• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kimyasal arıtımda "çamur kabarması" sorunu

Hasan Asdemir

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Aralık 2017
Şehir
Kayseri
Firma
Pınarbaşı Belediyesi
Arkadaşlar merhaba, ben kot üreten bir fabrikanın atıksu arıtıma tesisinde çalışmaktayım. Sadece kimyasal arıtma yapıyoruz. Fakat ara ara içerde değişen kimyasal kullanımına göre son çöktürme havuzunda çamur kabarması problemi yaşamaktayım. Konu ile alakalı bilgisi veya tecrübesi olan varmıdır acaba.
 
Floklaşma kötü olduğu için çamur iyi çökelme özelliği göstermiyordur ve kabarma oluyor olabilir kullandığın flokulant maddeler ve dozaj oranlarına dikkat etmelisin
 
İçerideki üretim prosesinde değişim gösteren kimyasallar neler? Üretim hattında sizin standart kimyasalların haricinde arada kullandığınız kimyasal ne? Muhtemelen sizin reaksiyonlarınızı o bozuyordur.
 
Üretim hattındaki kullanılan boyaların rengi ile alakalı olarak sıkıntı yaşıyoruz. bazı renk boyalarda çamur kabarması oluyor ve bu boya kullanılmak zorunda. Buna rağmen bu sorunu nasıl çözebilirim acaba?
 
Cr+6 gibi içeren boyalar mı kullanıyorsunuz? Proseste kullandığınız kimyasalların içeriğini, kullanılan boyanın içeriğini inceleyin derim. Muhtemelen kullandığınız arıtma kimyasalları, arıtma esnasında önce boya ile tepkimeye giriyordur ve diğerleri ile etkileşimi kalmıyordur. Ya kullandığınız kimyasallarda değişilik yapılır, ya miktarda değişiklik yapılır ya ilave kimyasal verilir gibi gibi.. Detay bilgileri siz bildiğiniz için kalan kısımlarla ilgili olarak bir şey diyemiyorum. Arıtma tesisinizin ne şekilde çalıştığını da bilmiyorum. O yüzden arıtma ve boya kimyasallarının içeriklerini gözden geçirerek, prosesi kontrol edin derim.
 
Öncelikle Merhaba, Yarabandı meslektaşımızında dediği gibi, çamur kabarması olduğu zamanlarda atıksuya hangi kimyasallar karışıyor , bu kimyasalların özelliklerini kontrol ederek başlayabilirsin, ardından bu zamanlarda gelen atıksudan numune alıp kullandığın kimyasallarla ve alternatif kimyasallar ile jar testi yaparak veya kimyasal temin eden firmalarla görüşüp kendilerininde çalışma yapmasını isteyebilirsin, uygun kimyasalı tespit edip optimum dozlama oranını ayarladığın zaman sorunun büyük ihtimalle çözülecektir.
 
Aslında çok fazla dozajlama denemesi yaptım fakat sonuç alamadım. Buradan da çıkardığım sonuç şu ki içerdeki kimyasal değişince benimde arıtmada ki kimyasalı değiştirmem gerekiyor. Bunun içinde önce çamur kabarmasına sebep olan boyanın kimyasal yapısını öğrenip elimdeki ürünlerle o boyanın vereceği kimyasal reaksiyonları hesap etmem lazım. Fakat şu noktada sıkıntı var; içerde aynı anda birden fazla kimyasal kullanılıyo, yani arıtma tesisine gelen atıksuda birden fazla boya, kostik vb. karışmış olarak geliyo. bu durumdada işin içinden çıkılmaz oluyor.
 
Tesis içinden gelen kimyasal değiştiğinde arıtma tesisindeki kimyasalını değiştirmen senin için zor olur yani farklı kimyasalların olması ayrı tanklarda ayrı çözeltilerin hazırlanmış olması vs. işgücü ve ekipman gereksinimini arttıracaktır,kabarma yaşadığın zamanki alacağın atıksu numunesi bu konuda belirleyici olacaktır, kullandığın kimyasallar dozlama değişikliğine rağmen tepki vermiyorsa kimyasal temin eden firmalardan da destek alıp farklı koagülant ve flokülant üzerinde çalışmanı tavsiye ederim bu konuda firmalar ile beraber jar testi yapmak daha sağlıklı olabilir
 
Evet aslında DAF sistemlerini araştırmıştım. Fakat bizde normalde böyle bir durum söz konusu değil. Sadece üretim aşamasında bazı boyalar bu soruna nede oluyor. Yani bu durumu yaşama sıklığımız bazen iki haftada nir bazen iki ayda bir. Bu sebepten ötürü DAF bizim için çok uygun olmuyor.
 
Merhaba, ben farklı bir sektör olarak kullandığım anyonik polinin miktarıyla oynadığımda (arttırdığımda) bu sorunu görmüştüm. Deneme yaparken o kabarmaya sebep olan atıksuyunuzda kimyasalı biraz azaltarak da jar testi yapabilirsiniz..
Ayrıca buna uygun kimysalı bulduğunuzda genel atıksuyunuza uyum sağlamazsa, 2 farklı kimyasal tankı ve bu sorunlu atıksular için ayrı bir dengeleme ayarlayıp, doldukça onu arıtma fikri de mantıklı geldi imkanınız varsa.
 
Aslına bakarsanız biz poli, alüminyum sülfat ve renk giderici kimyasal kullanıyoruz. Çok fazla deney yapıyoruz. Hatta şöyle söyleyim, akşama kadar bu kimyasalların miktarlarında en az on kere oynama yapıyoruz. çünkü bizde yarım saaat önce gelen atık su ile yarım saat sonra gelen atıksu birbiriyle çok alakasız konsantrasyonlarda olabiliyor. Fakat bazen ne yaparsak yapalım işin içinden çıkıpta çamur kabarması sorununu çözemiyoruz. bunun yanı sıra söylediğiniz çok mantıklı bi çözüm fakat maliyettten dolayı buna imkanımız yok.
 
Atıksularınınız phları arasında ciddi farklar var ise asidik ve bazik olanları birbirinden ayrı olarak sisteme verebilirseniz (mümkünse ph kontrollü olarak) sistemde birden karıştıklarında kendiliğinden çamurlaşıp flok oluşturabilirler bu da sizin çamurun kabartmasını önleyebilir. Tesisimizde kullandığımız bir teknik bu, belki sizde de işe yarar. Öncesinde jar testi yada teorik olarak kovalarla ayrı bir deneme yapabilirsiniz.
 
Üst