• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kimyasal Sızıntı

Burcunur Özaydın

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
28 Temmuz 2015
Firma
Öğrenci
Merhaba arkadaşlar, kimyasal depolama alanımızda bulunan kimyasallar için sızıntı, akma ve birikmelere karşı taşma tavaları yaptırmayı planlıyoruz bu konuyla ilgili daha önce bir çalışma yapan arkadaşım varsa bana yardımcı olabilir misiniz ? Çok çeşit kimyasal olduğu için nasıl bir yol izlemem gerekiyor ayrıca bulunduğum bölgede bulunan firmalarda da daha önce böyle bir çalışma yapılmadığı için sizlere de sormak istedim :)
 
@Burcunur Özaydın
Öncelikle merhaba, kimyasal depolama alanında başka önlem çeşidi olan taşkın havuzları yapılabilir. Diyelim ki 3 adet farklı türde kimyasalınız var ve bunları depolayacağınız yerde en az 1 metre olacak şekilde (yüksekliği siz kendinize göre karar verebilirsiniz) havuz sistemi yaptırabilir ve bu havuzların her birisinin içerisine kör kanal ve kör kuyu ya da tahliye vanası yaptırabilirsiniz. Bir de daima emici bir malzeme bulundurmanızda fayda olacaktır. Dikkat edilmesi gereken durum,depolayacağınız kimyasalların etkileşimlerine dikkat edin. Şu açıdan diyorum, depolayacağınız kimyasallar birbirleriyle etkileşim içerisinde olmasından yana sakınca yok diyelim. Havuz sisteminin içerisine 3 ayrı kör kanal ve ortak olarak kör kuyu yaptırabilir ve kör kuyuda biriken kimyasalı emici malzeme ile çekerek 15 02 02 atık kodu ile bertaraf edebilirsiniz.
 
Çok teşekkür ederim bilgilendirmeniz için :) fakat yaklaşık 70 80 adet farklı kimyasal var ve de depolama alanımız geniş değil kafamı karıştıran da tam olarak bu:rolleyes: bu durumda alınabilecek en basit yöntem nedir başka bir alternatif düşünülebilir mi ?
 
@Burcunur Özaydın
Başka yöntem olarak kimyasalların depolanacağı alanı kapsayacak şekilde taşkın havuzu yapın ve tahliye vanası olabilir. Çok çeşit kimyasal olduğundan dolayı tava yetersiz kalabilir. Bir diğer çözüm depolayacağınız alan beton zemin kaplı ve kapalı alandır. Kapının içeri kısmına kör kuyu ve kör kanal yaptırabilirsiniz.
 
@Burcunur Özaydın

Maalesef tava sistemi daha da karmaşıklaştırır. Anlık çözüm olsa da, dökülme sonrası yapmanız gerekenler çok fazla. Bunun yerine Olgaç Bey'in kör kuyu-kanal sistemi çok daha basit. Benim de bir tesisimde şöyle fotoğraftaki gibi bir depolama yapmıştık. Daha sonradan etrafını tamamen kapattık. İç ortamdaki ızgaralar 50-60 cm derinliğinde. Dalgıç pompa vasıtası ile dökülen kimyasal olursa çekebiliyorsunuz.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Depolama alanımız kapalı ve beton zemin kaplı, kör kuyu kanal sistemi aklıma çok yattı tehlikeli atık alanında ki mantık gibi düşünülebilir, etrafının tamamen kapatılması durumunu tam olarak anlayamadım ben
 
@Burcunur Özaydın
Tehlikeli atık depolama alanı mantığı olabilir. Etrafının tamamen kapatılması olayı; belli yükseklikte dökülmenin başka tarafa geçmemesi için kapatılması olayıdır.
 
Çok teşekkür ederim yardımcı olduğunuz için :) biriken dökülen kimyasalın bertarafını nasıl sağlıyorsunuz bunla ilgili yönetmelikleri araştırıyorum sizlere de sormak istedim
 
@Burcunur Özaydın
Dökülen ya da sızan kimyasal maddeleri emici bir malzeme ile toplayıp 15 02 02 ile lisanslı bertaraf tesislerine gönderilir.Kimyasal depolama alanında emici bir malzeme (0-5 mm kum,talaş veya bez ) bulundurmanızda fayda var. Atık yönetimi yönetmeliğini okumanızı tavsiye ederim.
 
@Burcunur Özaydın

@Olgaç Sürmelihindi

Olgaç Bey'in söylediklerine ek olarak, emdirilemeyecek durumdaki kimyasallar için sıvı olarak da verilmesini sağlayabiliyorsunuz ancak faaliyetiniz ve kimyasalın niteliği önemli. Örneğin; inorganik kimyasallar için 16 05 07 kodu uygunken, organik kimyasallar için 16 05 08 kodu daha uygun. Ya da daha genel bir atık kodu isterseniz, 16 10 01 kodu da uygun bir kod.

16 10: Saha Dışı Arıtmaya Gönderilecek Sulu Sıvı Atıklar
16 10 01: Tehlikeli maddeler içeren sulu sıvı atıklar[/QUOTE]
 
Çok güzel bi çalışma olmuş gerçekten , ama bizim alanımız yeterli değil üstelik 70 80 çeşit kimyasala ait stoklarımız var bizim için avantajlı olur mu bilemedim :)
 
öncelikle merhabalar, depolama alanında muhafaza edilen kapalı kimyasallar içinde bu şekilde tava sistemi yada kör kuyu sistemi uygulamamız gerekiyor mu günlük olarak boyahane de kullanılacak olanları tava üzerinde bekletiyoruz sızıntılara karşı absorban olarak talaşımız mevcut fakat kimyasalları depoladığımız alanda herhangi bir önlem almadık bir sorun mu bilemedim sizlere danışmak isterim
 
Aydan hanım merhaba, geçici atık depolama alanında depolanacak sıvı atıklara karşı dökülme ve sızmalara karşı kör kuyu ve kanal yapılması gerekmektedir. Tava da isterseniz yaptırabilirsiniz.
 
Sanırım atık olarak değil ürün yada kullanılmak için depolanan kimyasallardan bahsediyorsunuz.

Onunla ilgili isgüm’ün şöyle bir dökümanı var.

9A10F3F5-CFC8-4B29-9780-6FA717DFAD3D.jpeg

Yani çevre mevzuatı açısından zorunluluk yok fakat isg mevzuatı açısından döküntü/sızıntıyı kesinlikle önlemeli ve su hattı bağlantısını kesmelisiniz. Bu önlemi almak size kalıyor ister tava yapın, ister kör kuyu, ister absorban malzemelerle çevirin etrafını.
 
Üst