• Sayın Üyeler,

Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

İç tetkik raporunda imzayı kim atacak ?

A

Anonim (d805)

Merhaba en son ıso denetimi geçirdiğimizde denetçi iç tetkik raporunda çevre koordinatörünün imzası olması gerekir dedi. Ama biz çevre danışmanlık hizmeti almıyoruz.Ayrı bir çevre birimimiz de yok. Sadece kendi bünyemizde çalışan çevre mühendisi var o da bir kişi zaten ve henüz 1,5 senelik tecrübesi var. Bunu da gereklilik olarak söylemedi bu arada sadece tekrar bir kontrol edin koordinatör imzası gerekebilir dendi. Bu konuya bir açıklık getirebilecek olan var mı?

Anonim (d805)Üstad Merhaba,

Bakanlığımız tarafından yayımlanan iç tetkik raporları ve aylık faaliyet raporları "Çevre Danışmanlık Firması", "Çevre Yönetim Birimi" ve "Çevre Mühendisi/Yetkilendirilmiş Kişi" olmak üzere 3 ayrı formatta hazırlanmıştır. Firma bünyesinde çalışan Çevre Mühendisleri için "Çevre Mühendisi/Yetkilendirilmiş Kişi" sekmesinde yer alan format kullanılır ve iç tetkik raporu formatında "Koordinatör" ifadesi geçmemektedir.

Ayrıca Çevre Yönetimi Hizmetleri Hakkında Yönetmeliği incelediğiniz zaman doğru bir yorum yaparak koordinatör imzasının gerekli olmadığı anlaşılır.​

Anonim (d805)
Bakanlığın sitesinde yayımlanan rapor formatları her ne kadar farklı sekmeler altında da verilse de hepsinin formatı/içeriği aynı. İmza konusuna gelince; İç Tetkik Raporlarının son sayfasında yer alan notlarda bu konuya açıklık getirilmiş.

" 3 : Rapor ÇİLY Ek-1 listesinde yer alan işletmeler için 3 yıldan az tecrübeli çevre mühendisi/yetkilendirilmiş kişi en az 3 yıl tecrübeli çevre mühendisi/yetkilendirilmiş kişi ile birlikte, Ek-2 listesinde yer alan işletmeler için ise çevre mühendisi/yetkilendirilmiş kişi tarafından hazırlanmalıdır.
4 :Hazırlanan iç tetkik raporları en az 3 yıl tecrübeli çevre mühendisi yetkilendirilmiş kişi ile birlikte incelenmeli, değerlendirilmeli ve imzalanmalıdır
."

İşletme yetkilisiyle çevre mühendisinin imzası yeterli olacaktır diye düşünüyorum.

Ama şuan yine aklım karıştı. Öncelikle cevaplarınız için teşekkürler . Olgaç beyin dediği siteye baktım formatların ayrıldığını kendisi sayesinde fark ettim. Evet gerekmiyor bu durumda. Ancak Hakan bey; ''Hazırlanan iç tetkik raporları en az 3 yıl tecrübeli çevre mühendisi yetkilendirilmiş kişi ile birlikte incelenmeli, değerlendirilmeli ve imzalanmalıdır'' cümlesi yine 3 yıldan az tecrübeli çevre mühendisinin imzalayamacağı anlamına gelmiyor mu?. Kafa karıştırıyor cümleler. Aslında sadece bu konu için değil ben bu sorunu çoğu şeyde yaşıyorum bazen yönetmeliklerde de tam bir netlik yok gibi geliyor bana. Belki de ben cümleleri yanlış yorumluyorumdur 🤔 Ama sanırım sonuçta şöyle bir toplayınca kafamda koordinatör imzası gerekli değil diye anlıyorum.

Aslında karışık değil; atanmış bir koordinatör varsa onun imzalaması yoksa (sizin durumunuzda yok) raporu hazırlayan personelin imzalaması yeterli olacaktır. @Olgaç Sürmelihindi Bey'in bahsettiği Çevre Yönetim Hizmetleri Hakkında Yönetmelik Madde 7 (1) Personelin Yükümlülükleri c bendinde " ... iç tetkik raporunu hazırlamak ve işletme sahibi veya sorumlusu ile birlikte imzalayarak işletmeye sunmak." ibaresi yer almaktadır. Buna göre işletme sahibi ve çevre mühendisi çalışanın imzalaması yeterli olacaktır.