Kâğıt sanayicileri, atık kâğıt konusunda önemli uyarılarda bulundu. Atık kâğıt ithalatının yasaklanması ya da kısıtlanması durumunda sektörde çarkların durabileceğini belirten AGED Başkanı Mustafa Saral, Türkiye’nin dünyanın en önemli kâğıt ambalaj üreticilerinden biri olduğunu söyledi. Türk kâğıt sanayiinin ithal ettiği atık kâğıtları geri dönüştürerek ihraç ettiğini belirten Saral, “Aldığımızdan çok daha fazlasını satıyoruz. Ülkenin cari açığını kapatıyoruz ve istihdam sağlıyoruz. Biz ham madde bulamazsak üretemeyiz, fabrikaları kapatırız. Boşluğumuzu da diğer ülkelerin üreticileri doldurur, bunun kime faydası var?” dedi.
Biz batarsak toplayıcılar da batar
İç piyasadan toplanan atık kâğıtların yeterli ham maddeyi sağlamadığını belirten Saral, “Biz yılda 4 milyon ton üretim yapan bir sektörüz. İç piyasadan toplanan 3,2 milyon ton atık kâğıt üretim için yeterli değil. Biz ham maddenin tamamen iç piyasadan toplanmasını arzu ederiz. 5 milyon ton. Yeterli kâğıdı yurt içinden temin edemiyoruz. Yeterli kâğıt olsa neden ithal edelim? İthalat yasaklanırsa ham madde eksikliği nedeniyle sektördeki fabrikalar kapanır. Sokaktan toplanan kâğıdı alacak sektör bulunamaz. O vakit toplayıcılar da ellerindeki kâğıdı satamazlar ve onlar da iflas eder. Bu da ülkemizde daha fazla atığın toplanamadan sokakta kalmasıdemek. Devlet ham madde ithalatını yasaklamak yerine, iç piyasadan yeterli atık kâğıt toplanması için çaba göstermeli. Biz hiçbir kâğıdı israf etmiyoruz, tamamını alıyoruz. Daha fazla toplanırsa daha fazla alırız, yeni fabrikalar açılır. Bu da ek istihdam demek. Bunun yerine yasakçı bir zihniyetle hareket etmek hem ülkemizin hem bizim hem de kâğıt toplayanların kaybetmesi demek. Neden toplu halde kaybedelim?” diye sordu.
Kâğıt farklı
Kâğıdın doğayı kirleten bir atık olmadığının da altını çizen Saral, “Bütün atıklar tek sepete atılıyor. Siz kâğıda sarılmış ve ölmüş bir balina gördünüz mü? Kâğıt doğayı kirleten bir atık değildir ve diğer atıklarla aynı kefeye konulmamalıdır. Biz temiz üretim yapıyoruz ve atık kâğıdı geri dönüştürerek dünya çapında ormanları koruyoruz. 2018’de yaptığımız 4 milyon ton üretimle 68 milyon ağacın kesilmesini önlemiş olduk. Doğal kaynakların korunmasında zincirin vazgeçilmez bir halkasıyız. Kâğıt sanayiini bitirecek adımlar hem ülkemizi hem de dünyayı yok eder,” dedi.
Kapımız herkese açık
Yurt dışından çöp ithal edildiğine dair basında yer alan haberlerin gerçeği yansıtmadığına da değinen Saral, “Bizler çöp ithal etmiyoruz. İsteyen gerek gümrüklerde gerek fabrikalarda ithal edilmiş kâğıt balyalarını yerinde inceleyebilir. Bu konuda devlet denetimleri artırıp çöp ithal edilmediğini kayıt altına alabilir. Yurt dışından ithal edilen kâğıt çok daha temiz. İçinde yabancı madde ve nem oranı yerli kâğıda göre çok daha düşük. Çünkü yurt içinde kağıdı çöpün içinden topluyoruz,” dedi.