan bozuldu. Şimdi geçirimsizlik için malzeme seriyoruz.

Yani bu son dakika sürprizi bizi çok mağdur etti. Ben eminim ki 15/07/2017 tarihi geldiğinde yönetmelik yürürlülüğe girecek fakat içeriğini değiştirecekler.
 
@Can Elmas


Kişisel fikrim bu yönetmeliği ötelemelerindeki amaç işletmeciye kolaylık sağlamak ama sizin de anlattığınız üzere bu işletmeciyi daha da zor bir duruma sokmuş. Bu durum bana çok mantıksız geliyor. Bu durumu iyice irdelemek gerektiği kanaatindeyim.
 
@Can Elmas

merhaba acaba analizi hangi yönetmeliğe göre yaptırdınız, çünkü maden atığına tehlikelilik analizi yaptırmak gerekiyor ve maden atığına ilişkin analiz kriterleri açıklanmış değil benim bildiğim kadarıyla. sizin yaptırdığınız analiz depolama koşulunu belirlemek amacıyla (1. sınıf, 2. sınıf veya 2. sınıf depolama olarak) yapıldı sanırım, yoksa tehlikelilik analizini sadece tübitak yapıyor sanıyorum.
 
Türkak yeterliliği olan bir firmaya yaptırdım. Atıkların Düzenli Depolanması Yönetmeliği kapsamında sınıf belirleniyor şu an. Analiz sonucuna göre atık sınıfınız belirleniyor ve ona göre de geçirimsizlik koşullarını sağlıyorsunuz.
 
anladım Can bey, atığın depolanması için sınıf belirlenmesi yapılıyor fakat maden atıkları yönetmeliği pasa dışında (asit kaya drenajı yapanlar hariç) diğer oluşan malzemeler için bu atık tehlikeli mi değil mi analizi istediğinde mesela filtre presten çıkan şlam kek için biz bu malzemenin karakterizasyonunu yaptırmak istediğimizde bize inert ya da tehlikeli sonucunu verebiliyor mu biz bunu depolayarak bertaraf etmek istemiyoruz, biz bunu ileride kullanmak istiyoruz.
 
Üst