Merhaba, ben de bugün İTOSB'da aynı sunuma katıldım. Benim de not aldığım birkaç şey var, onları paylaşmak istedim.
-Fatih Bey'in de belirttiği gibi Özlem Hanım, Sıfır atık sisteminin bütün tesisi kapsadığını ( sadece idari ve ofis katı kapsamadığını ) belirtti. Sanayiden kaynaklanan atıkları zaten yıllardır lisanslı firmalara ilettiğimiz için, burda daha önemli olan ofis ve yemekhane atıklarını da düzgün yönetebilmek dedi. Bunun için de özellikle ofislerde işe ilk olarak masaların altındaki çöp kutularını kaldırarak başlamamız gerektiğini belirtti. Herkesin ulaşımının kolay olacağı bir veya birkaç noktaya atık toplama alanları oluşturarak herkesin atığını oraya atması gerektiğini söyledi. Kağıt atıkları özellikle ayrı tutmamızı tavsiye etti, diğer cam, metal ve plastik ambalaj atıklarını da ister ayrı kutu yapın ister tek bir kutuda toplayın dedi. Kağıdı da aynı kutuya atabilirsiniz ama bizim tavsiyemiz ayırmanız yönünde dedi.
- Belediyeye verilen her atığın türü ve miktarı için belediyeden fiş alınacak ve bu fişlerle birlikte oluşan atıkların bilgileri sisteme girilecek dedi. (Bu konuya Fatih Bey önceki yazdıklarında değinmişti). Sanayi tesisleri için atıkları belediyeye veriyor olmak şart değil, tehlikesiz atıkları başka bir lisanslı geri dönüşüm tesisine gönderiyorsak onun da bilgilerini gireceğiz. Ancak sadece idari kat değil, atıkların hangisi nerelere veriliyorsa hepsi kayıt altında olacak ve irsaliye, fiş vb. ne varsa sisteme yüklenecek dedi. Yani atıkların türleri ve miktarları kontrol altında olmalı.
- Atık kutularının herhangi bir standardı yok, ister plastik, ister ahşap, ister metal hepsi olabilir, ayrı ayrı kutular da olabilir bölmeli de olabilir bunlar tamamen size kalmış, yönetmelik bu konuda bir zorunluluk koşmuyor dedi. Ancak kutuların tanımlamaları, levha işaretlemeleri ve renkleri yönetmeliğe uygun olmalıdır dedi, bunun için tesisinizde önceden kullandığınız atık kutularını çok rahat bu sisteme uyarlayabilirsiniz dedi.
- Fabrikanızda yemekhanenizde yemek pişmiyorsa yani bitkisel atık yağ oluşmuyorsa bile bir veya birkaç tane bitkisel atık yağ toplama kutusu temin ederek koymamızın iyi olacağını belirtti, çalışan kişilerin kolaylıkla evlerinde oluşan bitkisel atık yağları getirebilmeleri için.
- Atık yönetimiyle ve sıfır atık sistemiyle ilgili çalışacak en az 1 kişi olmalı ancak birden fazla olması iyi olur dedi. En az 1 kişi şart.
- Sıfır atık sistemi kurulduktan sonra personellere eğitim verilecek ve bu eğitim Sıfır Atık Bilgi Sistemine girilecek dedi.
- Sistemde gerekli olan her bilgi girilecek. Sistem ya aylık ya da 3 aylık (yönetmelik yayınlanınca kesinleşecek) periyotlarla atık miktarlarının ve fişlerinin girilmesini isteyecek. Sıfır atık bilgi sisteminden atık miktarlarının alınarak tehlikeli-tehlikesiz atık beyanı ya da Ambalaj atık beyanı yapılabilecek gibi bir durum söz konusu değil, bütün beyanlar yapılmaya devam edilecek. Yani hem Motat'ta talep oluşturup atıklarımızı göndermeye devam edeceğiz, hem yıllık Ambalaj atık, Tehlikeli-Tehlikesiz Atık beyanlarını yapmaya devam edeceğiz, hem de gönderdiğimiz atıkların türünü ve miktarını Sıfır Atık bilgi sistemine yükleyeceğiz. Bu uygulamaları birbirine bağlamamışlar, Sıfır Atık Bilgi Sistemi tamamen diğer uygulamalardan bağımsız bir yazılımmış.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar, eksik bir şey varsa da soru gelirse tamamlarız
Aklıma birkaç şey daha geldi
- Fatih Bey'in yukarda bahsettiği gibi belgelerin Altın, gümüş, bronz gibi türleri olacak ve bu türlerden hangisine sahip olacağınız sıfır atık bilgi sistemine gireceğiniz verilerle ilişkili dedi. Sisteme yapılan veri girişleri bu konuda çok önemli, şuan için bir zorunluluk yok ancak ilerde Çevre izin belgesi gibi sıfır atık belgesi de zorunlu olacak büyük olasılıkla dedi.
- Sıfır atık sistemi ile ilgili denetimler olacak, sürekli kontrol altında tutulacak bu sebeple de sisteme girilen verilerin doğru veriler olması gerektiğini belirtti.