• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Isıl işlem görmüş metal tozları

Merve Ö.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Ağustos 2015
Firma
yok
Merhabalar, elimizde bir firmanın lazer optik kesim sonucu yani ısıl işlem var ortada, buradan metal tozları çıkıyor çok çok ince. Formunu kaybetmiş. Bunlar için atık kodu belirleyeceğim 12 01 20 düşündüm. sizce bu atık tehlikeli mi? eğer tehlikeliyse neden tehlikeli olduğunu nasıl açıklarsınız?
 
Merhabalar,

Atığın Tehlikelilik durumunu belirlemek için EK-3B analizi yaptırılması gerekmektedir. Bunu da yalnızca Tubitak yapıyor diye biliyorum. 12 01 20 kodu için de yağ oranı yüzde %1 in altında ise Tehlikesiz olarak kabul ediliyor, %1'in üzerinde ise Tehlikeli kabul ediliyor. Herhangi bir akredite laboratuvarda bu analizi yaptırabiliyorsunuz. Fakat bu analizin üzerinde Tehlikeli veya Tehlikesiz ibaresini yazamıyorlar sadece yağ oranını %1 in altında olduğunu gösteren değerler oluyor. Bazen İl Çevre bunu kabul etmeyebiliyor üzerinden Tehlikesiz Atık olduğu sonucuna varılmıştır ibaresini görmek isteyebiliyor. Bunu da başta bahsettiğim gibi yalnızca Tubitak yapabiliyor. Konuyu bağlı bulunduğunuz İl Çevre Müd. sorarsanız net ve doğtu bilgiye ulaşabilirsiniz, boşuna analiz yapmış olmazsınız. Yada hiç analiz işlerine bulaşmayın 12 01 20 tehlikeli kabul edip o şekilde bertaraf edebilirsiniz.
 
Atık Yönetimi Yönetmeliğince yanında * işreti olan atıklar Tehlikelidir. Siz atığınızı 12 01 20* atık koduna sokuyorsanız ya tehlikeli olarak kabul edeceksiniz yada Tehlikesiz Atık olarak 12 01 21; 12 01 20 dışındaki ...... olarak ispatlayacaksınız. M kodlu Tehlikeli Atıkların Tehlikesiz olduğunu düşünüyorsanız analizlerle Tehlikesiz olduğunu ispatlayabiliyorsunuz. Hiç analize bulaşmadan Tehlikeli Kabul edip bertaraf edebilirsiniz. Atığınızın karşılığı 12 01 20 olmayadabilir Metal Tozları olarak direk Tehlikesiz Kodunda kodlarda var prosese göre kodu belirleyebiliyorsunuz.
 
sormak istediğim tam olarak öyle değil. elinizde ısıl işlem görmüş metal tozu var ve formunu kaybetmiş. bu işlem lazer kesim sonucu oluyor. şimdi bu atığın kodu sizce ne olabilir ve tehlikeli olduğunu söyledi birkaç kişi. neden tehlikelidir
 
İşte buradan atık kodu belirlemek zor prosesi iyice bilmek lazım? Mesela atık olan metal tozu veya talaşta yağlı bir malzeme midir?
 
Üst