SKKY 32 maddeye dayanarak;
sızdırmaz nitelikli fosseptik dolduğunda özel ve/veya resmi vidanjör ile çektirirsiniz.
çekildiğine dair resmi bir tutanak/makbuz doldurulur ve bunun bir örneğini siz alırsınız.
burada sizin sorumluluğunuz biter ancak şu önemlidir.
o vidanjör "sonu arıtma ile biten bir alt yapı sistemine ve/veya AAT ye bunu vermek zorunda.
böylece şu sonuç çıkmakta. siz çektirdiğiniz vidanjörün atıksuyunu nereye verdiğini kesinlikle bilmeniz lazım. şöyle ki;
yan komşunun vidanjörü var, buda suyu alır götürür. ne yaptığı belli değil. sonuçta alındı ve tutanak hazırlandı durumu olamaz. o vidanjörün suyu verdiği AAT veya il özelin veya belediyenin altyapı sistemine verebileceği bir protokolü/sözleşmesi olmalı.
bu bahsettiğim protokol/sözleşme sizinle alakalı değil. sorumluluğunuzda yok. sorumluluk yok derken, sizde yukarıda verdiğim örnek gibi, ne yaptığı belirsiz bir vidanjöre suyu veremezsiniz.
İSKİ nin resmi aracı, resmi tutanağı var. İSKİ nin ne yapacağıda belli. tutup bir dereye istesede boşaltamaz.
şunu net bir şekilde söylüyorum arkadaşım:
il müdürlüğü senden bu protokolü talep edemez.
ANCAK: il müdürlüğü SKKY madde 26'da (madde 26: her nekadar alıcı ortama doğrudan boşaltım esaslarını belirtmesine rağmen) belirtilen hüküm gereği, gerekli yaptırımı, gerekli incelemeyi uygulatır gerekli belgelendirmeyi istedir ve ücretinin ödetir. (çevre kanununa dayanılarak)
protokol talep edemezdeki kastım da şu: o vidanjörün protokolü olmalı. İSKİ'nin protoklede gerek yok, çünkü kendi AAT sine veya altyapısına veriyor. o kurumun kuruluş görevi zaten bu.
protokol talep edemeze devam edersek: sen bu suyu uzaklaştırmalısın ve tek yöntem vidanjör.
CAN ALICI NOKTA ŞU: (senide rahatlatmış olurum)
sen, bu fosseptik her dolduğunda,
istersen a aracına, bir sonra b aracına, sonra c aracına verebilirsin. sonuçta verirsin ve belgen olur. o araçta bu suyu ilgili yere bırakma yetkisi olduktan sonra hiçbir sorunun kalmaz.
başvurunda fosseptik olduğunu belirtip, düzenli şekilde dolduğunda vidanjör ile çektirileceğini taahüt etmen yeterlidir. protokol şartın yok!!! bunu da senden o yetkilinin istemesinin bir anlamı yok. hem sana iş yükü, hem ilgili kuruma iş yükü, hemde o tesise azda olsa gereksiz maliyet, gereksiz prosedür olacaktır.
son olarak, ben bu tür durumlarda, verdiği taahhüte güvenemediğimde, (güvensizlik: uzak bir yer, rahat olmayan bir alanda hazırlanmış fosseptikler için) noter huzurunda hazırlanan taahütnamenin aslını istiyorum.
örnek:"hiçbir alıcı ortama evsel nitelikli atıksuyu bırakmadan fosseptikte biriktireceğime ve dolduğunda düzenli şekilde vidanjör ile çektirip, belgeleri en az 5 yıl süreli saklayacağıma, Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğinde ve 2872 sayılı Çevre Kanunu’na istinaden yayınlanarak yürürlüğe giren diğer ilgili mevzuat hükümlerinde belirtilen şartlara uyulacağını kabul, beyan ve taahhüt ederim" gibi bir cümle ile
uzun bir açıklama oldu ama, okadar abartılacak zora girilecek mevzu değil.