• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Koi ve Boi

Fatma Kutar

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
8 Kasım 2020
Şehir
Kahramanmaraş
Firma
serbest
Merhaba evsel bir atıksuda bulunan koi ve boi değerini en fazla ne kadar düşürebilirim? Hangi uygulamaları yapmam lazım? Yardımcı olabilir misiniz? Şimdiden teşekkür ederim iyi çalışmalar?
 
İlgilendiğiniz için teşekkür ederim.Aslında hangi uygulamalardan kastım ne tür bir arıtma yapılması gerektiği? Yani bunu bilmiyorum. belirttiğim değerleri hangi yöntemi kullanırsam en fazla düşürebilirim bilmiyorum.Bu arada elimde herhangi bir giriş değeri yok ben öğrenciyim hocamız bu konuda araştırma yapmamızı istedi yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.Şimdiden teşekkürler. İyi çalışmalar.
 
Fatma KutarAslında hangi derste sorulduğuna göre verilecek cevap değişebilir.

Gerçeklerden gidersek ülkemizde kentsel atık su arıtma tesislerinde A/O ve A2/O prosesleri en çok tercih edilen proseslerdir. A2/O ya da A/O ile işletilen bir tesis %95 oranında KOİ giderebilir. Bildiğiniz üzere bunu etkileyen sonsuz değişken var. Klasik ülkemiz atık suyu ve tesisleri için konuşursak böyle. BOİ giderimi ise KOİ'den biraz daha yüksek olur. %97-98 giderilebilir.

Bunlar iyi işletilmiş durumlar için geçerli oranlar. Bu iki proses aslında karbonlu organik bileşikler için verimli metotlardır. Azot ve fosfor vb. kirleticilerin gideriminde daha verimli olan yenilikçi prosesler de var ama soru "BOİ-KOİ" olduğu için bence cevap budur.

Bu proseslerde BOİ5 : N : P oranı çok önemlidir. 100:5:1 oranını ne kadar iyi yakalarsanız verim o kadar çok artacaktır. Ülkemiz için düşünürsek bizim kentlerimizdeki atık suda Leibig'in Minimum Yasasına göre BOİ5 : N : P oranında sınırlayıcı genellikle BOİ5 olmaktadır. Bu sebeple BOİ gideriminde genellikle sıkıntı yaşanması beklenmez.
 
Ders endüstriyel kirlilik kontrolü. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Prosesleri araştırıp daha detaylı bilgi bulmaya çalışacağım. İyi çalışmalar.
 
Üst