• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kozmetik atıkları hk.

selda

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
20 Şubat 2012
İyi Günler,
Size danışmak istediğim bir konu var. Hijyenik ürünler üreten bir firmayız. Aynı zamanda ıslak mendil, bebek şampuanı, bebek bakım kremi ve yağı gibi ürünlerimizi farklı bir firmaya ürettirerek piyasaya sürüyoruz.

Ancak ıslak mendil ve bahsettiğim şampuan, yağ ve kremlerden bazıları son kullanma tarihi geçtiği için yada ambalajı bozulduğu için iade ediliyor.

Bu zamana kadar ıslak mendiller 15 02 02 atık kodu ile tehlikeli atık olarak (kontamine emici bez olarak)
Yağ, krem ve şampuan ise 16 03 05 atık kodu ile tehlikeli atık olarak (tehlikeli madde içeren organik atık) olarak bertaraf ettirilmiş.

Ancak bu atıkların tehlikesiz atık olarak bertaraf edilmesini istiyor ve araştırma yapıyorum. Benzer atık türlerine verdiğiniz örnek bir kod var mıdır? Bu zamana kadar tehlikeli atık olarak bertaraf ettirdiğimiz için tehlikesiz bir kod vereceksek aksini analiz ile kanıtlamamız gerekir mi? Ve gerekirse Tübitak’ta analiz ettirerek bunları tehlikesiz atık olarak bertaraf ettirme yoluna gideceğim. Yol gösterebileceğiniz bir husus varsa yardımcı olmanızı rica ediyorum.

İyi günler ve İyi çalışmalar dilerim.
 
Tehlikesiz olduğunu ispat etmeniz açısından analiz yaptırmanız en doğrusudur. Tabi ürün grubu çoksa eğer analiz maliyeti de çok olacaktır. Ama en kesin ve doğru yol analiz yaptırarak 'Tehlikesiz Atık' olduğuna dair rapor almanızdır. Aksi durumda tehlikeli / tehlikesiz karmaşası yaşarsınız ve cezai durumlar ile karşılaşabilirsiniz diye düşünüyorum...
 
Merhaba Selda Hanım,

@SenayKS Hanım'ın bahsettiği gibi 16 03 05 (M) kodunu kullanıyorsanız bu konudun 16 03 06 olarak tehlikesizi de bulunduğundan dolayı atıkların tehlikesiz olduğuna dair test yaptırmanız daha doğru olacaktır.

Ancak tehlikesiz atık olmaması durumunda 16 03 06 kodunu kullanacaksınız gibi gözüküyor. Bu konu da şöyle bir risk var. Tübitak'a kozmetik, hijyenik ürünleri gönderip Tübitak'ın size 16 03 06 değil de (Kozmetik-yağ-Gres-Sabun-Deterjan Grubu - 07 06) grubundan bir kod belirlemesi yapması ihtimali de var ki bu durumda eğer Tübitak analiz sonucunu (07 06) grubundan bir kod olarak rapora yazarsa bu sefer bu malzemelerinizi yalnızca tehlikeli sınıfta göndermek durumunda kalabilirsiniz. (daha önce başka firmalarda başıma gelen bir durum olduğu için paylaştım)

16 03 06 koduyla onaylanması durumunda da bu kodu verebileceğiniz tesisler yine hali hazırda tehlikeli atıklarınızı ön işleme aldıracağınız tesisler olduğu için çalıştığınız firma size atıkları aynı prosese aldıklarını belirterek fiyat konusunda çok büyük değişiklik yapmayabilir.

Mesajımı yanlış anlamayın lütfen :) yukarıda yazdıklarım karşılaşabileceğiniz durumlar olacağı için önceden sizinle paylaşmanın faydalı olacağını düşündüm. Umuyorum Operasyonel ve maddi anlamda her şey dilediğiniz gibi olur.

Konuyla ilgili bulunduğunuz durumdan farklı bir yol izlerseniz buradan paylaşmanızı rica ederim.

Saygılarımla
 
Öncelikle @SenayKS ve @Oğuz Dedehayır yardımlarınız ve görüşleriniz için teşekkür ederim. Faydalı bilgiler elde ettim. Sanırım ıslak mendil konusunda değişiklik daha kolay olacak, muadil çalışmalar yapılmış. Ancak kozmetikler için (bebek yağı ve şampuanı için) biraz daha zorlu bir süreç var. Amaç tamamen tehlikeli atık miktarını azaltmak, maliyet açısından bir getiri beklentisinde olmadığımız için o konu bizler için birinci planda olmayacaktır.

Teşekkürler, iyi çalışmalar...
 
Üst