• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Izin lisans yenilenmesi ve kapasite raporu artışı hk.

A. Kapdı

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
31 Mart 2011
Şehir
Denizli
Firma
Atık Avcıları Geri Dönüşüm
Sayın Meslektaşlarım Merhabalar,

Danışmanlığını yapmakta olduğum Ambalaj Atığı Toplama ve Ayırma Tesisi'nin Çevre İzin ve Lisansını Yenilemek için 180 takvim günü öncesinde başvurdum. Teknik Uygunluk Raporumu yükledim. Süreç değerlendirme aşamasında şuan.

Şöyle bir durum daha var; Tesiste kapasite artışı oldu. Eski Kapasite 6.720.000 KG/YIL iken Yeni kapasite 16.080.000 KG/YIL oldu.
Bu artış 1/3 artıştan fazla mıdır? Eğer fazlaysa izin lisans sürecimde herhangi bir değişim olur mu? Olursa ne yapmalıyım?

Yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
 
Merhaba,
Çevre izni yenileme başvurusunu başlatmadan önce bunu farketmiş miydiniz?
Normal şartlarda;
-Kapasiteniz 1/3'ten haylice artmış.
Hem ÇED görüşünüzü yenilemeniz gerekir. Hem de ÇİLY madde 11 gereği çevre izni sürecinize yeniden başlamanız gerekir.
 
@Melis Kara

Melis Hanım cevabınız için teşekkür ederim. Peki mevcut süren faaliyet bu süreçte ne olur? Lisansın askıya alınma durumu olur mu?
 
Ali bey, İl Müdürlüğü'ne bir an önce durumu bildirmenizi öneririm. Belki yazılı olarak bildirim yapmanızı talep ederler. Siz de ÇED görüşünden başlayarak başvurularınızı başlatırsınız.
Mevcut sürecinizin tamamlanmasını beklemeniz sizin için sadece zaman kaybı olur.
 
@Ali Kapdi
Çevre izin veya çevre izin ve lisans belgesinin geçerliliği ve yenilenmesi
MADDE 11 – (1) İşletmelere verilen çevre izni veya çevre izin ve lisans belgeleri beş yıl süre ile geçerlidir. İşletmeler belge geçerlilik süresinin sona ereceği tarihten en az 180 takvim günü önce başvuru yapmak ve beş yıllık süre dolmadan yeniden çevre izni veya çevre izin ve lisans belgesi almak zorundadır. Bu süreç çevre izni belgesi için her durumda, çevre izin ve lisansı belgesi için ise mevcut lisans konuları ile ilgili prosesinde ve çalışma koşullarında herhangi bir değişiklik olmaması durumunda, GFB başvuru süreci uygulanmaksızın bu Yönetmeliğin 9 uncu maddesi kapsamında yürütülür.
(2) Çevre izni veya çevre izin ve lisans alma süreci aşağıdaki belirtilen değişikliklerin gerçekleştirilmesini müteakip 30 takvim günü içerisinde yeniden başlatılır.
a) İşletmenin faaliyet yerinin değişmesi,
b) İşletmenin faaliyet konusunun değişmesi,
c) İşletmenin yakıtının ve/veya yakma sisteminin değişmesi,
ç) İşletmenin toplam üretim kapasitesinin veya toplam yakma/anma ısıl gücünün en az 1/3 oranında artması veya artış miktarının bu Yönetmeliğin Ek-1 Listesi kapsamında yer alması.
(7) İkinci fıkranın (a) bendinde belirtilen değişikliğin olması durumunda çevre izin ve lisans belgesi yenileme işlemi GFB alma sürecinden itibaren başlatılır. İkinci fıkranın diğer bentlerinde belirtilen değişikliklerde çevre izni belgesi için her durumda, çevre izni ve lisansı belgesi için ise mevcut lisans konuları ile ilgili prosesinde ve çalışma koşullarında herhangi bir değişiklik olmaması durumunda GFB başvuru süreci uygulanmaksızın bu Yönetmeliğin 9 uncu maddesi kapsamında çevre izin ve lisans süreci yeniden başlatılır.
Melis Hanım'ın dediği gibi durumu bir an önce il çevre müdürlüğüne bildirin.Ambalaj atığı toplama ayırma tesisleri ÇED'den muaf.Kapasite raporunuzu yenilersiniz.Proseste bir değişiklik yok ise lisansı halledersiniz.
 
@Olgaç Sürmelihindi

Olgaç Bey ve Melis Hanım çok teşekkür ederim.
Ben belge yenileme sürecinde ek belge isteklerinde kapasite raporunu yüklerim diye umuyordum, müdürlüğe danışmak en iyi yöntem olacak gibi.
 
@Melis Kara merhaba,

kapasite artışında çed görüşünü yenilemek gerektiği ayrıca bir yerde belirtiliyor muydu, ben anımsıyorum ama tam aklıma gelmiyor?
Ali beyin kapasite artışını çed kapsamında değerlendirirsek eğer çed taahhütleri( çed dosyasında belirtilen kapasite) aşıldı ise cezai duruma girecektir.
 
@shalic

Kapasite artışı yapılalı daha bir hafta oldu, 30 takvim günü içerisinde başvuru yapılabilir diye biliyorum.
Ayrıca izin lisansım 4 ay sonra bitiyordu, yenileme başvurusu yaptmıştım şuan değerlendirme aşamasında
 
ben çed yönetmeliği açısından sıkıntı olacağını düşünüyorum, çevre izni için 30 günlük bir süre tanınıyor fakat ÇED yönetmeliğinde kapasite artışı ek kapsamında değerlendirilip çed kapasite artışı yapılıp ondan sonra faaliyete başlanılabilir yoksa çed taahhüt kapasitesinin üzerinde çalışıldığında çed taahhütlerinin aşılması çevre kanunu 20. madde e bendince cezalı duruma giriyor. biz faaliyetlerimizi çed taahhütlerine göre ayarlıyoruz asla kapasitenin üzerinde üretim ve satış yapmıyoruz.
 
@shalic
Merhaba,
Kapsamdışı ÇED Görüşlerinde sorun olmuyor genellikle. Zaten yönetmelik kapsamı dışındalar, kapasite artışını bildirmeleri yeterli olacaktır.
 
@shalic

Toplama ve Ayırma tesisleri çed kapsam dışı ve bununla ilgili yazımız mevcut
 
çed kapsam dışı projelerde de kapsam dışı alındığı tarihin şartlarında herhangi bir değişiklik olmaması koşuluyla işlemler yapılıyor bildiğim kadarıyla.
 
@Melis Kara

Melis Hanım,
Kapasite artışını bildireceğim fakat izinlisans yenilemesi değerlendirmede, 1/3 ü aştığı için gfb den başlanılması gerekecek izinlisansa.. İşin içinden çıkamadım

Teşekkürler.
 


madde 11 (7)çevre izni ve lisansı belgesi için ise mevcut lisans konuları ile ilgili prosesinde ve çalışma koşullarında herhangi bir değişiklik olmaması durumunda GFB başvuru süreci uygulanmaksızın bu Yönetmeliğin 9 uncu maddesi kapsamında çevre izin ve lisans süreci yeniden başlatılır.

[TBODY]
[/TBODY]

diyor çevre izin lisans yönetmeliğinde, bu durumda iseniz süreci GFB'den başlatmazlar.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
sdagtekinAtık Ön İşlem ve Geri Kazanım Tesislerinin Genel esaslarına İlişkin Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 9 Ekim 2021 tarihinden sonra e-izin sistemi üzerinden Çevre İzin ve Lisans Belgesi yenileme/kapasite artışı başvurusunda bulunan mevcut tehlikesiz atık geri kazanım,tehlikeli atık geri kazanım ve hurda metal/öta işleme tesislerinin değerlendirme süreçleri Atık Ön İşlem ve Geri Kazanım Tesislerinin Genel Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümleri çerçevesinde e-izin sistemi üzerinden GFB aşamasından başlatılacaktır. "yazmaktadır buna da dikkatinizi çekerim.
 
@shalic

Merhabalar,
Aynı maddede kapasite raporunun 1/3 ü aşması durumunda izinlisans işlemine gfb den başlanır diyor, ben ona istinaden çelişkide kaldım..

Teşekkürler.
 
sizin söylediğiniz adres değişikliği, sizde adres değişikliği var ise GFB başvuru sürecinden başlar diyor, adres değişikliği dışında değişiklikler var ise çalışma koşullarına göre karar verilir diyor.
 
Saygıdeğer Meslektaşların,

Burada yarattığınız harika beyin fırtınası için çok teşekkür ederim. Bana birkez daha iyiki çevremühendisleri.net var dedirttiniz, iyiki varsınız.

Konuyu toparlamak gerekirse, Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği Madde 11 Yedinci fıkrasında der ki; ikinci fıkranın (a) bendi dışında kalan diğer bentlerinde belirtilen değişikliklerde çevre izni belgesi için her durumda, çevre izni ve lisans belgesi için ise mevcut lisans konuları ile ilgili prosesinde ve çalışma koşullarında herhangi bir değişiklik olmaması durumunda (ki danışmanlığını yaptığım şirkette proses ve çalışma koşulunda değişiklik yok) GFB başvuru süreci uygulanmaksızın Yönetmeliğin 9. Maddesi kapsamında çevre izni ve lisans süreci yeniden başlatılır.

Sizlere çok teşekkür ederim.
 
@Ali Kapdi

Merhaba Arkadaşlar,

Bu konu üzerinde benimde bir sorum olacak. Yukarıda Ali Bey'in atıfta bulunduğu 11. madde'de "............ prosesinde ve çalışma koşullarında herhangi bir değişiklik olmaması " ibaresi geçti bu durumda GFB başvuru süreci uygulanmaksızın Yönetmeliğin 9. Maddesi kapsamında çevre izni ve lisans süreci yeniden başlatılır denilmekte peki proseste değişiklik olması durumunda GFB sürecinden mi başlamak gerekiyor? Şöyle ki benim danışmanlığını yaptığım döküm ve talaşlı imalat yapan bir tesisim var ve hava emisyon konulu çevre izni mevcut, bu proses ek olarak talaşlı imalattan çıkan malzemeler kataforez kaplama dediğimiz bir işleme daha tabii tutulacak, yani mevcut prosese ilave olarak tamamen farklı bir proses daha eklendi bu durumda ne yapmam gerekiyor? GFB sürecinden mi başlamam lazım, konu hakkında yardımlarınızı bekliyorum, şimdiden teşekkürler....


İyi Çalışmalar.
 
@Pınar Pelit Demir

Kapasite artışınız mevcut mu? Mevcut ise 1/3 oranından fazla mıdır artış? Eğer öyle ise çevre iznini güncellemeniz gerekecek. Siz kataforez hattı ilavesi ile ilgili çed görüşü sormanız gerekiyor öncelikle.
 
Üst