• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kurumsal karbon hesaplamalarını vs. biri açıklayabilir mi?

A

Anonim (857c)

Arkadaşlar merhaba. Meslekte yeniyim bana biri karbon ayak izi ya da sınırda karbon mekanizması ile ilgili yardımcı olabilir mi? Anladığım kadarıyla fabrikalar karbon hesabı yapacak ve yapmaz ise ürünlerini satamayacak. Peki bu ne zaman yapılacak? yapmayanlar ceza mı yiyecek? yönetmeliği var mı? Yönetmelik varsa yürürlüğe girdi mi? varsa ne zamana kadar süremiz var? aklım çok karıştı.
 
Karbon ayak izi;

ETS - Emisyon Ticaret Sistemi

Avrupa ülkelerinde yıllardır var. Her sektör ve ürün için belirlenen karbon ayak izi belirtilmiş. Ürününüzün karbon ayak izi belirlenen sınırların üzerinde çıkarsa bu malı alan firma ekstra vergi ödüyor. Bu ETS uygulaması Avrupa ülkeleri arasında geçerli

SKDM - Sınırda karbon düzenleme mekanizması

Avrupa ETS sisteminin Avrupanın ithal ettiği ürünlere de uygulanma sistemi. İlk etap 6 enerji yoğun sektör bu işin içine dahil. Ama siz ihracat yapıyorsunuz ürün sattığınız firma sizden karbon ayak izinizi isteyebilir. 6 sektörde olmanıza gerek yok.

Olayın özü şu sizin Avrupaya sattığınız ürünün karbon ayak izi belirlenen değerler üzerinde ise bu malı satın alan ekstra vergi ödemek zorunda kalacağından bu malı sizden almayabilir. Yada siz fiyatınızda indirim yapmak zorunda kalabilirsiniz. Yada sizin sattığınız ürünün karbon ayak izi sınır değerinin altında bile olsa sizden daha düşün karbon ayak izine sahip aynı ürün için başka firmaya yönelebilir. Çünkü sizin sattığınız ürünün ayak izi o firmanın ayak izini etkiliyor.

Yani eğer firmalar karbon için gerekli çalışmaları yapmaz bu duruma yeteri kadar yoğunlaşmaz ise müşteri kaybı yaşamaları çok kaçınılmaz.

Türkiye ise yakın zamanda 2024 yılında tahminim ihracatta sıkıntı yaşamaması için kendi içinde ETS sistemi kurarak yönetmelik yayınlayacak.

Olayın özeti bu daha fazla bilgi için internet araştırmaları yapılıp detayları öğrenebilirsiniz.
 
Son düzenleme:
Üst