• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarına i̇lişkin yönetmelik - deneme izni hakkında

oructut

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
26 Haziran 2012
Şehir
Bursa
Firma
Bursa Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü
Merhabalar;
İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelikte "deneme izni" ile ilgili bir tanım yer almaktadır.
Tanımlar
Madde 4- Bu Yönetmelikte geçen deyimlerden;
m) Deneme izni: Gayrisıhhî müesseselerde onaylı projelerine göre yapılan müessesenin, planlanan şekilde çalışıp çalışmadığının ve doğal kaynakların kirlenmesini önlemek için alınan tedbirlerin yeterli olup olmadığının tespiti için yetkili idarenin izni ve denetimi altında belirli bir süre deneme mahiyetindeki faaliyetlere verilen geçici izni, denilmektedir.

Deneme izni, işyerinin Çevre İzin ve Lisans Belgesi'ne bir anda sahip olamaması yüzünden Geçici Faaliyet Belgesi ile faaliyetini sürdürmesine imkan sağlıyordu, ayrıca, deneme izni ile birlikte diğer tüm belgeler (ÇED görüşü, itfaiye raporu v.b.) de teslim ediliyordu.
2022 yılında gelen ek madde ile ise de;
(Ek fıkra: RG-25/8/2022-31934-C.K-5987/4 md.) 10/9/2014 tarihli ve 29115 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliğine göre verilen geçici faaliyet belgesi, bu madde ile 21 inci, 22 nci ve 23 üncü maddelerin uygulanmasında çevre izni veya çevre izin ve lisans belgesi yerine geçer., denilmektedir.

sorum şu olacak; ek fıkra ile GFB, çevre izin ve lisans belgesi yerine geçtiğine göre deneme izni sürecinin bir anlamı kalmıyor gibi bir yorum yapıyorum. Bu konu hakkında sizin de yorumlarınızı rica ediyorum.
 
Merhabalar, süreçte ÇİLY ve GSM yönetmeliğinde faaliyete geçmeyen (çevre izin/lisans belgesi olmayan) firmadan deneme izni başvuru eklerinde lisans belgesi talep edilmekteydi. İki yönetmelikte çakışma mevcuttu. Kendi yorumumca bazı tesislere atıksu, emisyon veya ilgili lisanslarınca verilen geçici faaliyet belgesinin ilk altı aylık süreçte talep edilen ölçüm, analiz veya yakıt uygunluklarının sağlanamaması sebebiyle izin lisans belgesi alınamamakta ve takiben GSM süreci deneme izninden öteye gidememektedir. Bu sebeple deneme izni süresince lisans belgesini alamayan firmalara çalışma ruhsatı verilememekteydi. İki yönetmelikteki tanımlar eşitlenmiş gibi görüyorum GFB / Deneme İzni -- İzin Lisans / GSM Ruhsatı.
 
Selamlar,

Ben de yönetmelik ilk yayımlandığında düşüncelerimi Linkedin'de platformunda paylaşmıştım.
Direkt kopyalıyorum.

25.08.2022 tarihinde “İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yayımlandı.

Yoğun olarak yönetmeliğin ek kısmında değişiklikler gerçekleştirilmiş gibi duruyor ancak asıl önemli değişikliğin Madde 4’te gizli olduğunu düşünüyorum.

Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği’ne göre işletmeler Çevre İzni/Çevre İzin ve Lisans Belgesi alma sürecinde önce Geçici Faaliyet Belgesi alıp 1 sene süreliğine faaliyet yapabiliyorken; İşyeri Açma ve Çalışma Yönetmeliği’nde ruhsat için gerekli belgeler arasında Çevre İzni/Çevre İzin ve Lisans Belgesi talep ediliyordu.

İşletmeler, Bakanlık’tan Geçici Faaliyet Belgesi aldıkları halde bağlı bulundukları belediyelerden ruhsat alamıyorlardı.

Madde 4’te yer alan “Geçici Faaliyet Belgesi, Çevre İzni/Çevre İzin ve Lisans Belgesi yerine geçer” ibaresi sayesinde iki yönetmelik arasındaki çelişki ortadan kaldırılmış oldu.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Üst