• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

imha hk.

Burcin Topal

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
30 Nisan 2020
Şehir
Mersin
Firma
Esa Çevre danışmanlık
Merhabalar,
Gıda sektöründe faaliyet gösteren bir firmam bulunmaktadır. ve bu firmamda tarihi geçmiş ürünler bulunmaktadır. Maliyeden denetime geldiklerinde bu ürünleri görüp bu ürünlerin imha edilmesi gerektiğini söylediler. Nasıl bir yol izleyeceğim hakkında bilgi rica edebilir miyim ?
 
Maliye mi karar veriyormuş, hiç güleceğim yoktu ?

10-15 sene önce Valilik gereği eskiden toplaşıp kızıldereli gibi ürünleri yakıyorlardı, ama şimdi atık yönetim yönetmeliği var çöpe atınız efendim.
 
Maliye denetimlerinde stok durumlarına ve malların muhteviyatına bakılır. S.k.t dolmuş ürünler gider yazılması gereken ürünlerdir. Yıl sonu bilançoların da bu durum incelenir.Gider yazılması için imha tutanağına ihtiyaç vardır. Imha tutanağını da lisansli bertaraf tesisleri verebilir. Atıkları imha ettirin. 02 ile başlayan atık kod ailesinde tüketime uygun olmayan maddeleri belirleyen kodlar vardır. Firma ne üretiyorsa uygun kodu seçip bertaraf tesisin de imha ettirin.

Çöpe atma gibi bir şey olamaz.
 
Ben çevre mühendisiyim maliye gözünden bakmadım hiç olayın bu boyutuna, hergün milyonlarca ton evsel atık ve kullanım süresi dolmuş gıda çöpe atılıyor. Adı üstünde "evsel atık" diye bir kavram var.

oldu ki bu atıklar tehlikesiz ve herhangi bir şekilde geri dönüşüme tabi tutulamayacak atıklar, bu işin maliye boyutu böyleyse problemler yaşanabilir maliye bir gıdanın bozuk olup olmadığına karar veremeyeceği gibi kullanım süresi dolmuş ürünün atık olarak lisanslı firmaya havale etmesini saçma buluyorum. Lisanslı firma birde bu işten kazanacak + Firma satamadığı ürünleri vergiden düşecek tam bir win win olayı "yine vatandaşın cebini oyma operasyonu"

ayrıca hergün marketlerde bakkallarda tonlarca ekmek artıyor, akşamları sanırım lisanslı firma gelip topluyor.

mantıken saçma geldi ayrıca algı vergi bunun üzerine kuruluysa tam bir fecaat.
 
Merhaba,
Bu atıklar sanayi faaliyetleri sonucu oluştuğu için çöpe atmanız uygun olmaz. Niteliğine göre hayvan çiftliklerine verebilirsiniz. 020304 veya 020601 atık kodu ile çıkışını yapabilirsiniz? @Mehmet Emin Ergül bu konuda size yardımcı olabilir. Gıda atıkları hayvan yemi olarak değerlendirilebilir.
 
"Çöpe atmak deyince" herhangi bir tehlikeli atık veya ekonomik değeri olan atık olarak kastediyorum.

ayrıca o zaman hayvan çiftliklerini lisanslamak lazım.

Hayvan çiftliklerine ve sokak hayvanlarına vermek makül çözüm. Ama vergiden düşülüyorsa orada bir sıkıntı olabilir.
 
@Çeçilya Saktan şu ana kadar 2 yakma tesisine lisans aldım.

biri lastikti diğeri ise belediye yakma tesisi konuyla çok alakasız. EWC göre her atığın kodu var

Ben vergiden düşme olayındayım çok saçma.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
bu kod ile bertaraf işlemi gerçekleştiriliyor ama imha demeleri bende soru işareti yarattı sonuçta organik ürünler.
 
BurcintopalMerhaba imha işlemlerine maliye İl tarım tapdk ve gümrük müdürlüklerinin insiyatifi ile karar verilir.02 03 04 kodlu imha edilecek eşyalarınızı Tehli
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Merhaba imha işlemlerine maliye İl tarım tapdk ve gümrük müdürlüklerinin insiyatifi ile karar verilir.02 03 04 kodlu imha edilecek eşyalarınızı Tehlikesiz atık geri kazanım lisansında ilgili kod bulunan tesislerde ve bertaraf lisansında ilgili kod bulunan tesislerde yaptırabilirsiniz.Bununla ilgili istanbul’da bu konuda faaliyet gösteriyoruz.Tehlikesiz atık geri kazanım lisansı ile imha işleminin yapılmasının önerilme nedeni ise organik maddenin ambalajının nakliye ve diğer ambalajlarının geri kazanılmasıdır.
 
Atık türüne göre kompost ve gübre tesisleri,biyometanizasyon tesisleri veya ATY tesislerine gönderilir. Eğer bu tesislere gönderilmeye uygun değilse düzenli depolama tesislerine gönderilir.
 
Üst