• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

İçme suyu aritma tesi̇si̇ hizli kum fi̇ltre havuzu geri̇ yikama saati̇

Esra Seslioğlu Uygur

Kayıtlı Kullanıcı
Firma
Kilis Belediyesi İçme Suyu Arıtma Tesisi
Merhaba; 52.000 m3/gün arıtma kapasitesine sahip içme suyu arıtma tesisinde 42.000 m3/gün su arıtmaktayız tesis inşaatı yeni bitti performans testi sürecindeyiz.. Anyonik poli100 ppm, koagülant olarak Pacs 2,95 ppm. Giriş suyu bulanıklığı 3 NTU 'yu geçmiyor durultucular berrak, 6 adet filtre havuzu var , filtre havuzlarının kum seviyeleri kontrol edildi sorun yok, demir değeri giriş suyunda 0,02 mg/l mangan 0,070 mg/l civarlarında filtre çıkışlarında demir, bulanıklık ve mangan giderimi yapılıyor. full kapasite su almamamıza rağmen bu debide filtre geri yıkamaları çok sık gelmekte. ilk 3 havuz geri yıkama ortalaması 8-10 saat iken diğer havuzlar da yıkama yapılmadığında 30 saati geçmiyor. Buna ne neden olabilir tecrübeli arkadaşlarım öneride bulunursa çok sevinirim.

100 ppm poli hatalı olabilir mi? Çok yüksek bir oran.

Geri yıkama otomasyonunun çalışma parametreleri nasıl?

Esra Seslioğlu Uygur1 tane kum filtresini seçerek hiç kimyasal vermeden işletin. Geri yıkama ihtiyacı yine aynı zaman zarfında oluyor mu olmuyor mu kontrol edin. Sorunun kaynağına gitmek için önemli bir adım. 1 filtreyi kimyasalsız işletmek depodaki suyu bozmayacaktır. İmkan varsa bu filtreyi bypass edip tesis girişine de verebilirsiniz tabi daha güzel olur.

3 ntu ve altına biz koagülant madde vermiyoruz, yoksa bizde de filtreler şişiyor sık yıkama yapmak zorunda kalıyoruz. şehir merkezinde bulanıklıkta sıkıntı yaşamıyoruz.

Önceki cevapları görüntüle…
poli verme nedeniniz nedir?

çıkış suyunda ve havuzların üzerinde mi bu belirttiğiniz

Esra Seslioğlu Uyguranladım, farklı bir durum söz konusu. Bizde de özellikle poliyi bikaç gün üst üste verince filtreler hızlı şişiyor. dediğiniz saman şeklinde olan partiküller havuzların üzerinde olunca kogülantı çok verince bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Gece takibi yapılamıyor bizde, geceden bazen ayar bozuluyor sabahda havuzların üstünde belli oluyor zaten.

sizde kimyasal dozlaması fazla olduğu için mi tıkama oluyor? bizde bu debiye bu dozlama ile tıkanma olması mümkün mü? gece gündüz tesis kontrol altında. Hatta bizim tesis kapasite yetmediği için 2. kademe yapılarak kapasite artırımı yapıldı. Ben 30.000 m3/günlük 1. kademede bundan daha fazla kimyasal sarfiyatı yapıyordum yine tıkanmıyordu. Pacs 6,95 ppm kullanıyordum.

Esra Seslioğlu UygurDaha önce işlettiğim bir tesiste bu durumu denedim. Atıksuyun içerisinde bulunan kirlilikleri gidermek için kimyasal dozlamak kirlilikleri harika derecede tutuyor fakat bu durum filtrelerde olumsuz etkiler yaratabiliyor. Sizin suya verdiğiniz bağlayıcı veya tutucu kimyalarlar filtrelerin tıkanmasını çok hızlandırıyor. Kimsayal dozlamalarınızı azaltarak test ediniz. Atıksu karakteristiği stabil olmadığı için aynı dozaj miktarını sürekli kullanmakta dezavantaj oluşturuyor.