• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kendimi Nasıl Geliştirebilirim?

Akça Turan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
8 Ekim 2016
Firma
-
Merhabalar,

Yeni mezun çevre mühendisiyim. Ofiste vaktimi nasıl değerlendirebilirim? Acaba çevre mühendisliğinde fark yaratmak için kendime neler katmalıyım?
 
Hangi alanda çalışıyorsanız, o alana göre gelişim yapmanız tavsiye edilir. Neyse ki şanslısınız, işiniz var. 4 senedir mesleki olarak bir işe giremedim. Fark yaratmak için işinizdeki boş vakit yetmez. Ama danışmanlık firması ise yönetmelik falan okuyun derdim, proje şirketi ise, Youtube üzerinden programlarda bilmediğiniz bir menüyü öğrenmek için video izlemenizi önerirdim.

Kolay gelsin.
 
Akça Turan
Merhaba,

Çalıştığınız alanla ilgili bilgi verirseniz yönlendirmemiz kolay olabilir. Tabi ki bizden tecrübeli çok daha uzman arkadaşlarımız da vardır ancak ben mesleğe ilk başladığımda ÇMNet'ten ayrılmazdım (gerçi şimdi de çok farklı değil :D). Yeni bir konu açılıp, bir mesaj yazıldığında; sorulan soruyla ilgili araştırmalar yapardım. Bu benim kısa sürede mevzuatla içli dışlı olmama sebep olmuştu. Çeşitli alışkanlıklar ve rutin davranışlar belirledim kendime. Bakanlık ve İl Müdürlüklerinin Web Site takipleri, Resmi Gazete ve yeni mevzuat takibi bunların başında geliyordu.

Alanınızı söylerseniz belki farklı şeyler de önerebiliriz :)
 
Çevre Danışmanlık üzerine çalışıyorum. Kendimi mesleğim ile alakalı olarak her yönden geliştirmek istiyorum. Yani tabi ilk öncelik danışmanlık ama diğer alanlardan da kendimi nasıl geliştirebileceğimle alakalı fikir ve önerilerinizi paylaşmanızı isterim. Şunu da belirtmek isterim autocad ve netcad çizimlerine basladım ama ne kadar öne atar bilmiyorum
 
Danışmanlık firmasında iseniz boş vakitleriniz kısa süre sonra azalacaktır :)
Ama benim naçizane tavsiyem mesleki anlamda mutlaka araştırmanızdır.
Ve @Cem Yılmaz söylediği gibi burada sorulan her soru ile ilgili araştırma vaktiniz olursa çok kolay hakim olabilirsiniz mevzuat ve diğer konulara.
He birde en önemlisi dil .
 
Danışmanlıkta netcad ve autocad inanılmaz derecede sizi öne atamıyor maalesef. Yine de vaziyet planı çizilmesi gibi durumlarda çok kullanışlı oluyor. Zaten ÇMNet'i bulmak gibi ortalama rakiplerinizin %50'sinin önüe geçmek gibi bir adım attınız diyebilirim. Şahsen sadece bu alan için söyleyebileceklerim okuduklarınızı anlamayı ve yorumlamanızı geliştirebilmek adına kitap okumanız olur. Mevzuatta yazan her şey apaçık değil, bazen yorum gerekebiliyor.

En önemli geliştirmeyi sahada görerek yaşayacaksınız. En hızlı şekilde, en ekonomik biçimde çözüm üretme kısmı yıllar geçtikçe eklenen bir özellik olacak. Ders kitaplarınızı atmadıysanız, onlar ileride işinize yarayacaktır. Örneğin Atıksu Arıtma Tesisleri ile ilgili kitaplarım hala durur ve ara ara açıp merak ettiğim şeyleri tekrar okurum.

Her yeni gelene göndermeye alıştığım makalemi yine göndereyim. Tesislere gittiğinizde de rehberiniz olsun isterim. Çevre Mühendisi/Danışmanı Bir Tesiste Adım Adım Ne Yapar?

Bir de şu konuda da az da olsa bahsettim bir şeylerden:
Çevre danışmanlık firmasında yapılan işler nelerdir?

Yeni mesleğinizde bol şans dilerim.
 
Word , excel , powerpoint, mailleşme kültürü bunlar taş gibi olmalı. Yani ileri düzey olmalı. Bilişim ve teknoloji okur yazarlığınız çok iyi olmalı. Çünkü gün geçtikçe çok küçük görünen ama büyük kayıplar verdirebilecek işlemler olabiliyor. Yada bir toplantıda küçük bir sorunu çözmeniz pozitif puan toplatıyor. Bunları belgeler iseniz yeni iş başvurularında görselleştirmiş olursunuz. Diğerleri daha bilindik şeyler ve yukarıda arkadaşlar yazmışlar zaten :) saygılar.

He bir de dümdüz duvar gibi olmamalısınız. Azıcık entelektüel bilgi, fıkralar, ilginç hikayeler bilmeniz ve anlatıcılık üzerine çalışmanız faydalı olur. Bu mesleki gibi görünmüyor olabilir ancak çok kilidi açar pozitif ve sempatik biriyle çalışmak. - Dozunu kaçırmadan tabi - :koptum: sonuçta neredeyse ailemizden çok çalıştığımız arkadaşları görüyoruz.
 
Meslekte gelişmeyi nasıl algılamak isterseniz o yönde gelişim sağlarsınız , yönetmelik canavarı olacam herşeyi bilecem, pat pat işimi yönetmelik ne derse ona göre yapacam mı ? Yoksa yabancı dil öğrenip arada yazılım programlarını da öğreneyim office programlarında süper olayım mı ? Yoksa bilgiyi doğru ve etkili kullanmak , etik olmak , Mantık yürütmek , gündemi takip etmek , çevresel olaylara yabancı olmamak , tepkisel davranmak mı ? Size tek önerim “ duyarsız bir mühendis “ olmayın . Gerisi hep yazıyor veya öğretiliyor . Robotlaşmayın .
 
Üst