• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kimyasal depolama alanı

Özkan B.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
5 Mart 2015
Firma
Çevre Danışmanlığı
Kimyasal Depolama Alanlarının sağlaması gereken fiziki şartlar herhangi bir yönetmelik veya tebliğde bulabilir miyim?
 
@Özkan B.

25 cm kalınlığında sızdırmaz beton zemin olması gerekiyor.
Dört tarafı kapalı, kapısında kilit olması gerekiyor haliyle.
Kapıya doğru hafif bir eğim olması lazım ve de önünde kör kuyu. Yani bu tehlikeli depo alanı için o zaten teh. madde olarak depolucaksın.

Yönetmeliklerin birinde geçiyordu ama hangisi emin değilim.
 
@Dilan bunların yanında MSDS formları, yangın tüpü gibi bir şeylerde olması lazım diye biliyorum ekstradan istediği başka şartlar var mı? Bunlar herhangi bir yönetmelikte geçiyor mu diye sormuştum. Yoksa dediğiniz gibi Tehlikeli Depo olarak mı yapacağız yada ekstra şartı var mı onu bilemedim.
 
Tehlikeli atıkların kontrolü yönetmeliğinde geçer. Ancak üstü kapalı bahsediyor, daha doğrusu il çevre geldiğinde daha detaylı şeyler istiyor.
Bildiklerimi yazayım,

Zemin sızdırmaz olacak,
zemin eğimli olacak,
kör kuyu olacak (eğim kör kuyuya doğru)
kör kuyu içerisinde dalgıç pompa
sahanın dışında yağmur suyu kanalları olacak
sahanın içinde sızıntı toplama kanalları
etrafı ve üstü kapalı olacak
doğal havalandırma sağlanacak (biz çatı ile duvar arasında 50 cm civarı boşluk bırakmış, gerisini sac ile kapatmıştık),
saha içerisinde atık cinslerine göre depolama ve o alanlara tanımlama olacak,
kapısı kilitli olacak
içeri giren çıkanın, ve içeride yapılanların kayıt altına alındığı bir defter olacak (hangi tarihte hangi atık girdi, hangi atık çıktı, sorumlu kim, imza vb)
Elektrik tesisatı olacaksa ex-proof olacak
yangın tüpü olacak
İşletme talimatı olacak
Sızıntı dökülme kiti olacak,
isg talimatı da koyarsan iyi olur (ben ekledim).
 
@Neşat Ören Tesiste üretim esnasında kullanılacak Kimyasal Maddeler mevcut, bu kimyasal maddelerin kullanılmadığı sürelerde tesis içerisinde beklemesi için Kimyasal Madde Depolama Alanı oluşturmamız lazım.
 
@Özkan B. Onlar isg kapsamında açıkçası , ama tabiki de yangın tüpü olmasında fayda var. İl çevre yangın tüplerin nerde demez. MSDS formalarıda kimyasal envanter bildirimi yaparken ve de isg kapsamında gerekli. Sadece kimyasal atık depolaması istiyorsan sızdırmaz beton zemin,eğimli çıkışında kör kuyu olsun, kapısında kilit olsun. Bir de sorumlu belirle yeterli. Ama üretime gidecek ya da üretim çıkışı olan maddelerinse yangın tüpü vs gerekli olur.
 
Bu sahayı tasarlarken dikkat etmen gerekenler var;

Atık miktarını göz önünde bulundurarak,
Bir ayda kaç kere lisanslı firma çağıracaksın, bir seferde taşıma kapasiteleri nedir, içeride forklift nasıl rahat hareket eder, fifo kuralını nasıl uygularsın gibi kriterleri de düşünmen gerekir.

Benim yazdıklarım atık sahası için :) ama yine de kimyasal sahasına da uygulanabilir maddeler var içerisinde.
 
@Özkan B. MSDS formaları gerekli o zaman kimyasal envanter bildirimi yapman gerekiyor çünkü (: Tabi seveso da.
Alana gelince içinde taşıma yapacak aracın kolay hareket etmesi gerekir evet. Yangın tüpü, uyarıcı tabelalar falan olması lazım. Ama senin bu bahsettiğin çevreden çok isg kapsamına giriyor. İstersen isg yönetmeliklerine bir göz gezdir. Kimyasalların güvenli depolanması yazarsan google rahatlıkla bulursun.
 
Üst