• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Koku üni̇tesi̇ çalişma prensi̇bi̇

sude eren

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Ağustos 2023
Şehir
Antalya
Firma
atıksu arıtma tesisi
Merhabalar, aktif karbon, biyolojik tank kimyasal olarakta kostik ve sodyum hipoklorit kullanılarak yapılan bir koku ünitesinin çalışma prensibi nasıl olur yani aktif karbon önemi nedir ? Biyolojik tank ne işe yarar ? sistematik işleyiş nasıldır ? Biyolojik tank içerisindeki mikroorganizmalar nasıl canlı kalıp ölmüyorlar. Kokuyu nasıl hapseder ? Kaç ppm de çalışması uygundur. besi yeri kaç dk. da bir dozlamalı fazla soru içeriğine sahip oldu ama :) Bu konuda detaylı bilgisi olan paylaşımda bulunabilir mi lütfen. Genel olarak hakim olmadığım için okuduğum makalelerinde detaylı oluşu aklımda bi işleyiş oluşturmadı. Şimdiden teşekkür ederim.
 
Genelde bu sistemler 2 aşamalı oluyor. İlk aşamada kokusu giderilmek istenen hava vakumlanarak sisteme basılıyor. Bu havaya çeşitli yöntemlerle su (nem) eklenerek nemlendiriliyor. Daha önceden bakterilerin yerleştirildiği ortama (sisteme göre değişir, temel mantık aynı) bu hava iletilir. Buradaki bakteriler öncelikle H2S'i gidermek için özelleştirilmiş bakterilerdir. H2S'i besin kaynağı olarak kullanıyor yani. Kokuya sebep olan en önemli bileşik H2S'dir.

İkinci aşamada ise birinci aşamadan kaçan kısmı arıtmak için karbon filtre kullanılıyor. Karbon filtre hem kaçakları hem de bakterilerin gideremediği bileşikleri tutabiliyor.

Örneğin şehir şebekelerinde en önemli ve problem oluşturan koku kaynağı terfi istasyonlarıdır. Bunlar genellikle şehir içerisinde kalıyor ve H2S konsantrasyonları yüksek seviyelere çıkabilir. Bu suyun akış hızından, hava sıcaklığına kadar bir çok etmene göre değişiyor. Sıradan bir biyolojik + aktif karbon sistem bunu çok rahat 0-1 ppm seviyesine indirir.

Bu konuda "YÖK Tez No: 509662" tezini örnek olarak verebilirim. O çalışmada terfi istasyonlarındaki H2S seviyeleri pek yüksek değil ama bunun onlarca katı yükseklikte H2S seviyesi görmek mümkün. Bu tezi okumak fikir verecektir size.

Bu arıtma sistemini kurup çalıştırmak çok zor değil ama biyolojik aşamada bakterileri yaşatamazsanız tüm yük karbon kısma kalır ve zamanla karbonların kapasitesi düşüp koku giderim verimi düşer. Her şeyde olduğu gibi bunlarda da ilk kurulumda her şey güzeldir çünkü karbon filtre yeniyken kimse sorun görmez. Biyolojik sistem çok kaçak veriyorsa karbon filtre hızlıca ömrünü tamamlar ve kötü koku giderim verimi düşer.

Sodyum hipoklorit (NaClO) emin olmasam da sanırım arada sırada temizlik için ya da bakteri büyümesini sınırlamak için kullanılıyor.
NaOH ise pH kontrolü için kullanılıyor. Bu bakteriler biraz yüksek pH seviyor.
 
Üst