• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

İleri biyolojik arıtma ile biyolojik arıtma arasındaki fark ve yöntemler ??

Cengiz İNCE

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Ocak 2020
Şehir
Trabzon
Firma
KARÇEV Çevre Yönetim ve Arıtım Tek. San. Müh. Müş. Hiz. Maden. İnş. Tic. Ltd. Şti.
Merhabalar; herkesin merak konusu olan ileri biyolojik arıtım ile biyolojik arıtım arasındaki fark nedir? Yardımcı olursanız sevinirim.

İyi çalışmalar.
 
Biri lisans diğeri yüksek lisans ? :d Şaka bir yana arıtma tesisiniz Karbon giderimi yani BOİ/KOİ düşürmek ve Azot indirgenmesi üzerine tasarlandı ise bu biyolojik arıtımdır.

Azot İndirgenmesi = Amonyum/Amonyak ın Nitrit/Nitrata çevrilmesi Yani nitrifikasyon

Eğer Tesiste karbonun yanında Azot ve fosfor giderimi varsa buda ileri biyolojik arıtım oluyor.

Azot Giderimi= Nitrifikasyon + Denitrifikasyon
Fosfor Giderimi = Ekstra bir Anaerobik havuz gerektiriyor.
 
Biyolojik arıtmanın ileri biyolojik arıtmayla farkları proses bazlıdır. Arıtma tesisinizde fosforu anaerobik(biyolojik fosfor havuzları) havuzlar ile de giderebilrisiniz, kimyasal çöktürme ile de giderebilirsiniz. Bunun yanında Azotun havalandırma havuzunda A2O ( Anoksik ortam ve oksik ortamın bir arada bulunması) proseslerine göre giderimi ileri biyolojik arıtmadır. Burada geri devir yine anoksik bölmeye yapılır.
Yani Giriş ünitesi - fosfor giderimi ( biyolojik fosfor havuzu veya kimyasal çöktürme )/ havalandırma havuzunda oksik ve anoksik bölmeler (nitrifikasyon ve denitrifikasyon ) / son çöktürme havuzları - dezenfeksiyon -çıkış

Diğer yandan 5 basamaklı bardenpo proseslerinde Kubilay kardeşimin dediği oksijenin var olmadığı biyolojik fosfor havuzları tasarlanır. Bunun yanında A2O biyolojik havuzları tasarlanır. Burada geri devir oksijensiz ortam olan biyolojik fosfor havuzuna yapılır.

Bir proses daha vardır bu da UCT( Capetown üniversitesi Prosesi) ; A2O prosesine benzer ve geri devirin aynı havuz içerisinde içsel olarak yapılmasıdır.

Genel olarak mantık şudur , fosforu ve azotu beraber giderebiliyorsan ileri biyolojik bir tesistir. Azotu A2O prosesine göre arıtabiliyorsan bunun yanında fosforu gidermek için bir havuz tasarlarsın bu da fosforu giderir. Ancak A2O ve bardenpo yoksa sadece havalandırma (Tek Bölmede) yapıyorsan bu da Biyolojik Arıtmadır. Karbon zaten her iki sistemde de giderilen bir parametredir.
 
Üst