• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Karbon ayak i̇zi hesaplaması eğitimi

Aysun Sancak

Kayıtlı Kullanıcı
Firma
Martı Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Kurumu
Arkadaşlar merhaba ben yüksek lisans tezi için karbon ayak izi ile ilgili bir hesaplama düşünüyorum da bunun eğitimini aldığımızda örneğin bir aat nin karbon ayak izini hesaplayabilecek duruma gelir miyiz?

Merhabalar,
Ben de ISO 14064-1:2018 SERA GAZI ENVANTERİ STANDARDI BİLGİLENDİRME eğitimi aldım.Sera Gazı Emisyonlarının Takibi Hakkında Yönetmelik Madde-1‟de açıklandığı üzere Çevre İzin Lisans Yönetmeliği Ek-2 de yer alan İşletmelerin sera gazlarının izlenmesine, raporlanması ve doğrulaması konusunda yasal yükümlülüğü bulunmamaktadır bulunduğum tesiste Ek-2 de yer alıyor ancak yurt dışı denetimi için yükümlülük bulunmamasına rağmen hesaplama yapmıştım.
Eğitimde bir fabrikadaki emisyon kaynaklarını kapsam 1, kapsam 2, kapsam 3 emisyon kaynağı olarak ayırmayı, emisyon ton CO2 formülü, formülde yer alan emisyon kaynağına göre değişen katsayıların hangi sitelerden bulunabileceğini anlattılar.
Eğitim sonunda direkt oturup bu hesaplamayı yapamıyorsunuz size yön gösteriyor. Siz bulunduğunuz tesise göre kaynaklarınızı belirleyip katsayınızı seçip formülden hesaplama yapıyorsunuz. Tavsiyem örnek döküman incelemeniz ama bu konuda çok farklı çalışmalar var siz yine kendi tesisinize göre kendi yönteminizle karbon ayak izini hesaplayabilirsiniz.

Fidan hanım açıklama yapmış aslında. Eğitim her şeyi çözmüyor. Size ışık tutuyor. Hangi noktalara bakılması gerek, nasıl hesaplanması gerek yardımcı veriler nerelerden bulunacak bunlar veriliyor. Eğitimlerde soru cevap kısımlarında sektörel örnekler veya beyin fırtınası yaparak birçok noktaya ışık tutuluyor. Ben muhakkak yardımcı olacağını düşünüyorum. Arıtma tesisi de olsa bu sürecin bir ön bir de son safhası olacaktır.