• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

iş sağlığı ve güvenliği yüksek lisans yapılması

neşeee

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
27 Mayıs 2020
Şehir
İstanbul
Firma
-
Merhaba.
İş güvenliği uzmanlığı sınavına girmek istiyorum.Bunun için kursa gidip c sınıfı sınavına girmemi mi, tezsiz yüksek lisans ile b sınıfı sınavına girmemi mi önerirsiniz?Yakın zamanda bu süreçten geçeniniz veya şuan bu pozisyonda çalışanınız varsa tavsiyelerinizi bekliyorum.
 
Merhaba

İmkanınız varsa direkt tezsiz yüksek lisans yapıp B sınıfını almanızı öneririm. Aksi takdirde C sınıfını aldığınız da yükselebilmeniz için yani B sınıfını alabilmeniz ve sınavına girebilmeniz için belirli süre iş güvenliği uzmanı olarak çalışmanız gerekiyor.
 
Benim arkadaşım c idi yüksek lisansla b oldu şuan kendi isgsi mevcut . Biraz maliyetlidir belki 5 bin tl filan yüksek lisans bedeli çünki özel kurumalr veriyor. Şuan piyasada C sınıfı dolu oldugu için B daha ideal olabilir ....
 
neseipeklitezsiz yüksek lisans daha mantıklı bence

çünkü kursa gittikten sonra c sertifikası almanız için sınava tabi olmanız gerekiyor. sınavı geçtiğiniz taktirde 3 yıl c sertifikasında çalıştıktan sonra B sertifasının sınavına girmeye hak kazanıyorsunuz

1 yıl yüksek lisans yaparak (4000 lira çukurova üni.) direkt c sertifikasına sahip İSG uzmanı oluyorsunuz . ve B sınavına girmek içinde 3 yıl çalışmanıza gerek kalmıyor. yani yüksek li,sans ile direk B sertifikası alınmıyor . B sertifikası için yapılan sınava girmeye hak kazanmış olursun
 
Vedat Bey, Yüksek Lisans sonucunda C sertifikası sahibi olma söz konusu değil (yanlışım varsa düzeltin) Ama yine de tezsiz yüksek lisans ile direk B sınıfı olmayı öneriyorum.
 
hocam benim bildiğim tezsiz yüksek lisans ile direk C sertifika sahibi olup B sertifikası için( kurs gibi 3 yıl çalışma zorunluluğu olmadan ) sınava girmeye hak kazanıyorsun. Bunu bir İsg kursunda öğrenmiştim.
 
Kursa gittikten sonra c sınıfı igu olmak için sınava girmeye hak kazanılıyor,tezsiz yüksek lisans da ise b sınıfı sınavına girilmeye hak kazanılıyor.Sınavda başarılı olmadan direkt belge almak söz konusu değil.Daha çok sektörde istihdamını merak ettiğim için buradan fikir almak istedim.Vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederim.
 
neseipekli
Bu konuyu farklı açılardan değerlendirebiliriz bence.

İlk seçenek; sektörü göz önünde bulundurmak. Riskli ve zor bir meslek bu nedenle C belgesi alıp, işi en alttan öğrenip, tecrübe ile birlikte B sınıfına yükselmek.

Diğer seçenek; direk B olmak, yüksekten başlayayım, iş güç hallederim her şeyi, uğraşmak istemem önce C, 3 yıl sonra B olmakla diyorsanız yüksek yapıp B sınavına girin tabi.

B,C olma konusunda bir kritik nokta da, C'lerin tehlikeli yerlere bakma-B'lerin çok tehlikeli yerlere bakma durumunun ertelenip ertlenmemesi.

Yani demem o ki, karar sizin mantığınızda bitiyor. Ben risk almak istemedim, zaten bir iş tecrübem de yoktu, bu nedenle daha temelden kolaydan başlamayı tercih ettim ve kursa gidip sınavı geçip C belgesi aldım. Tabi bu kararımda ileride isg uzmanı olarak çalışmayı düşünmeme kararım da etkiliydi.
 
Teşekkür ederim fikirleriniz için.Çevre mühendisliği ile birlikte kurumsal firmalar bu uzmanlığı da istiyor diye edinmek istiyorum aslında.Çevre mühendisliğini bırakma düşüncem şuan için yok.Siz bu belgeyi şuan ki pozisyonunuzda kullanıyor musunuz?
 
@Emrah Bozkurt Merhaba Emrah Bey.İş güvenliği uzmanlığı sınavına girmek istiyorum.Bunun için kursa gidip c sınıfı sınavına girmemi mi, tezsiz yüksek lisans ile b sınıfı sınavına girmemi mi önerirsiniz? İş arayışınız sırasında bunun size faydaları oldu mu? Şuan beklediğiniz tatmini sağlıyor mu
 
@neseipekli direkt b ye ışınlanma derim. kurs/sınav yapıp c ol, aktif c olarak çalış yılın dolduğunda b sınavına hazırlan derim.
çünkü, iş güvenliği işin içinde oldukça öğrenilen bir iş bence. riskler, evraklar, tehlikeler vs.

ayrıca, sınıf yükseldikçe tehlikenin de yükselmesi konusu var tabi. az tehlikeli yerden işe girişmek daha mantıklı bence.

c lerin b ye, b lerin a ya bakma konusu da ertelenmişken, bu da ayrı bir fırsat. veya değil orası biraz göreceli.

daha bir sürü konu var, bunları oturup tartışmak lazım :)
 
Birşeylerin bir an önce olması ile ilgili hayatta, çevre kanunlarında, iş kazalarında örnekleri var çıkarım yapabilirsiniz.

Tecrübeli bir C sınıfı ya da İSG Teknikerini tecrübesiz bir B ya da A sınıfına tercih ederim kendime atanacak ve suçlanacak birini aramıyorsam.
Yazılanlardan da anlayacağınız gibi yüksek lisans bilgi tecrübe katmaz size maalesef tamamen ticari bir durumda İSG konusunda özellikle. Eğer yüksek lisans düşüyorsanız yüksek lisans + doktora programları var 3 yılda A sınıfı oluyorsunuz. Çalışırken de yapabilirsiniz :D Tavsiye etmiyorum tabi ki.

İnsana değer veren ya da uluslararası bağlantılarından dolayı değer vermek zorunda kalan firmalar belgeye değil personele yatırım yapıyorlar. Ben C belgemin atamasını her zaman yapmadım, Koordinatör oldum gerekli zamanlarda atamadan çıktım ofisten bile, başka arkadaşı koydum :D Bu süreçte başka ilave sertifikalar aldım, uluslararası belgeler mevcut, yabancı dil vazgeçilmez nokta. Bunları sağladıktan sonra kendi biriminizde A'lar B'ler C'ler olur siz yönetici olabilirsiniz. Bunun için İSG yerine Endüstri Mühendisliği, Çalışma Ekonomisi, Hukuk filan deneyin yüksek lisans yapmak istiyorsanız bence.

Türkiye'nin şartları şahsım adına beni çok üzüyor, benim de iş güvencem de yok İSG güvencemiz de birçok parametrelere bağlı bir şekilde çok şükür direniyoruz, çalışıyoruz. Tabi sadece maaş odaklı yapılabilir bir sürü meslek ama İSG bunun için tehlikeli. Severek yapmayacaksanız maaş, sertifika, iş garantisi vs. var sanmayın. İlk topa giden uzmanlardan da olabilirsiniz. Zaten tüm yasalar işverenleri koruyor, işçiyi değil. Siz de kendinizi yeterince koruyamazsanız gerek iş yeri gerek yaptığınız iş gereği sıkıntıya düşebilirsiniz.
 
Son düzenleme:
Ülke şartlarında hiç bir sektörde garantisi olan bir pozisyon veya vasıf olduğunu düşünmüyorum ben de.Stajımı kurumsal bir firmada, HES departmanında yaptım söylemek istediğiniz tehlikeleri anlayabiliyorum.Maaş ise tatmin parametrelerinden sadece biri,yalnızca maaş odaklı olsaydım daha risksiz bir sektöre yönelirdim. Görüşleriniz için teşekkür ederim :)
 
Üst