• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kamuda çalışırken özel sektörde çevre görevlisi belgemi kullanabilir miyim?

D. ÖKSÜZ

Kayıtlı Kullanıcı
Firma
BELEDİYE
Arkadaşlar bir kamu kurumunda çalışıyorum. Ancak yaptığım işin çevre mühendisliği ile alakası yok belgemde boşta. İşsizlikten dolayı başladım büro personeliyim. Ancak diğer taraftan gerek mesleğimi yapma iç güdüsü ve gerek boş zamanımın fazla olması sebebi ile Çevre Görevlisi belgemide kullanmak istiyorum böyle bir şey mümkünmü? Mesela bir danışman firma ile anlaşsam cumartesi günleri çevre görevlisi olarak çalışsam olur mu ki?

@dilber

Sayın @dilber,

TEKNİK BOYUTU
Çevre Danışmanlık yapmak istiyorsanız;
- 06.05.2014 tarih ve 28992 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "ÇEVRE GÖREVLİSİ, ÇEVRE YÖNETİM BİRİMİ VE ÇEVRE DANIŞMANLIK FİRMALARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

- Çevre danışmanlık firmasının nitelikleri
MADDE 5 – (1) Çevre danışmanlık firmasında en az 3 (üç) çevre görevlisinin sürekli istihdam edilmesi ve bunlardan; ...........

ibaresini görürsünüz. Bu demektir ki kısmi zamanlı Çevre Görevlisi olamıyorsunuz.

AHLAKİ ve ETİK BOYUTU
- Diyelim ki böyle bir ibare yok. Siz zaten kamu kurumunda istihdam edilmişsiniz. Özelde böyle bir girişimde bulunmak, başka arkadaşların hakkına girmek değil midir?
- Belgenizi vereceksiniz ve aslında emeğinizi satmış olacaksınız, sizin bu diplomayı ve belgeyi almakta çekmiş olduğunuz sıkıntıların değeri bu kadar ucuz mu?
- Hadi belgenizi verdiniz diyelim. Başında durmadığınız bir işten mesul olacaksınız ve bununla beraber hukuki ve resmi riskleri de almış olacaksınız. Hangi işletme veya danışmanlık firması sizin diplomanızdan veya belgenizden daha değerli olabilir?

Lütfen artık yapmayın vazgeçelim bu kafadan. Siz ve sizin gibi düşünen insanların yüzünden sektör bu halde. Hiç kimse topu yönetim sistemlerine, meslek odalarına veya mevzuatlara atmasın. Bu zihniyetimiz değişmediği sürece, kendimiz hesap vermediğimiz sürece başkasına hesap sorma hakkımız yok. Çuvaldız iğne metaforu vesselam.

Ne olur artık Akl-ı Selim düşünelim.

Eğer kamu görevlisiyseniz muhtemelen 657'ye tabi olarak çalışıyorsunuz.
  • Devlet Memurları Kanunu'na göre, memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit Şirkette komandite ortak olamazlar (657, Md. 28).
  • Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamazlar.
  • Ayrıca devlet memurları; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışamazlar (657, Md. 28).
ifadeleri yer almaktadır.

Ama bahsettiğiniz üzere mesleğinizi icra etme dürtünüz ağır basıyorsa bir danışmanlık firmasında veya başka bir firma da maddi karşılık beklemeksizin kendinizi geliştirmek adına ve çalışanların iş yükünü azaltmak amacıyla evrak takibi, mesleki bakış açınızı geliştirecek diğer işleri yapabilirsiniz. Ama belgenizi kullanmanız mümkün görünmüyor yasal olarak.

kendi mesleğiniz ile ilgili çalışırsınız ki memur maaşı yeter bence kiraya vermeyin gene de aynı ilde çalışan arkadaşınız varsa ara sıra yanına uğrar (sıklık değişebilir) bilgi edinebilirsiniz hatta cumartesi günü onlarla takılabilir sayada çıkabilirsiniz kiraya vermek şart değil bence ..

Arkadaşlar yanlış anlaşıldı isem özür dilerim kimsenin hakkını gasp etmek gibi bir niyetim yok. Küçük bir ilçede yaşıyorum ve kamudan önce 3 sene çevre görevlisi olarak çalıştım. Mesleğimi çok seviyorum ancak günümüzde danışmalık firmaları malesefki çok düşük ücretlerle çalıştırıyorlar. 2 senedir kamudayım ama danışmanlıkta çalıştığım günleri de özlemekteyim. İnsanın kendi mesleğini icra etmesi kadar güzel bir şey yokmuş. Çalışıyorum ama mutsuzum böyle bir imkan var ise diye yazmıştım ama yokmuş o zaman dediğiniz gibi hafta sonları danışmanlıkta çalışan arkadaşlarla vakit geçirmeyi deneyeceğim . Teşekkür ederim cevaplarınız için.