• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kimyasal Değerlendirme Uzmanı (KDU)

Hatice Kübra YILMAZ

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Ağustos 2017
Firma
yok
Merhaba arkadaşlar kimyasal değerlendirme uzmanı (KDU) eğitimi almayı düşünüyorum. Bu konuda bilgisi olan var mı? Eğitimi ve özellikle sınavı konusunda (zorluk derecesi vb). Ayrıca çalışma alanları koşulları konusunda da bilgisi olan yardımcı olursa sevinirim.
 
Son düzenleme:
Bir yanlışlık var sanırım. KKDİK yönetmeliğin adı, KKDİK eğitimi alırsanız yönetmeliği öğrenmiş olursunuz. Kimyasal Değerlendirme Uzmanı (KDU) eğitimi mi alacaksınız?
 
Sadece arkadaşlardan duyduğum kadarıyla ifade etmek isterim. Sınavı kolay değilmiş ancak mühendislik eğitiminiz olduğu için geçebileceğinizi düşünüyorum. Belgenin 5 yıl geçerli olduğunu duydum. İş imkanı ise "şimdilik" fena değil. Çünkü kimyasal üreten veya tedarik eden birçok firma KDU çalıştırmak istiyor.

Ancak sanırım bünyede çalıştırmak zorunlu değil. Ki bu da kısa bir süre sonra; dışarıdan danışmanlık hizmetine dönecek gibi geliyor bana. Ömrünü ya da verimliliğini kısaltacaktır bu mesleğin. Tabi tamamen kişisel görüşlerim.
 
eğitimi almak için mezun olmak ve kurslar zor açılıyor yeterli çoğunlukta olursa açılır eğitimler her hafta sonu ile 9 gün yapılır ücretleri biraz pahalı maalesef belgeyi aldıktan sonra 5 yıl geçerli
 
Nisan’da var eğitimler. Çevre şehircilik’in yetki verdiği firmalar bu eğitimi veriyor anladığım kadarıyla. Ama dediğiniz gibi yeterli sayıya ulaşılmayınca açmazlarsa ne olacak? Çok saçma
 
aynen öyle yetkili firma verebiliyor istanbul da arkadaşım eğitim veriyor ... şöyleki zaten sayı kesinleşince ücretler alınıyo böylelikle arkadaşlar vageçmiyor
 
Şuan hala MSDS hazırlayıcılar görev alabiliyorlar, yönetmelik geçiş sürecinde ,2023ten sonra tam anlamı ile zorunluluk haline gelecek, 5 yıl geçerlilik süresi olduğu için maliyeti vb. katarsak bence mantıklı olan 2021-2022 gibi belgeyi almanın daha mantıklı olacağını düşünüyorum şahsım adına. İş imkanına gelirsek ise yoğunluk olarak Kimya/ArGe mühendislerine firmalar aldıracaktır, Çevre mühendisi olarak alanlarda İSG'de olduğu gibi firmalar bu tarafımızdan yararlanacak gibi düşünüyorum. KKDİK yönetmeliğinin çok işi var kendinizi geliştirmek için iyi bir alan :)
 
Cem bey, @kübhat doğru ifade etmiş. Eğitimin adı Kimyasal Değerlendirme Uzmanlığı. Eğitimde yapılması gereken her şeyi gösteriyorlar. Bence eğitimi alacaksanız tam vakti.
Bünyede çalıştırmak zorunlu değil. Benim piyasada gördüğüm kadarıyla firmalar kendi bünyelerindeki elemanlarını bu eğitime yolluyorlar. Danışmanlık firmalarında iş imkanı bulabilirsiniz ya da eğer çevreniz varsa bireysel olarak çalışmanız en mantıklısı.
Bu arada bana göre sınav kolaydı ama süre yetmiyor ?
 
Hocam eğitimi aldınız mı bilmiyorum ama ön kayıt süresi 2020 sonu itibariyle son bulacak. 2021-22 geç olmaz mı sizce?
Ben şu açıdan bakıyorum. Ön kayıt sürecinde piyasada bulunmak, isim duyurmak devamlılığı da getirir fakat kesin kayıt sürecinde atı alan üsküdarı geçmiş oluyor o süreçte piyasada tutunmak biraz zor gibi. Fakat burası Türkiye hiç belli olmaz ??
 
Merhabalar, tabi yorumlamak kişiden kişiye değişir. KKDİK hakkında bilgi sahibi olmayan adını bile duymamış küçük ölçekli firmalar var. Ertelenme olasılığının olduğunu düşünüyorum ayrıca dediğim gibi firmaların kendi bünyelerinde olan kimya mühendisleri ile işleri yürüteceklerini düşünüyorum. O yüzden tamamen şahsi olmakla beraber öncelikle piyasasını görmek isterim. Zira bir çok seminer,eğitim,sertifikalara para ve emek veriyoruz ancak hepsini aynı anda kullanamadığımız için yine standart bir maaşa sadece bir uzmanlığı yapabiliyoruz. Reach vb. konularda mutlaka yabancı olmamak gerektiğine inanıyorum. Zira KDU olmanın veya belgenin kurtarmayacağını düşünüyorum. Bu benim tamamen şahsi düşüncem tabi :)
 
Bu konuda merak ettiğim şey şu; sahada bu belgeyi nasıl kullanabileceğiz? Zorunlu hale gelirse hangi firmaları kapsayacak? Zira sadece kimyasal tedarikçisi için gerekliyse büyük şehirlerde işe yarayacaktır.
 
Her ne kadar fazla göz önünde bulundurulmasa da Kimyasal Kayıt Sistemi (KKS) ve BEKRA bildirimlerinin, KDU tarafından yapılması taraftarıyım. Zaten KKİDK Yönetmeliğinde KDU'dan bahsedilmiş ama EÇBS üzerinde firmalar gördükçe bunları Çevre Mühendisi/Görevlisi işiymiş gibi görüyorlar. Yoksa belgenin kullanım alanı çok.
 
@burhaneddin Bence yanlışın var 2 yıl içinde rağbet artacaktır. Çünkü tüm kimyasalcılar sisteme giriş yapmak zorundalar.

Kimyasal Tedarikçisi deyip geçme bizim çevre sektörünün 50 katı daha büyüklüğünde bir sektörden bahsediyoruz.

Bence bu sektörün ileride parlaması muhtemel.

ya firmalar kendi bünyelerinde KDU uzmanı bulunduracaklar yada dışarıdan danışmanlık alacaklar.

Biraz ingilizce ile yurtdışı tedarikçilere hizmet sağlamak sizin yararınıza olabilir.
 
@hepaistos doğru anlamış mıyım? Yani bu ayrı bir sektör haline gelecek diyorsunuz, Sisteme girişleri sadece KDU belgesi olan kişiler yapabilecek. ????
 
Üst