• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

İTOSB Sıfır Atık Sunumu

Fatih Koçak

Etkinlik Grup Lideri
Yönetim Grubu
Etkinlik Grubu
Katılım
5 Ocak 2016
Şehir
Kocaeli
Firma
Fernas İnşaat A.Ş.
Arkadaşlar Merhaba ,

Daha önce Kocaeli Sanayi Odasında yapılan sunum tarzında İTOSB (İstanbuL Tuzla Organize Sanayi Bölgesi ) konferans salonunda Sıfır Atık konulu bir sunum olacaktır.
Sunumu İstanbul İl Çevre Müdürlüğünde Çevre Mühendisi Özlem BABACAN gerçekleştirecektir.
Bilgilerinize...22549
 
Arkadaşlar Merhaba ,

Bugün İstanbul İl Çevre Müdürlüğünden Özlem BABACAN hanımefendinin sunumunda duyduklarımı sizinle paylaşayım ( ortalığı biraz karıştıralım :) )

Daha önce Kocaeli Sanayi odası tarafından verilen sıfır atık sunumuna da katılmıştım. Ancak İstanbul ve Kocaeli arası farklılıklar ortaya çıktı malesef.
Sıfır atık bilgi sistemi (Kocaeli için olan sunumun linki )

1- Kocaeli tarafından beyan edilen Sıfır atık bilgi sistemindeki ofis ve idari kısım konusunda İstanbul il çevre tamamen tam tersi konuştu ve sıfır atığın tüm tesisi kapsadığını belirttiler. Ancak kişi sayısı vb bilgiler için Ofis ve bina kısmının verilerinin girileceği konusu aynı şekildedir.

2- Tehlikesiz atıklarla iligli sadece ofis ve idari ortamdan çıkan atıkların bilgileri girilecektir sisteme. Bu nedenle hanımefendi tehlikesiz atıkları verdiğiniz firmaya ofisten aldığınız atıkları irsaliyede ofis olarak belirtmemiz gerektiğini bildirmişti KOcaeli .
Ancak İstanbul için bu söylenenleri aktardığımda bu kısımda da farklı görüş bildirdi Özlem Hanım . Hatta Kocaeliden bu söylemi gerçekleştiren Banu hanımla da görüşeceğini belirtti.

3-Yönetmelik yayınlanmadığından normale 100 üzeri iş yerleri tabi iken İl çevre ve OSB ler tabi olduğu için 2020 yılında girilecek firmaları da hazırlık olsun diye sistemin içine dahil etmişlerdir (Aynı şekilde beyan edildi)

4- Özlem hanımın söylemine göre aynı Çevre İzin belgesi gibi Altın , Gümüş ve Bronz gruplarından oluşan SIFIR ATIK BELGESİ alması gerekecekmiş tesislerin.
Bu gruplar sıfır atık uygulamasına girilen verilere göre verilecek ve bir ödül sistemi şeklinde (Vergi indirimi gibi ) uygulama yapılacakmış.

Genel olarak diğer söylenen bilgiler Kocaeli de yapılan sunum ile aynıdır. Farklılık olanları yukarıda belirtmeye çalıştım .
 
Merhaba, ben de bugün İTOSB'da aynı sunuma katıldım. Benim de not aldığım birkaç şey var, onları paylaşmak istedim.

-Fatih Bey'in de belirttiği gibi Özlem Hanım, Sıfır atık sisteminin bütün tesisi kapsadığını ( sadece idari ve ofis katı kapsamadığını ) belirtti. Sanayiden kaynaklanan atıkları zaten yıllardır lisanslı firmalara ilettiğimiz için, burda daha önemli olan ofis ve yemekhane atıklarını da düzgün yönetebilmek dedi. Bunun için de özellikle ofislerde işe ilk olarak masaların altındaki çöp kutularını kaldırarak başlamamız gerektiğini belirtti. Herkesin ulaşımının kolay olacağı bir veya birkaç noktaya atık toplama alanları oluşturarak herkesin atığını oraya atması gerektiğini söyledi. Kağıt atıkları özellikle ayrı tutmamızı tavsiye etti, diğer cam, metal ve plastik ambalaj atıklarını da ister ayrı kutu yapın ister tek bir kutuda toplayın dedi. Kağıdı da aynı kutuya atabilirsiniz ama bizim tavsiyemiz ayırmanız yönünde dedi.

- Belediyeye verilen her atığın türü ve miktarı için belediyeden fiş alınacak ve bu fişlerle birlikte oluşan atıkların bilgileri sisteme girilecek dedi. (Bu konuya Fatih Bey önceki yazdıklarında değinmişti). Sanayi tesisleri için atıkları belediyeye veriyor olmak şart değil, tehlikesiz atıkları başka bir lisanslı geri dönüşüm tesisine gönderiyorsak onun da bilgilerini gireceğiz. Ancak sadece idari kat değil, atıkların hangisi nerelere veriliyorsa hepsi kayıt altında olacak ve irsaliye, fiş vb. ne varsa sisteme yüklenecek dedi. Yani atıkların türleri ve miktarları kontrol altında olmalı.

- Atık kutularının herhangi bir standardı yok, ister plastik, ister ahşap, ister metal hepsi olabilir, ayrı ayrı kutular da olabilir bölmeli de olabilir bunlar tamamen size kalmış, yönetmelik bu konuda bir zorunluluk koşmuyor dedi. Ancak kutuların tanımlamaları, levha işaretlemeleri ve renkleri yönetmeliğe uygun olmalıdır dedi, bunun için tesisinizde önceden kullandığınız atık kutularını çok rahat bu sisteme uyarlayabilirsiniz dedi.

- Fabrikanızda yemekhanenizde yemek pişmiyorsa yani bitkisel atık yağ oluşmuyorsa bile bir veya birkaç tane bitkisel atık yağ toplama kutusu temin ederek koymamızın iyi olacağını belirtti, çalışan kişilerin kolaylıkla evlerinde oluşan bitkisel atık yağları getirebilmeleri için.

- Atık yönetimiyle ve sıfır atık sistemiyle ilgili çalışacak en az 1 kişi olmalı ancak birden fazla olması iyi olur dedi. En az 1 kişi şart.

- Sıfır atık sistemi kurulduktan sonra personellere eğitim verilecek ve bu eğitim Sıfır Atık Bilgi Sistemine girilecek dedi.

- Sistemde gerekli olan her bilgi girilecek. Sistem ya aylık ya da 3 aylık (yönetmelik yayınlanınca kesinleşecek) periyotlarla atık miktarlarının ve fişlerinin girilmesini isteyecek. Sıfır atık bilgi sisteminden atık miktarlarının alınarak tehlikeli-tehlikesiz atık beyanı ya da Ambalaj atık beyanı yapılabilecek gibi bir durum söz konusu değil, bütün beyanlar yapılmaya devam edilecek. Yani hem Motat'ta talep oluşturup atıklarımızı göndermeye devam edeceğiz, hem yıllık Ambalaj atık, Tehlikeli-Tehlikesiz Atık beyanlarını yapmaya devam edeceğiz, hem de gönderdiğimiz atıkların türünü ve miktarını Sıfır Atık bilgi sistemine yükleyeceğiz. Bu uygulamaları birbirine bağlamamışlar, Sıfır Atık Bilgi Sistemi tamamen diğer uygulamalardan bağımsız bir yazılımmış.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar, eksik bir şey varsa da soru gelirse tamamlarız :)

Aklıma birkaç şey daha geldi :)

- Fatih Bey'in yukarda bahsettiği gibi belgelerin Altın, gümüş, bronz gibi türleri olacak ve bu türlerden hangisine sahip olacağınız sıfır atık bilgi sistemine gireceğiniz verilerle ilişkili dedi. Sisteme yapılan veri girişleri bu konuda çok önemli, şuan için bir zorunluluk yok ancak ilerde Çevre izin belgesi gibi sıfır atık belgesi de zorunlu olacak büyük olasılıkla dedi.

- Sıfır atık sistemi ile ilgili denetimler olacak, sürekli kontrol altında tutulacak bu sebeple de sisteme girilen verilerin doğru veriler olması gerektiğini belirtti.
 
Son düzenleme:
Fabrikanızda yemekhanenizde yemek pişmiyorsa yani bitkisel atık yağ oluşmuyorsa bile bir veya birkaç tane bitkisel atık yağ toplama kutusu temin ederek koymamızın iyi olacağını belirtti, çalışan kişilerin kolaylıkla evlerinde oluşan bitkisel atık yağları getirebilmeleri için.

Bu bölümü çok sevdim :) yılda ortalama 40bin ton bitkisel atıkyağ dökülüyor :(
 
@Tuğba Yeşil Ağca Evet bu konu ile ilgili Eyüp belediyesinin ödüllü bir sistemi olduğunu da belirtti Özlem Hanım.
Ayrıca İstanbul İl Çevre Müdürlüğü binasında da bitkisel atık yağ kutusu bulunmakta.(Yemek dışarıdan alınmasına rağmen)
 
Bugün KOSB Çevre biriminden beni aradılar ve 20 Nisan'a kadar eksikleri tamamlayıp, fotoğraflarının çekilip iletilmesini talep ettiler... Çalışan sayısı 100'den fazla olan firmaların artık geçiş yapmasını bekliyorlarmış... :(
 
Üst