• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kaplıca Otel Atıksu

Murat Gülen

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
1 Ocak 2012
Arkadaşlar,
Kaplıca otellerde atıksular ile ilgili olarak,
İlgilendiğim tesis yeni ruhsat alan bir tesis GFB başvurusunda bulunulacak.
Kaplıca tesisin atıksuları için iki hattı var birisi evsel nitelikli diğeride yüzme havuzları , kabinlerde kullanılan termal sular. Sular herhangi bir enerji üretmek veya ısınmak için kullanılmyor sadece sağlık turizminde kullanılıyor.

Evsel nitelikli sular için 300 m3 luk arıtma tesisi var. Arıtıldıktan sonra sulama kanalına veriliyor.
Açık kapalı Yüzme havuzları, kabinlerde kullanılan termal sular kullanıldıktan sonra direk sulama kanalına veriliyor.

Bu durumda bizim GFB müracaatında tesisden çıkan sularımızı hangi yönetmeliğin hangi tablosuna göre değerlendirmemiz gerekiyor.
 
Çözüm
Jeotermal atıksuyunuzun debisi 10 L/sn'nin üzerinde ise reenjeksiyon yapmanız gerekmektedir. Eğer debiniz bu değerin altında ve jeotermal suyunuzu herhangi bir işleme tabi tutmadan alıcı ortama veriyor iseniz SKKY Tablo 9.5 kapsamında çevre iznine tabisiniz. Deşarj standartları ile ilgili olarak Tablo 9.5 te sizi sıcaklık parametresi zorlayacaktır. Sıcaklığı 35 derecenin altına indirebilmeniz için fiziki arıtma gerekecektir. İlgili yatırımı yaptıktan sonra 2014/7 sayılı genelge kapsamında bir ay içerisinde 5 numune ve bu numunelerin ikisi İl Müdürlüğü gözetiminde olmak kaydı ile numune aldırıp analiz yaptırarak Tablo 9.5 i sağladığınız ispat etmeniz ve atıksu arıtma tesisi proje onay muafiyeti almanız gerekmekte. Daha sonra evsel...
@Murat Gülen
Sulama kanalı olarak bahsettiğiniz kanalın özelliklerini bilmiyorum ancak ne şekilde olursa olsun atıksuyunuzu herhangi bir alıcı ortama deşarj ettiğiniz anda izne tabi olursunuz. Bundan dolayı Atıksu Deşarj İzni alınması gerekiyor.

@Murat Gülen
Jeotermal sular yüzeyden çok derinlere süzülürken çözerek bünyesine aldığı minerallerin yanı sıra bir de temel kayadaki kırık ve çatlaklardan akkorun dış kısmıyla temasa geçtiğinden dolayı, içerisinde kimyasal birçok element (Bor, Arsenik, Kükürt, Silika, Lityum vb.) ve mineral tuzlar oluyor. Bu su, sondajla yerine yüzeye kendiliğinden çıkıyor bile olsa eğer bu suyu kullanıyorsanız ve belirttiğiniz gibi deşarj ediyorsanız doğal olarak SKKY'de belirtilen şartlarda deşarj gerektirecektir. Enerji santrallerinde bu suyun re-enjeksiyonu veya arıtılıp ısısı alınarak alıcı ortama verilmesi isteniyor. Bu tarz bir imkanınız yoksa suyunuza jeokimyasal bir analiz yaptırarak SKKY'deki sınır değerleri aşıp aşmadığını kontrol ettirip ona göre bir yol izlemeniz gerektiğini düşünüyorum. Şu an ne yorum yapılsa afaki olur.

@Murat Gülen
Deşarj edilen atıksular için atıksu deşarj izni alınması zorunlu, kaplıca amaçlı kullanılmış jeotermal su için SKKY Madde 27'yi okuyun sizi sonuca götürecektir.
 
Jeotermal atıksuyunuzun debisi 10 L/sn'nin üzerinde ise reenjeksiyon yapmanız gerekmektedir. Eğer debiniz bu değerin altında ve jeotermal suyunuzu herhangi bir işleme tabi tutmadan alıcı ortama veriyor iseniz SKKY Tablo 9.5 kapsamında çevre iznine tabisiniz. Deşarj standartları ile ilgili olarak Tablo 9.5 te sizi sıcaklık parametresi zorlayacaktır. Sıcaklığı 35 derecenin altına indirebilmeniz için fiziki arıtma gerekecektir. İlgili yatırımı yaptıktan sonra 2014/7 sayılı genelge kapsamında bir ay içerisinde 5 numune ve bu numunelerin ikisi İl Müdürlüğü gözetiminde olmak kaydı ile numune aldırıp analiz yaptırarak Tablo 9.5 i sağladığınız ispat etmeniz ve atıksu arıtma tesisi proje onay muafiyeti almanız gerekmekte. Daha sonra evsel arıtma tesisiniz ve jeotermal atıksuyunuz için çevre izin sürecini başlatabilirsiniz (Bazı İl Müdürlükleri taahhüt etmeniz kaydı ile GFB sürecinde proje onay muafiyetini vermekte. Fakt izin sürecinde Tablo 9.5 i sağladığınızı ispat etmek koşuluyla)
 
Çözüm
Üst